Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Όπλα Γερμανία – Τουρκία: Συνεχίζεται το “αλισβερίσι”
ΚΟΣΜΟΣ

Όπλα Γερμανία – Τουρκία: Συνεχίζεται το “αλισβερίσι”

Όπλα Γερμανία - Τουρκία: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Βερολίνο να σταματήσει να εξοπλίζει την Τουρκία λόγω της επιθετικής στάσης της, ωστόσο το αίτημα βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση της Μέρκελ.

Όχι μόνο επιμένει στη διαλλακτική στάση απέναντι στην Τουρκία, αλλά πουλάει και όπλα, την στιγμή που εκφράζει… ανησυχίες πως χρησιμοποιούνται στη Συρία και στην τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη. Ο λόγος για τη Γερμανία που έχει σημαία την… αλληλεγγύη, όμως τα “παίρνει” από τον Ερντογάν, βοηθώντας τον να προκαλεί επεισόδια και να απειλεί τους πάντες.  Η Άγκυρα αγόρασε το 2018 εξοπλισμούς για 243 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των γερμανικών εξαγωγών όπλων ανήλθε στα 771 εκ. ευρώ. Ακόμη, το 2019 η Γερμανία εξήγαγε όπλα αξίας 832 εκ. ευρώ, από αυτά τα 345 εκ. ευρώ αφορούσαν εξαγωγές στην Τουρκία. Και φυσικά, το “αλισβερίσι” συνεχίστηκε και το 2020.

Η γερμανική κυβέρνηση, ενέκρινε τη χρονιά που μας πέρασε – κι ενώ οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν φτάσει στο “κόκκινο” -εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, οχι μόνο στην Άγκυρα, αλλά γενικότερα σε χώρες που εμπλέκονται στις συγκρούσεις στην Υεμένη και τη Λιβύη.

Εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Αίγυπτο αξίας 752 εκατομμυρίων ευρώ είχαν εγκριθεί ως τις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στο ερώτημα του βουλευτή των “Πράσινων” Ομίντ Νουριπούρ. Το Κατάρ –σύμμαχος της Τουρκίας- έλαβε από τη Γερμανία όπλα και εξοπλισμό αξίας 305,1 εκατομμυρίων ευρώ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 51,3 εκατομμυρίων, το Κουβέιτ 23,4 εκατομμυρίων και η Τουρκία 22,9 εκατομμυρίων. Ο Λίβανος αγόρασε εξοπλισμό και όπλα αξίας 1,7 εκατομμυρίου ευρώ και το Μπαχρέιν 1,5 εκατομμυρίου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα

Εμπλοκή σε Λιβύη και Υεμένη

Όλες οι χώρες εμπλέκονται είτε σε μία είτε και στις δύο μακροχρόνιες συγκρούσεις που μαίνονται στη Λιβύη και την Υεμένη. Στην Υεμένη ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι. Στον συνασπισμό συμμετέχουν τα Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν.

Στη σύγκρουση στη Λιβύη, το Κατάρ και η Τουρκία στηρίζουν την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη. Από την άλλη πλευρά ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ έχει τη στήριξη των Εμιράτων και της Αιγύπτου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το Βερολίνο να σταματήσει να εξοπλίζει την Τουρκία λόγω της επιθετικής στάσης της, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανατροπής των ισορροπιών στο Αιγαίο, ωστόσο το αίτημα αυτό βρίσκει τη σθεναρή αντίσταση Μέρκελ – Μάες, με τον τελευταίο να έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το εμπάργκο.

Γερμανίδα βουλευτής στο Open: H Τουρκία αγόρασε όπλα αξίας 600 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία

Λίγο καιρό πριν, μιλώντας στο OPEN η Γερμανίδα βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Ντάντελεν, η οποία έχει σηκώσει το βάρος των αποκαλύψεων για τις πωλήσεις γερμανικών όπλων στους Τούρκους, δήλωσε πως η έκφραση αλληλεγγύης στην Ελλάδα δεν είναι παρά μία υποκρισία. «Ο Γερμανός Υπουργός εξωτερικών μας κοροϊδεύει, κοροϊδεύει τους Έλληνες, τους Έλληνες πολιτικούς ακόμα και τους Ευρωπαίους. Είναι γελοίο να μιλούν για αλληλεγγύη. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει την πολιτική της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας».

Στην ερώτηση εάν έχει η ίδια στοιχεία για τις ποσότητες και την αξία των γερμανικών όπλων που έχουν πωληθεί και παραδοθεί στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, απαντά: «Είναι πολεμικά όπλα αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ που πήραν από τη Γερμανία, αλλά έχουμε επιπλέον, 30 εκατ. ευρώ το 2018 και για άλλα είδη όπλων και 26 εκατ. ευρώ για το 2019. Δεν μπορώ να σας πω το ακριβές ποσό, γιατί είναι απόρρητο από την γερμανική κυβέρνηση.»

‘H Γερμανία είναι υπεύθυνη που η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε στρατιωτική δύναμη’

Επισήμως η Γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν προμηθεύει την Τουρκία με όπλα, βαφτίζοντας ναυτιλιακό εξοπλισμό τα υπερσύγχρονα υποβρύχια 214 που κατασκευάζει για λογαριασμό της Άγκυρας. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τονίζει πως αυτή την ώρα προμηθεύει εξοπλισμό στην Τουρκία, μόνο στον ναυτιλιακού τομέα, αλλά αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, πως η Τουρκία απειλεί μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με πόλεμο στη Μεσόγειο, με όπλα που προέρχονται από τη Γερμανία, σαν τα υποβρύχια της ThyssenKrupp», αναφέρει.

Κληθείσα να σχολιάσει αν είναι αλήθεια ότι τα drones που διαθέτει και διαφημίζει η Άγκυρα ότι κατασκευάζονται στη Τουρκία, είναι στη πραγματικότητα γερμανικής κατασκευής, λέει: «Η Γερμανία είναι υπεύθυνη, και το εννοώ πραγματικά αυτό, η Γερμανία είναι υπεύθυνη που η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε στρατιωτική δύναμη στα drones και μπορεί πλέον, να χρησιμοποιήσει αυτά τα φονικά drones για να κάνει επεμβάσεις στην Noτιοανατολική Τουρκία, στην ίδια τους τη χώρα, αλλά και για παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Τα υποβρύχια της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει αγοράσει από την Γερμανία ήδη από το 2009 έξι υποβρύχια της σειράς 214 της εταιρείας Thysenkrupp Maritime Systems. Όλα τα υποβρύχια συναρμολογούνται στην Τουρκία, ενώ το πρώτο αναμένεται να καθελκυσθεί φέτος. Επιπλέον, ανησυχητικό είναι το γεγονός σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, ότι τέσσερα τουρκικά υποβρύχια είναι παρόμοια με τα ελληνικά, που είναι γνωστά ως η «κλάση Παπανικολής». Έτσι, οι στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν πως τα υποβρύχια τής επιτρέπουν προς το παρόν να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο που βέβαια δεν θα υφίσταται άλλο από τη στιγμή που η Τουρκία θα διαθέτει όλα τα «214».

Επίσης και μέρος του μηχανολογικού-τεχνολογικού εξοπλισμού για το υπό ναυπήγηση τουρκικό αεροπλανοφόρο Anadolu ανήκουν στην Γερμανία.

Αντιδράσεις στη Γερμανία

Η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν εκτιμά πως και οι νεότερες παραγγελίες της Τουρκίας αφορούν οπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει στον τουρκικό στρατό στη Συρία. Η ίδια σε δήλωση προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επισημαίνει πως «η γερμανική κυβέρνηση παραπλανά την κοινή γνώμη, όταν υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπει την εξαγωγή στρατιωτικού υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη Συρία». Ταυτόχρονα, η αριστερή πολιτικός με κουρδικές ρίζες ζητά την «πλήρη» απαγόρευση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

Ο ρόλος των Leopard

Σημειώνεται ότι αν η Γερμανία σταματούσε την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard και των ανταλλακτικών και πολεμοφοδίων τους στην Τουρκία, οι επιχειρήσεις που διεξάγει η δεύτερη στη Συρία σε βάρος των Κούρδων θα ήταν πολύ πιο δύσκολες και ριψοκίνδυνες. Με εξαίρεση τη γερμανική Αριστερά και τους Πράσινους, τα άλλα κόμματα δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις συνέπειες που μπορεί να έχει η πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

gray machine gun
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις