Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

19

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ιταλική κουζίνα: Απλές και φινετσάτες πέννες αματριτσιάνα
PLUS

Ιταλική κουζίνα: Απλές και φινετσάτες πέννες αματριτσιάνα

Ιταλική κουζίνα:Ο απόλυτος συνδυασμός σάλτσας τομάτας και καλού ιταλικού τυριού.

Όλοι θαυμάζουμε την ιταλική κουζίνα και σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότερη για την πολυπλοκότητά της, το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η απλότητα. Η αματριτσιάνα είναι ό,τι πιο απλό και νόστιμο έχει να επιδείξει η ιταλική κουζίνα, καθώς προσφέρει τον απόλυτο συνδυασμό σάλτσας τομάτας και καλού ιταλικού τυριού. Η Αματριτσιάνα (ή, κατά το ορθότερο, «ματριτσιάνα») είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πιάτα της ιταλικής κουζίνας, προερχόμενη από ένα μικρό ορεινό χωριό έξω από την Ρώμη, το Αμάτριτσε.

Το πιάτο αυτό έχει δυο βασικά μυστικά: κατά πρώτον το κρέας που συνοδεύει την συνταγή είναι το γκουαντσιάλε (guanciale), που συναντάται πολύ στο ορεινό αυτό χωριό. Το γκουαντσιάλε είναι από το χοιρινό μάγουλο, κομμάτι που περιλαμβάνει κρέας και λίπος. Κατά συνέπεια, είναι πιο σκληρό απ’ ό,τι το μπέικον και με άρωμα πολύ πιο έντονο. Ωστόσο, αν δεν έχετε πρόσβαση στο γκουαντσιάλε, προτιμήστε χοιρινή πανσέτα. Κατά δεύτερον, το μόνο τυρί που μπορεί να αναδείξει την γεύση του είναι αποκλειστικά το πεκορίνο.

Πέννες

Ιταλική κουζίνα: Τα υλικά για πέννες αματριτσιάνα

  • 500 γρ. πέννες
  • ελαιόλαδο
  • 150 γρ. γκουαντσιάλε ή πανσέτα
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • 2 φλ. τριμμένες ντομάτες
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • βασιλικός
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 γρ. πεκορίνο

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε ψιλοκόβωντας σε καρεδάκια το γκουαντσιάλε ή την πανσέτα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας.
  • Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Κατόπιν ροδίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες.
  • Βράζουμε για 6-7 λεπτά να πυκνώσει η σάλτσα.
  • Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρέας.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στην σάλτσα μέσα στην κατσαρόλα, όπως προτάσσει η ιταλική κουζίνα.
  • Πασπαλίζουμε τις πέννες με πεκορίνο και βασιλικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις