Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ εκτελέσεις: «Πυρετός» εκτελέσεων θανατοποινιτών πριν την αλλαγή εξουσίας
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ εκτελέσεις: «Πυρετός» εκτελέσεων θανατοποινιτών πριν την αλλαγή εξουσίας

ΗΠΑ εκτελέσεις: Αν πραγματοποιηθούν όλες οι προγραμματισμένες εκτελέσεις, ο Τραμπ θα είναι ο πιο… παραγωγικός πρόεδρος εδώ και 130 χρόνια.

ΗΠΑ εκτελέσεις: Ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι υπέρμαχος της θανατικής ποινής είναι κάτι το οποίο δεν το έκρυψε ποτέ. Φρόντισε μάλιστα να το δείξει και εμπράκτως σε τέτοιο βαθμό, που αν πραγματοποιηθούν και οι πέντε προγραμματισμένες εκτελέσεις μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2021, ημέρα αποχώρησής του από τον Λευκό Οίκο, τότε θα είναι ο πιο… παραγωγικός Αμερικανός πρόεδρος εδώ και 130 χρόνια με 13 εκτελέσεις στο ενεργητικό του. Ο κύκλος των εκτελέσεων είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει την εβδομάδα που έρχεται  με τον 40χρονο Μπράντον Μπερνάρντ και τον 56χρονο Άλφρεντ Μπουρζουά.

Από την άλλη ο επερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως όταν αναλάβει την εξουσία θα επιδιώξει να τερματίσει τη θανατική ποινή. Η ομοσπονδιακή θανατική ποινή είχε καταργηθεί και παλαιότερα, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την αποκατέστησε το 1988. Έκτοτε όμως και μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ το 2016 έχουν εκτελεστεί μόνο τρεις θανατοποινίτες, ενώ η διοίκηση Τραμπ έχει καταγράψει ήδη 8 εκτελέσεις. Βέβαια οι πολιτείες των ΗΠΑ συνεχίζουν να εκτελούν τροφίμους, αν και με πτωτική τάση. Πέρυσι στις πολιτειακές φυλακές εκτελέστηκαν 22 κρατούμενοι.

ΗΠΑ εκτελέσεις: Μεταστροφή της κοινής γνώμης

Το πιο εντυπωσιακό όλων είναι πως η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ έχει αρχίσει και μεταστρέφεται κατά της θανατικής ποινής. Αυτό ακούγεται κάπως περίεργο για μια χώρα της οποίας οι πολίτες θεωρούν συνταγματικό τους δικαίωμα να οπλοφορούν και να το… μπουμπουνίζουν όποτε θέλουν. Παρόλα αυτά η σχετική δημοσκόπηση που διεξάγεται σε ετήσια βάση τα τελευταία τριάντα χρόνια έδειξε –για πρώτη φορά φέτος- πως το 60% των Αμερικανών υποστηρίζει την ισόβια κάθειρξη αντί της θανατικής ποινής.

Εκτελέσεις και πολιτική συγκυρία

Η Αμερική το καλοκαίρι που μας πέρασε συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ και άλλες εκδηλώσεις αστυνομικής βίας κατά αφροαμερικανών. Όλως συμπτωματικώς η πρώτη ομάδα εκτελέσεων, που έγινε το καλοκαίρι, ήταν όλοι λευκοί. Τώρα, τέσσερις από τους πέντε κρατουμένους που πρόκειται να εκτελεστούν είναι Αφροαμερικανοί. Αρκετοί στην Αμερική πιστεύουν  ότι κανένας μαύρος κρατούμενος δεν είχε προγραμματιστεί να εκτελεστεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου «αυξημένης ευαισθητοποίησης για τις φυλετικές ανισότητες, καθώς επίσης και ότι στην επιβολή της θανατικής ποινής υπεισέρχονται φυλετικοί παράγοντες.

Ποιοι είναι οι προς εκτέλεση τρόφιμοι

Πέντε τρόφιμοι αναμένεται να εκτελεστούν πριν ο Τραμπ παραδώσει την εξουσία.

  • Ο Μπράντον Μπερνάρντ καταδικάστηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία δύο υπουργών νεολαίας το 1999, Τοντ και Στάτσι Μπάγλεϊ. Έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στις 10 Δεκεμβρίου, εν μέσω εκκλήσεων λόγω της μικρής ηλικίας του την εποχή που διέπραξε το έγκλημα.
  • Ο Άλφρεντ Μπουρζουά είναι υπό θανατική ποινή για βασανιστήρια και ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου της δύο ετών κόρης του. Έχει προγραμματιστεί για εκτέλεση στις 11 Δεκεμβρίου.
  •  Η Λίζα Μοντγκόμερι στραγγάλισε μια έγκυο γυναίκα στο Μιζούρι πριν κόψει την κοιλιά της και απαγάγει το μωρό το 2004. Έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στις 12 Ιανουαρίου. Οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι υπέστη εγκεφαλική βλάβη από ξυλοδαρμούς ως παιδί και πάσχει από σοβαρή ψυχική ασθένεια. Θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αντιμετωπίσει ομοσπονδιακή εκτέλεση στις ΗΠΑ από το 1953.
  •  Ο Κόρι Τζόνσον καταδικάστηκε για τη δολοφονία επτά ατόμων, που σχετίζονται με τη συμμετοχή του σε εμπόριο ναρκωτικών στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Η νομική ομάδα του Τζόνσον υποστήριξε ότι πάσχει από πνευματική αναπηρία, που σχετίζεται με σωματική και συναισθηματική κακοποίηση που βίωσε ως παιδί. Η εκτέλεση του έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιανουαρίου.
  •  Ο Ντάστιν Τζον Χιγκς καταδικάστηκε για απαγωγή και δολοφονία τριών νεαρών γυναικών το 1996 στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Ο Χιγκς δεν σκότωσε κανένα από τα θύματά του. Ο συγκατηγορούμενός του, Γουίλις Χέινς το έκανε, μετά από εντολή του Χιγκς. Ο Χέινς είπε ότι ο Χιγκς δεν τον απειλούσε, ούτε τον ανάγκασε να πυροβολήσει. Ο Χιγκς έχει προγραμματιστεί για εκτέλεση στις 15 Ιανουαρίου.
  • Δείτε ακόμη
«Μoney makes the vaccines go around»
Παιδική ηλικία χωρίς άλλα παιδιά: Μια γενιά που μεγαλώνει σε καραντίνα
«Προσωπικότητες της χρονιάς» Μπάιντεν – Χάρις

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις