Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση λοκντάουν – εστίαση: Η πρόταση για ωράριο πελατών, χαλάρωση με πολύ αυστηρά μέτρα
ΜΙΚΡΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Άρση λοκντάουν – εστίαση: Η πρόταση για ωράριο πελατών, χαλάρωση με πολύ αυστηρά μέτρα

Άρση λοκντάουν - εστίαση: Η πτώση του Rt κάτω από το 1 φέρνει αισιοδοξία και εισηγήσεις για τη σταδιακή άρση του lockdown - Η πρόταση του Παναγιώτη Γαργαλιάνου για την εστίαση και τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Άρση λοκντάουν – εστίαση: Σταθεροποίηση και μείωση παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα τη Δευτέρα 30/11 που ανακοινώθηκαν 1.044 νέα περιστατικά. Αισιοδοξία επικρατεί στους λοιμωξιολόγους, κάτι που φάνηκε και από όσα είπαν Γκίκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Για τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη σταδιακή άρση του lockdown μίλησε και ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος. Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ, μέχρι την Παρασκευή θα ξέρουμε πώς έχουν εξελιχθεί τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι. “Το R0 έχει μεγάλη σημασία αλλά από τη στιγμή που πέφτει ο ρυθμός αναπαραγωγής μέχρι να εισπράξουμε λιγότερους θανάτους, νοσηλείες, διασωληνωμένους περνάει ένα χρονικό διάστημα.

Και σήμερα που μιλάμε μπαίνουν άνθρωποι στο νοσοκομείο και αυτοί μπορεί να διασωληνωθούν, που σημαίνει ότι η αποφόρτιση του συστήματος μπορεί να πάρει και 10 ημέρες ακόμα”, τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Παράλληλα, δήλωσε πως τα πράγματα έχουν μια σχετική βελτίωση αλλά η σκέψη πρέπει να παραμένει ακόμα στους διασωληνωμένους και τους γιατρούς που μάχονται στα νοσοκομεία ενώ ακόμα το ΕΣΥ πιέζεται. “Επομένως ναι μεν είναι μια αισιόδοξη νότα αλλά δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για οτιδήποτε χωρίς να δούμε να αποσυμπιέζεται το σύστημα σε σημαντικό βαθμό”.

Αυστηρά μέτρα

Αναφορικά με την άρση του lockdown υπογράμμισε πως θα γίνει με αυστηρούς περιορισμούς. Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε πως αναμένονται και κάποια άλλα στοιχεία που αφορούν την κινητικότητα που γίνεται περιξ των δημοτικών σχολείων και ότι αυτό δημιούργησε το θέμα και έκλεισαν τα σχολεία, καθώς έπρεπε να μετακινούνται 700.000 παιδιά καθημερινά.

“700.000 μετακινήσεις επί δύο, να πας και να έρθεις, είναι 1.400.000 μετακινήσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως αυτό μας δημιούργησε το θέμα και φυσικά για τα δημοτικά είπαμε πως θα κλείσουν όλα οριζοντίως”, επεσήμανε ο κ. Γαργαλιάνος. “Αν δούμε ότι είναι ικανοποιητικά θα ξεκινήσουν όσον τον δυνατόν συντομότερα”. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος θα γίνει σύγκριση των στοιχειών πριν το lockdown και μετά το lockdown.

Η εστίαση

Αναφερόμενος στο άνοιγμα της εστίασης επεσήμανε πως αν ανοίξει θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες ενώ πρότεινε ένα νέο τρόπο ανοίγματος: “Επιτέλους ας κάνουμε κάτι που κάνουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο παραμονής στο εστιατόριο κατόπιν ραντεβού αυτό θα δείχνει την κινητικότητα και θα έχουν κέρδος οι καταστηματάρχες ενώ θα υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια” ανέφερε μεταξύ άλλων.

Με νέο διάγγελμα θα απευθυνθεί στους πολίτες ο πρωθυπουργός

Παρεμβαίνοντας καθοριστικά χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επιβράδυνε τα όποια σχέδια επί χάρτου για την επάνοδο στην κανονικότητα, προτάσσοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα αντί για τα ημερολόγια. Κρατώντας προς το παρόν λευκές τις σελίδες στον μήνα Δεκέμβρη, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε κάθε χρονική αναφορά επιστροφής στην καθημερινότητα, κάνοντας λόγο για «δύσκολες ημέρες» που επιβάλλουν «να είμαστε προσεκτικοί». «Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» τόνισε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης του lockdown, καθώς «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα».

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο Πρωθυπουργός προσδιόρισε την έλευση του εμβολίου στην Ελλάδα «πριν τα τέλη του έτους», είχε ως αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν σενάρια για την επανεκκίνηση της οικονομίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα και σίγουρα πολύ αργότερα από τις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και εκπνέει το υφιστάμενο απαγορευτικό. Σε κάθε περίπτωση, ο οριστικός οδικός χάρτης προς τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμος στα τέλη της εβδομάδας, ενώ δεν αποκλείεται ο κ. Μητσοτάκης να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό με νέο διάγγελμα.

Πτώση του Rt – Καλύτερη εικόνα σε Αττική, Θεσσαλονίκη

“Η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται αλλά είναι εμφανές πως ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας” τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Πάντως η ίδια τόνισε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή

“Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή” τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος σημείωσε πως η Αττική έδειξε μείωση στον αριθμό των διαγνώσεων κατά 30%, ενώ για την Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 20%. “Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη”, επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις. Παράλληλα εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα επέστρεψαν στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις