Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/12: Χριστούγεννα με τέσσερα βασικά μέτρα - Κάτω από 1% ο δείκτης μεταδοτικότητας στη χώρα

24.12.2020 | 17:59

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 873 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 134235, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες. 5284 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39565 (29.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

476 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 155 (32.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 845 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 55 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4457 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1798 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα μέτρα και οι μετακινήσεις πριν το ρεβεγιόν

Τα Χριστούγεννα του 2020 έφτασαν. Όχι όπως τα περιμέναμε, ούτε όπως τα θέλαμε αλλά πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό. Σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετικά, πιο μοναχικά ωστόσο οι συνθήκες το επιβάλλουν. Η κυβέρνηση άφησε κάποια περιθώρια χαλάρωσης αυτές τις μέρες για να μπορέσει ο κόσμος να βγει, να δει αγαπημένα πρόσωπα στα πλαίσια πάντα των μέτρων. Οι ειδικοί ανησυχούν για αυτές τις μέρες για αναζωπύρωση των κρουσμάτων του κορονοϊόύ και κυρίως για αυτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου.

Χριστούγεννα με τέσσερα βασικά μέτρα

-Επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες στα οικογενειακά τραπέζια.

-Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα.

-Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

-Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν sms τόσο κατά την μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού 6, όσο και κατά την επιστροφή, η οποία δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10 το βράδυ.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Όσον αφορά τις εκκλησίες, οι λειτουργίες θα γίνουν κανονικά αύριο, Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό

-25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα

-Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Ευχάριστα νέα από Χατζηχριστοδούλου

Χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα αφήνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς όπως ανέφερε ο καθηγητής Υγειονομικής κι Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, ο συντελεστής μεταδοτικότητας είναι κάτω από 1% σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Σημείωσε δε ότι η επανεκκίνηση του ανοίγματος της κοινωνίας θα είναι πάλι σταδιακή.

“Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και ίσως και τα λύκεια” συμπληρώνοντας ότι στο τέλος του μήνα η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα δεδομένα και να αποφασίσει αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Συνέστησε ωστόσο προσοχή κατά την περίοδο των εορτών επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για τον τρόπο που θα αντιδράσει ο κόσμος, γιατί είναι κουρασμένος.

Συγκίνηση στο «Παπανικολάου»

Το νοσοκομείο Παπανικολάου πέρασε πολύ δύσκολα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η τραγική κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η Θεσσαλονίκη, έκανε το νοσοκομείο να φτάσει στο όριά του. Σήμερα μια συγκινητική στιγμή έγινε στο νοσοκομείο, παραμονή Χριστουγέννων, όπου κάτω από τα παράθυρα των κλινικών Covid, οι γιατροί έψαλλαν τα κάλαντα. Η συγκινητική αυτή πρωτοβουλία ανήκει στη «Διακλινική πρωτοβουλία» με ομάδα ειδικευομένων ιατρών και ειδικών ιατρών στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου», δίνοντας έναν εορταστικό τόνο στην μάχη με τον κορονοϊό.

Exit mobile version