Ρεβεγιόν κορονοϊός: Παρά τη μικρή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας, τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι εντελώς διαφορετικά και οι καρέκλες στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι… άδειες. Η επιδημιολογική εικόνα αφήνει μία χαραμάδα αισιοδοξίας, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου φοβούμενοι πως οι κουρασμένοι πολίτες θα χαλαρώσουν επικίνδυνα κατά την περίοδο των εορτών. Την ελαφριά υποχώρηση στο Σύστημα Υγείας τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και ο Επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης. Υπογράμμισε δε, ότι τα σημάδια βελτίωσης δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το φορτίο νοσηρότητας με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ακόμα εξαιρετικά κρίσιμη και το ΕΣΥ να απευθύνει εκκλήσεις για πίστη τήρηση των μέτρων. Στην σημασία της προσοχής των πολιτών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Κοινωνική φούσκα
«Ακόμα και μία διασπορά σε ένα σπίτι να μειώσουμε, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε, και επανέλαβε τη μεταδοτικότητα του ιού, ειδικά σε σπίτια με ελλιπή αερισμό. «Πρέπει να εφαρμόζουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα ατομικής προστασίας για να πετύχουμε τον σκοπό μας, που δεν είναι άλλος από το να παραμείνουμε ασφαλείς». Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως πρέπει «να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις. Όσο μικρότερος, τόσο καλύτερα. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε ”κοινωνική φούσκα”».
«Εάν συναντήσουμε τις ίδιες ομάδες και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, θα έχουμε πετύχει ένα πολύ σημαντικό σημείο για να μειώσουμε την επιδημία. Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς. Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα… Nα μη μοιραζόμαστε το ίδιο φαγητό, ποτήρια” ανέφερε μεταξύ άλλων», σημείωσε επίσης ο επίκουρος καθηγητής.
Τι είναι οι «κοινωνικές φούσκες»
Οι «κοινωνικές φούσκες» ή «φούσκες κορονοϊού» αποτελούνται από μία μικρή ομάδα ατόμων, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται μόνο μεταξύ τους και να ακολουθούν τους ίδιους υγειονομικούς κανόνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η δημιουργία κοινωνικών φουσκών βοηθάει στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού, καθώς μειώνει αισθητά τις επαφές των ανθρώπων. Βέβαια, ακόμα και σε μία κοινωνική φούσκα είναι σημαντικό να τηρούνται οι αποστάσεις και όλα τα μέτρα προφύλαξης κατά της διασποράς του ιού. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι για να έχουν αποτέλεσμα οι «κοινωνικές φούσκες», τότε ο μέγιστος αριθμών ατόμων σε κάθε «φούσκα» είναι το 10.
Γιατί αποφασίστηκε ο αριθμός «9» για το τραπέζι των γιορτών
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωνε νωρίτερα πως θα επιτρέπεται η συνάθροιση έως 9 ατόμων μεταξύ δύο οικογενειών για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σχολίασε πως ο αριθμός «9» προέκυψε από τον μέσο όρο των μελών μιας μέσης ελληνικής οικογένειας. «Έχουμε πει ότι πρέπει να είναι δύο οικογένειες και ο μέσος αριθμός δύο οικογενειών είναι γύρω στα 9, ώστε να μπορούν δύο οικογένειες να συναντηθούν άνετα», είπε.
«Δεν υπάρχει κίνδυνος» από το click away
Στην απάντησή του στο iefimerida όμως, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Click Away, το οποίο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, εξελίχθηκε ομαλά τις πρώτες ώρες. Όπως είπε ο καθηγητής, εφόσον η κινητικότητα δεν ανεβαίνει, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος. «Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει σχέση και με τη συμπεριφορά του καθενός. Δηλαδή, το click away είναι ότι θα σηκωθώ εγώ, θα πάω να πάρω ένα δώρο και θα γυρίσω σπίτι μου», δήλωσε.
Τα σχολεία τα πρώτα που θα ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου
Την ίδια ώρα, πρόθεση ειδικών και κυβέρνησης είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν και πάλι στις 7 Ιανουαρίου. Η επιτροπή ειδικών, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν αναφέρει πολλές φορές πως οι μαθητές θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα θρανία.
Τι θα γίνει με τις εκκλησίες
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εκκλησιών, όπως έγινε γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η Εκκλησία εκφράζει τις επιφυλάξεις της για τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στο άνοιγμα των ναών. Στη συνομιλία, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος όσο και η Εκκλησία στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη τη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά.
Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών, τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει, και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ και μάξιμουμ 9 άτομα στο τραπέζι
Διευκρινίσεις για τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έδωσε στο σημερινό του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε και το βράδυ της παραμονής, για το ρεβεγιόν, θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, γεγονός που συνεπάγεται ότι όσοι θέλουν να τηρήσουν με αυστηρότητα τα μέτρα… θα πρέπει να μείνουν σπίτι τους, μαζί με την οικογένειά τους και δεν επιτρέπεται η έξοδος για το ρεβεγιόν. Επίσης διευκρίνισε ότι για τις βραδιές εκείνες των γιορτών, επιτρέπεται μάξιμουμ 9 άτομα στο τραπέζι, από δυο διαφορετικές οικογένειες.