Αφράτη σαντιγί: Η σαντιγί είναι μια αφράτη γλυκιά κρέμα, παρασκευασμένη από κρέμα γάλακτος και ζάχαρη
Αφράτη σαντιγί: Η σαντιγί οφείλει το όνομά της στην ομώνυμη γαλλική πόλη, Chantilly και αρχικά όσοι θέλουν να αναφερθούν σε αυτή έλεγαν «χιόνι γάλακτος». Η σαντιγί είναι μια αφράτη γλυκιά κρέμα, παρασκευασμένη από κρέμα γάλακτος και ζάχαρη και αποτελεί το πιο… νόστιμο ντεκόρ που συνοδεύει διάφορα γλυκίσματα ή και ροφήματα. Πώς όμως μπορείς να την κάνεις ανάλαφρη σαν… σύννεφο; Για να κάνεις σωστή σαντιγί θέλεις παγωμένη κρέμα γάλακτος- από το ψυγείο και όχι την κατάψυξη. Η ιδανική θερμοκρασία είναι 3-4 βαθμούς Κελσίου. Και επειδή αυτό είναι δύσκολο να το υπολογίσει κανείς καλό είναι να βάλετε τον κάδο – κατά προτίμηση μεγάλος και μεταλλικός- και το σύρμα του μίξερ 20 λεπτά στο ψυγείο για να είναι επίσης παγωμένα.
Στη συνέχεια για μερικά λεπτά χτυπάμε μόνη της την κρέμα γάλακτος και όταν αρχίσει να σταθεροποιείται ελαφρά τότε προσθέτουμε σιγά σιγά την ζάχαρη άχνη – με μέτρο, για το «χιόνι γάλακτος» δεν προβλέπεται να είναι πολύ γλυκό. Εκτός από τη θερμοκρασία μεγάλο ρόλο παίζει και το «χτύπημα». Αρχικά θέλει χαμηλή ταχύτητα, ενώ σταδιακά πρέπει να ανεβαίνει ο ρυθμός για να σχηματιστούν οι περίφημες κορυφές. Πάνω από όλα όμως η σαντιγί θέλει χρόνο, μεράκι και αγάπη, αλλιώς το αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που πρέπει. Και μην ξεχνάτε μετά το χτύπημα πρέπει να μπει στο ψυγείο ιδανικά για δύο ώρες.