Η ιστορία της start up επιχείρησης της Μέλανι Πέρκινς, αποδεικνύει ότι κάθε νέο μεγάλο εγχείρημα, ξεκινάει από μία απλή ιδέα. Ή ακόμη καλύτερα από την παρατήρηση μίας συνολικής ανάγκης που πρέπει να καλυφθεί. Το 2007 ήταν μία άσημη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας. Για να βγάζει τα έξοδά της, δίδασκε στους συμφοιτητές της το πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών, Photoshop. Όμως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα επεξεργασίας είναι αρκετά περίπλοκο και εξειδικευμένο. Τότε η Μέλανι αναρωτήθηκε τον λόγο που δεν υπάρχει μία πιο απλή εφαρμογή που θα απαιτεί λιγότερο χρόνο εκμάθησης, αλλά θα καλύπτει και κάποιες εξειδικευμένες ανάγκες.
Η διαφορά της Μέλανι Πέρκινς με όσους αναρωτήθηκαν το ίδιο, είναι ότι εκείνη αποφάσισε να δημιουργήσει μία τέτοια εφαρμογή. H Start Up επιχείρησή της ξεκίνησε, έχοντας σαν γραφείο το σαλόνι της μητέρας της. Δεν άργησε να μοιραστεί την ιδέα της με τον σύντροφό της, Κλιφ Όμπρεχτ, ο οποίος όχι μόνο την υποστήριξε αλλά έγινε και συνέταιρός της. Αφού η ίδια έλαβε ένα δάνειο 5.000 αυστραλιανών δολαρίων, δημιούργησε την Fusion Books. Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που επέτρεπε στους μαθητές να σχεδιάζουν τις δικές τους επετηρίδες, με απλό και εύκολο τρόπο. Μπορεί η Fusion Books να μην ήταν ακριβώς αυτό που ονειρεύτηκε, όμως ήξερε να περιμένει για να αποκτήσει τα κατάλληλα χρηματικά κονδύλια.
Μέλανι Πέρκινς: Από τη Fusion Books στην Canva
Όταν έχεις επιχειρηματικό πνεύμα και φρέσκες ιδέες ακόμη και ο επεξεργαστής επετηρίδων μπορεί να σε φτάσει ψηλά. Έτσι, η Fusion Books έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας στον κλάδο της, φέρνοντας τους δύο ιδρυτές της στην τελετή του Innovator Awards του 2010. Καθοριστική υπήρξε η γνωριμία τους με τον Μπιλ Τάι, γνωστό επενδυτή της Σίλικον Βάλεϊ. Εκείνος, τους έφερε σε επαφή με τον συνιδρυτή του Google Maps, Λαρς Ράσμουσεν, που ενδιαφερόταν για την ιδέα μιας πιο απλής εφαρμογής γραφικής επεξεργασίας, μα ήξερε πως κάτι τέτοιο απαιτούσε και γνώση του προγραμματισμού. Έτσι, έφερε το ζευγάρι σε επαφή με τον Κάμερον Άνταμς, έναν πρώην υπάλληλο της Google με τις απαραίτητες γνώσεις. Οι τρεις τους θα ίδρυαν το 2012 την Canva, η οποία σήμερα κοστολογείται στα 6,3 δισεκατομμύρια.
Η Canva χρειαζόταν κεφάλαιο για να μπορέσει να προχωρήσει και η Μέλανι Πέρκινς κατάφερε να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να τα καταφέρει. Η Canva μάζεψε 3 εκατομμύρια δολάρια στον πρώτο γύρο επενδύσεων της και άρχισε να λειτουργεί για ένα περιορισμένο αριθμό χρηστών. Ωστόσο, η δραματική αύξηση στην κίνηση των social media θα άλλαζε την πορεία της εταιρείας. Μεμονωμένα άτομα, αλλά και οργανισμοί, ήθελαν η ψηφιακή τους παρουσία να έχει την καλύτερη δυνατή μορφή και χρειάζονταν ένα εύκολο και φθηνό μέσο για να τα καταφέρουν.
Η Canva εξελίσσεται σε μία σημαντική επιχείρηση
Η Canva άρχισε ως δωρεάν προϊόν, που προσέφερε και ένα συνδρομητικό μοντέλο για χρήστες που το επιθυμούν. Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 2014, η Canva είχε ξεπεράσει τους ένα εκατομμύριο χρήστες. Και προφανώς, όσο περισσότερα άτομα χρησιμοποιούσαν την υπηρεσία, τόσο περισσότεροι επενδυτές έδειχναν ενδιαφέρον. Σήμερα η Μέλανι Πέρκινς αντέστρεψε τους ρόλους κι έτσι εκείνη επιλέγει με ποιους επενδυτές θα συνεργαστεί. Το πρώτο γραφείο της Canva στο εξωτερικό, άνοιξε στην Μανίλα των Φιλιππίνων. Επίσης, κατάφερε να εισχωρήσει ακόμη και στην απαιτητική κινέζικη αγορά, έχοντας σαν πελάτη, ακόμη και την αλυσίδα Mac Donald’s της χώρας. Φέτος, ανακοινώθηκε και το επικείμενο άνοιγμα γραφείων στο Austin του Texas.
To μέλλον της Canva και οι επόμενες κινήσεις της Μέλανι Πέρκινς
Σήμερα, στα 33 της χρόνια, η Μέλανι Πέρκινς έχει να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Αυτές αφορούν το αν η Canva θα συνεχίσει το μοντέλο δωρεάν εφαρμογής, με κάποια προνόμια για τους χρήστες που πληρώνουν συνδρομή. Επίσης, η Canva που έχει εκατομμύρια χρήστες, πρέπει να αποφασίσει το target group στο οποίο απευθύνεται. H πανδημία φαίνεται ότι ωφέλησε την εταιρεία και τα νούμερά της, αλλά οι ιδρυτές της προς το παρόν δεν επιθυμούν την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Πάντως το επόμενο βήμα της Πέρκινς θα είναι μάλλον να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, καθώς το καλοκαίρι, ο δισεκατομμυριούχος Όρμπρεχτ της έκανε, πρόταση γάμου.