Άνοιγμα λιανεμπορίου – Χριστούγεννα: Εντελώς διαφορετικές θα είναι οι γιορτές εφέτος τα Χριστούγεννα, αλλά και η Πρωτοχρονιά, λόγω των αναγκαστικών περιορισμών που φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού. Τις τελευταίες ώρες τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν το περίγραμμα για το πώς θα είναι οι φετινές γιορτές, αν και οι οριστικές ανακοινώσεις, ενόψει του ανοίγματος και άλλων καταστημάτων τις επόμενες ημέρες, θα γίνουν την Παρασκευή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνέντευξη στον Alpha ανέφερε ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα στα σπίτια μας, με μάξιμουμ 9 άτομα. «Κάνω μία έκκληση και πάλι σε όλες και σε όλους, να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι. Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα μάξιμουμ 9 άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες, πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως διευκρίνισε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν θα επιτραπούν στις γιορτές οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε για όσους έχουν εξοχικά. Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.
Θα μπορούμε να μετακινούμαστε σε καταστήματα άλλων δήμων
Οι τελικές ανακοινώσεις για το τι θα ανοίξει και πότε θα γίνουν την Παρασκευή. Μελετάται και είναι πιθανό, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξουν κομμωτήρια, καταστήματα παιχνιδιών, είδη δώρων, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και υπό εξέταση είναι αν θα ανοίξει και το υπόλοιπο λιανεμπόριο. «Όλα τα σενάρια για το λιανεμπόριο είναι στο τραπέζι. Αυτή την εβδομάδα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της πανδημίας», επισήμανε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι πρώτες αποφάσεις θα αφορούν κομμωτήρια, ανθοπωλεία, βιβλιοπωλεία και καταστήματα με παιχνίδια.
Τόνισε ότι «είμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή: να ανοίξουμε με ένα σχετικά λελογισμένο ρίσκο, και από την άλλη να μην καταστραφούν επιχειρήσεις». Ο κ. Πέτσας ανέφερε πως επειδή οι γιορτές πλησιάζουν, το άνοιγμα των καταστημάτων μπορεί να μην είναι τόσο σταδιακό. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών. Να σημειωθεί ότι μερίδα των λοιμωξιολόγων δεν συμφωνεί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς φοβούνται τη δημιουργία συνωστισμού.
Ο Στέλιος Πέτσας, πάντως, ανέφερε σήμερα ότι θα επιτραπούν τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους. Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα άνοιξαν 110 καταστήματα εποχικών ειδών σε όλη τη χώρα.
Θα συνεχιστεί το SMS
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η αποστολή SMS θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου. «Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας. Πρώτον, γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους», είπε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, όταν θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.
Ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», είπε ο κ. Πέτσας.
Τι θα είναι κλειστό
Κλειστή την περίοδο των γιορτών θα είναι σίγουρα η εστίαση (καφέ και εστιατόρια), τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Ακολούθως, θα επανεξεταστούν τα δεδομένα και θα αποφασιστεί αν θα γίνει άρση του «λουκέτου» με αυστηρούς όρους. «Μας απασχολεί γιατί υπάρχει τόσο βραδεία πτώση του ιικού φορτίου», σημείωσε ο κ. Πέτσας, και ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει χρόνος να προετοιμαστεί το άνοιγμα της αγοράς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του σε ό,τι αφορά στη διασκέδαση άφησε ανοιχτό να μείνει κλειστή μέχρι το Πάσχα.
Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το αν είναι πιθανό να φθάσουμε μέχρι το Πάσχα και τα νυχτερινά κέντρα, για παράδειγμα, ή τα κέντρα διασκέδασης, ή μια μορφή διασκέδασης στα εστιατόρια να μην έχει λειτουργήσει ως τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Είναι πιθανό αυτό. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού. Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια, γι’ αυτό και διαχωρίζω τη λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης. Αν με ρωτήσετε, όμως, με το χέρι στην καρδιά, εάν πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η βραδινή διασκέδαση μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού, θα σας πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει».
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
Αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ενδεχόμενο ανοίγματος των εκκλησιών κατά τις ημέρες των εορτών. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες, ώστε να ληφθούν αποφάσεις», δήλωσε το πρωί ο Στέλιος Πέτσας.
Ωστόσο, διατυπώνονται προτάσεις, έτσι ώστε και οι μεγάλες εορτές να τιμηθούν παρουσία πιστών στους ναούς, αλλά και η Εκκλησία να συνεχίσει να τηρεί ευλαβικά τα μέτρα της Πολιτείας για την πρόληψη κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι παραμονή και ανήμερα Χριστούγεννα, του Αγίου Βασιλείου (Πρωτοχρονιά), και παραμονή και ανήμερα Φώτων, να γίνουν περισσότερες λειτουργίες από τις συνήθεις, ώστε να μπορούν να είναι παρόντες πιστοί στους ναούς, με ανώτερο όριο τους 50 για τους μεγάλους και λιγότερες (ανάλογα με τα τετραγωνικά κάθε ναού) για τους μικρότερους.
Τρίτη λειτουργία
Για παράδειγμα, η σκέψη για ανήμερα τα Χριστούγεννα, όπου γίνονται δυο λειτουργίες στις 5 και στις 7 το πρωί, είναι να προστεθεί άλλη μια στις 9. Ο αριθμός των λειτουργιών ωστόσο θα είναι στην ποιμαντική διάκριση κάθε μητροπολίτη αλλά θα εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής και αν πρόκειται για ύπαιθρο ή αστικό κέντρο. Έτσι, στη Βόρεια Ελλάδα οι λειτουργίες θα μπορεί να είναι πολλές παραπάνω ενώ σε περιοχές με λιγότερα κρούσματα και πληθυσμό, αντίστοιχα λιγότερες.
Σε ό,τι αφορά στον εορτασμό των Φώτων και τον Αγιασμό των υδάτων, στην Εκκλησία σκέφτονται να μη γίνει λιτάνευση και η τελετή του αγιασμού να γίνει εντός των ναών με ρίψη του Σταυρού στην κολυμπήθρα. Παράλληλα, οι ιεράρχες προτείνουν να υπάρχει αγιασμός σε μικρά ατομικά μπουκαλάκια για τους πιστούς, όπως και αντίδωρο στους εξωτερικούς χώρους των ναών, ώστε να μπορούν να τα παραλάβουν με πειθαρχία και τήρηση των αποστάσεων. Τέλος, εκτιμάται ότι κατά το δωδεκαήμερο, οι εκκλησίες θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτές για ατομική προσευχή, ώστε να μπορεί ο πιστός να ανάψει ένα κερί κλπ.
Σχολεία: Πότε σταματά η τηλεκπαίδευση για τα Χριστούγεννα
Κανονικά συνεχίζονται τα μαθήματα, μέσω της τηλεκπαίδευσης, για τα σχολεία που θα εξακολουθήσουν να είναι κλειστά για διά ζώσης διδασκαλία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως και τις 7 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια απόφαση που περιλαμβάνει και τα σχολεία, καθώς επικράτησε το σενάριο να ανοίξουν μετά τα Φώτα. Ερωτηθείσα για την απόφαση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, υποστήριξε ότι «εισηγηθήκαμε την αναβολή του ανοίγματος των σχολείων για δύο λόγους. Το πιο σημαντικό κριτήριο από την έναρξη της πανδημίας είναι η εικόνα στις ΜΕΘ και η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε. Ετσι, οποιαδήποτε κινητικότητα εντός και εκτός των σχολείων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Αμφισβητήθηκε επίσης το όφελος του ανοίγματος των σχολείων, αφού παρέμειναν 7 ημέρες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων».
Στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του πως στις 7 Ιανουαρίου οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις και δεν θα χρειαστεί περαιτέρω παράταση, καθώς θα υπάρχει μείωση των κρουσμάτων. Η μόνη εκκρεμότητα, που πλέον διευθετήθηκε, ήταν να αποσαφηνιστεί το πότε θα σταματήσει η τηλεκπαίδευση για τα σχολεία, δηλαδή τα μαθήματα, για τα Χριστούγεννα. Σε ενημέρωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας αναφέρει αρχικά ότι «παρατείνεται η αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων έως την 7η Ιανουαρίου 2021» και επισημαίνει ότι οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020.
«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζεται στα σχολεία μας από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο έως τις 23 Δεκεμβρίου 2020», σημειώνει καταλήγοντας το υπουργείο Παιδείας.
Λινού: Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια
Την ανησυχία της για τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στα κομμωτήρια εξέφρασε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. «Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων», δήλωσε, μιλώντας στο Mega. Χρειάζεται πολλή προσοχή, λέει η κ. Λινού, «και όχι μέχρι να έρθει το εμβόλιο, αλλά μέχρι να εμβολιαστεί η πλειονότητα. Και τον καιρό που θα κάνουμε το εμβόλιο, ο κίνδυνος παραμένει. Σε άλλες χώρες δρομολογείται ο εμβολιασμός, θα γίνει σε εξωτερικούς χώρους. Στην Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει και στα διόδια, με τον εμβολιαζόμενο να μένει μέσα στο αυτοκίνητό του», πρόσθεσε η κ. Λινού και εξήγησε: «Στα εμπορικά καταστήματα μπορούν να τηρηθούν κάποιες αποστάσεις. Θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις γειτονιές, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε έναν χώρο», πρόσθεσε.
Λινού: Με τα ίδια 9 άτομα θα κάνουμε γιορτές, όλες τις ημέρες
«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή, έχουμε και λίγες δυνατότητες να δούμε τι γίνεται στη νότια Ελλάδα, γιατί είναι ελάχιστα τα τεστ που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες. Περιμένοντας το εμβόλιο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να μην αφήσουμε τον ιό να πλησιάσει και να μπει στα σπίτια μας. Για τις γιορτές, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα οικογενειακό, χαρούμενο περιβάλλον, χωρίς να έχουμε πολλές επαφές με ανθρώπους», ανέφερε η κυρία Λινού.
Σχολιάζοντας γιατί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να συγκεντρωθούν διαφέρει από χώρα σε χώρα, η κ. Λινού τόνισε: «Κάθε χώρα έχει έναν διαφορετικό αριθμό. Νομίζω ότι οι επιλογές γίνονται πρακτικά, ώστε να είναι δύο οικογένειες. Αυτό που δεν ακούστηκε είναι ότι αυτά τα 9 άτομα θα πρέπει να είναι τα ίδια άτομα που θα κάνουμε γιορτές όλες τις ημέρες. Πρέπει να είναι οι ίδιοι, ώστε να μην έρθουμε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους, γιατί έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να νοσήσουμε».