Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Brexit συμφωνία: Πλήθος αποριών στην επιχειρηματική κοινότητα
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit συμφωνία: Πλήθος αποριών στην επιχειρηματική κοινότητα

Brexit συμφωνία: Πολλά και αναπάντητα φέρεται να είναι τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του επιχειρείν μετά το Brexit

Από ότι φαίνεται δύο μέρες μετά από την σύναψη της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη υπάρχουν κυρίως για τον επιχειρηματικό τομέα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Τα ερωτήματα αυτά απασχολούν, τόσο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όσο και τους επενδυτές. Ήδη από το 2016 όλη η επιχειρηματική κοινότητα ετοιμάζεται για την ημέρα του Brexit, όμως κανείς δεν ήταν βέβαιος τι θα συνέβαινε όταν η “καρδιά” της βρετανικής οικονομίας, το City του Λονδίνου, έχανε την πρόσβαση που κατείχε στην Ένωση, μετά την έναρξη της ισχύος της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Βρετανίας.

Ναι μεν οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μία συμφωνία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν βρει τη λύση για όλα τα ζητήματα που αφορούν την σχέση της χώρας με τον διεθνή οργανισμό. Δεν θα πρέπει βέβαια κανείς να ξεχάσει πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται η αποχώρηση μίας χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πολλά ζητήματα δεν προβλέπονται στο δίκαιο που διέπει τον διεθνή οργανισμό. Βέβαια ήδη η ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, έχει ξεκαθαρίσει σε δηλώσεις του πως οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της δεύτερης θα συνεχιστούν. Οι δύο πλευρές ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το Μάρτιο του 2021.

Λονδίνο σταθμός

Brexit συμφωνία: Ανησυχία των επενδυτών για την ισοδυναμία

Εκτός από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι επενδυτές και τα στελέχη των επιχειρήσεων ανησυχούν για την “ισοδυναμία”. Η Βρετανία δεν έχει, πια τα «διαβατήρια» που θα της επιτρέπουν τις εύκολες τραπεζικές συναλλαγές πέραν των συνόρων της. Οι εταιρείες που ελπίζουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Ενωση θα πρέπει να βασίζονται στις αποφάσεις των Βρυξελλών. Μέχρι τώρα η ΕΕ επιτρέπει την πρόσβαση της Βρετανίας για ορισμένες οικονομικές ενέργειες μέχρι το 2022 έτσι ώστε να μην καταρρεύσουν οι αγορές παραγώγων που διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια. Παρόλα αυτά, η ΕΕ δε φαίνεται έτοιμη να ακολουθήσει την ίδια τακτική όσον αφορά τις επενδυτικές τράπεζες και τις αγοραπωλησίες μετοχών. Από την πλευρά της, στη Βρετανία, ο Σουνάκ επέδωσε πλήρη ισοδυναμία στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Πιθανές αναταραχές μετά την συμφωνία

Οι ρυθμιστές σε ΕΕ και Βρετανία προειδοποιούν πως οι αγορές μπορεί να διαταραχθούν, με τους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τις εταιρείες έτσι ώστε οι τελευταίες να μην ταλαιπωρηθούν ή πληγούν από πιθανά προβλήματα μετά την 31η Δεκεμβρίου. Τα προβλήματα προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες στο Λονδίνο λόγω της αλλαγής των κανόνων μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

Σημαία ΕΕ

Αλλαγή εδρών από πλήθος εταιρειών

Τραπεζικά ιδρύματα όπως οι JPMorgan Chase & Co., και Goldman Sachs Group Inc., έχουν ήδη προειδοποιήσει τους εργαζόμενούς τους να… μετακομίσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι επικεφαλής της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει πως δε θα δεχτούν την λειτουργία «εικονικών γραφείων», οπότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ανοίξουν πραγματικές έδρες, με εργαζόμενους. Περίπου 7500 τραπεζίτες αναμένεται να μετακομίσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη σύμφωνα με την εταιρεία ΕΥ.

Oι πέντε κολοσσοί της Wall Street, JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America Corps, Citigroup Inc και Morgan Stanley, μέχρι σήμερα προτιμούσαν το Λονδίνο ως ευρωπαϊκή βάση. Αυτό πρόκειται να αλλάξει, αφού όλες έχουν πλάνα για μετακίνηση των περιουσιακών τους στοιχείων. Η JPMorgan, για παράδειγμα αναμένεται να μετακινήσει assets 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ. Η Φρανκφούρτη θα βγει κερδισμένη από τις κινήσεις αυτές, αφού τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα που δεν εδρεύουν στη Γερμανία αναμένεται να μετακινήσουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 397 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα, φτάνοντας τα 675 δισ., συνολικά.

Για τις τράπεζες και τις επενδυτικές, ένα μεγάλο ρίσκο είναι η ομαλή λειτουργία της γραφειοκρατίας μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ. Σύμφωνα με επιτροπή της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας, μόλις τα ⅔ των πελατών είχαν προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις για την αποφυγή μελλοντικών γραφειοκρατικών προβλημάτων.

flag of Britain
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις