Χειμώνας και υγεία: Προστατεύω τον εαυτό μου απ’ τον χειμώνα

PLUS

Χειμώνας και υγεία: Προστατεύω τον εαυτό μου απ’ τον χειμώνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Μέσα στο άγχος της πανδημίας πρέπει να θωρακιστούμε ενάντια στο κρυολόγημα και κάθε ιό, ώστε να περάσουμε πιο εύκολα τον "πιο δύσκολο" χειμώνα της ζωής μας.

15.01.2021 | 15:05

Αν και ξεφύγαμε από το 2020, δεν σημαίνει ότι ξεφύγαμε από το κρύο και την πανδημία, η οποία δεν λέει να μας αφήσει. Ο φετινός χειμώνας είναι ο πιο δύσκολος για όλους μας, καθώς είναι ο πρώτος που περνάμε σε καραντίνα. Σε κανονικές συνθήκες ένα κρυολόγημα ή μία γρίπη δεν θα προβλημάτιζε έντονα κανέναν, ωστόσο τώρα πρέπει να έχουμε γερό ανοσοποιητικό. Όχι μόνο για να διασφαλίσουμε την σωματική μας υγεία και των άλλων, αλλά και να είμαστε όσο πιο απαλλαγμένοι από το άγχος γίνεται. Έστω και ένα μικρό κρυολόγημα πλέον αρκεί για να πανικοβάλλει κάποιον και να τον στρεσάρει. Επομένως οφείλουμε στον εαυτό μας, αλλά και στους άλλους να υιοθετήσουμε συνήθειες που θωρακίζουν τον οργανισμό μας. Θα αποκτήσουμε έτσι τα εφόδια κόντρα σε κάθε ιό, ανεξαρτήτως εποχής.

Νούμερο 1 στην θωράκιση του ανοσοποιητικού είναι ο καλός ύπνος. Αν κοιμόμαστε 7-8 ώρες το βράδυ, τότε έχουμε τα βασικά εφόδια για να αρχίσουμε την μέρα μας. Σύμφωνα και με τους ειδικούς όταν κάποιος κοιμάται λιγότερες ώρες, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται και ταλαιπωρείται όλη μέρα από έλλειψη συγκέντρωσης και ενέργειας. Δεύτερο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το νερό. Απαραίτητα για την ενυδάτωση και την αποτοξίνωση του οργανισμού είναι 2-2,5 λίτρα νερού την ημέρα. Φυσικά δεν είναι ένας στάνταρ αριθμός για όλους, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες. Όμως, το κακό είναι ότι όσο μένουμε μέσα στο σπίτι , τόσο περισσότερο ξεχνάμε να πιούμε νερό. Προφανώς και είναι λογικό, γιατί δεν κινούμαστε τόσο, όσο τους προηγούμενους χειμώνες. Παρόλα αυτά, η νέα κατάσταση απαιτεί να φροντίζουμε ακόμα περισσότερο το σώμα και τις ανάγκες μας.

Χειμώνας και υγεία: Γυμναστική και διατροφή

Άλλη μία ασπίδα προστασίας τον χειμώνα κατά του Κορωνοϊού και γενικά της κατάπτωσης του ανοσοποιητικού μας είναι η γυμναστική. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι, που γυμνάζονται τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά, έχουν 43% μικρότερο ρίσκο να συγκριτικά με εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή. Η άσκηση βοηθά σε μεγάλο βαθμό το αναπνευστικό σύστημα. Ήδη επωφελούμαστε από την μεσογειακή διατροφή μας. Τρώμε ισορροπημένα και λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Το πράσινο τσάι παρέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και το τζίντζερ ανακουφίζει από κρυώματα. Επίσης, οι γλυκοπατάτες αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Α. Φυσικά και δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που χτίζουν τη άμυνα του οργανισμού μας.

Οι τροφές που προστατεύουν κατά πολύ το ανοσοποιητικό και πεπτικό μας σύστημα είναι τα προβιοτικά και η βιταμίνη C. Εκτός από το γιαούρτι και τα πορτοκάλια έχουμε ένα πλήθος επιλογών να διαλέξουμε. Κάποιες απ’ αυτές είναι το κεφίρ, το αγελαδινό τυρί, οι ελιές στην άλμη για προβιοτικά και φράουλες, ακτινίδιο, πιπεριές και μπρόκολο για βιταμίνη C. Ο συνδυασμός δε και των δύο κατηγοριών είναι λυτρωτικός. Εννοείται πως υπάρχουν κι άλλες τροφές που μπορούν να μας προσφέρουν αυτά, όσες αναφέραμε είναι απλώς ενδεικτικές. Βέβαια, υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής, τα οποία συνδυάζουν βιταμίνες και προβιοτικά. Θα πρέπει ρητά να τα καταναλώνουμε ως συμπληρώματα και μόνο και όχι νομίζοντας πως αντικαθιστούν τις αρχικές πηγές. Ο ρόλος τους είναι να δίνουν μια επιπλέον ώθηση στον οργανισμό μας και να μας βοηθούν να βγάζουμε πιο ευχάριστα την ημέρα.

Δείτε ακόμη:

Πώς να αποφύγετε το υπερβολικό φαγητό με την τηλεργασία
Γιατί να πιω λεμόνι με νερό το πρωί;
Πόσο αποτελεσματικός είναι ο καφές μετά από κραιπάλη με αλκοόλ
Exit mobile version