Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Αίτια της ταχυκαρδίας: Τί μπορεί να συμβαίνει τελικά;
PLUS

Αίτια της ταχυκαρδίας: Τί μπορεί να συμβαίνει τελικά;

Η ταχυκαρδία πολλές φορές οφείλεται σε μη ανησυχητικά και αντιμετωπίσιμα αίτια, τα οποία πρέπει ο καθένας να έχει στο μυαλό του.

Συνήθως τείνουμε να παραλληλίζουμε την ταχυκαρδία με τον έρωτα. Τα κλισέ τύπου πεταλούδες στο στομάχι, κόμπος στον λαιμό και φυσικά ταχυκαρδία. Όταν η καρδιά μας, όμως, χτυπάει πιο γρήγορα, στην πραγματικότητα τα αίτια είναι πιο ρεαλιστικά, άλλοτε πιο σοβαρά, άλλοτε πιο αντιμετωπίσιμα. Βασικό λόγο αποτελεί το γεγονός, ότι η καρδιά προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού μας. Οι ανάγκες αυτές συνήθως προκαλούνται από την καταπίεση του οργανισμού μας σε μια κατάσταση. Αν όμως δούμε ότι η ταχυκαρδία επιμένει, τότε είναι ένας καλός λόγος να επισκεφθούμε τον καρδιολόγο. Έστω και προληπτικά, πρόκειται για την υγεία μας σε κάθε περίπτωση.

Πρόκειται να αναφερθούμε σε κάποια αίτια, που ανήκουν στην ομάδα των πιο αντιμετωπίσιμων, λιγότερο ανησυχητικών. Σε αυτούς τους λόγους δεν εντάσσεται το τρέξιμο, καθώς είναι η συνηθέστερη αιτία της ταχυκαρδίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, γι’ αυτό και πάμε στον γιατρό εξ αρχής για να νιώθουμε ασφάλεια. Η έλλειψη σιδήρου είναι σύνηθες αίτιο της ταχυκαρδίας. Σε μια γυναίκα κυρίως φαίνεται από τα χαμηλά επίπεδα του αιματοκρίτη ή της φεριτίνης. Επομένως, η λύση σε αυτό είναι η πρόσληψη σιδήρου, ύστερα από συνταγή από τον γιατρό. Ενδεχομένως, να πρόκειται για αναιμία, που οφείλεται στη μειωμένη ροή οξυγόνου στην καρδιά. Μια εξέταση αίματος θα δώσει τις απαντήσεις.

Στηθοσκόπιο

Αίτια της ταχυκαρδίας: Στρες και αϋπνία

Η ταχυκαρδία είναι από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του άγχους. Το στρες γίνεται φανερό από διάφορες αντιδράσεις του σώματος. Αιτίες του στρες μπορεί να είναι μια πιεστική καθημερινότητα, μια δυσάρεστη κατάσταση ή αντιθέτως μια πολύ ευχάριστη κατάσταση. Έτσι το άγχος επιταχύνει την ροή του αίματος, τον ρυθμό της ανάσας και αυξάνει την έκκριση ορμονών από τα επινεφρίδια. Επομένως το νευρικό σύστημα πλήττεται άμεσα και αποτέλεσμα έχει να αυξάνονται οι παλμοί και ο ρυθμός της καρδιάς. Πρέπει τότε να βρίσκουμε οπωσδήποτε έναν τρόπο να ηρεμήσεις το μυαλό σου. Και κατ’ επέκτασιν να ηρεμήσουμε τον οργανισμό μας.

Η αϋπνία θα μπορούσε επίσης να είναι ένα αποτέλεσμα του άγχους και προκαλεί κι αυτή με την σειρά της την αύξηση των καρδιακών χτύπων. Η διέγερση που νιώθουμε όταν δεν ξεκουραζόμαστε επαρκώς, οφείλεται στο γεγονός ότι αυξάνεται η αδρεναλίνη μας. Αυτό συμβαίνει όταν ο ύπνος δεν είναι επαρκή, δηλαδή λιγότερος από 7-8 ώρες. Προφανώς και αν αυτό συμβεί μία φορά, δεν είναι τίποτα. Αλλά αν γίνει συνήθεια και συμβαίνει συχνά, τότε ο οργανισμός θα αρχίσει να δυσλειτουργεί και η καρδιά μας να “παραπονιέται”. Αν βέβαια πιούμε και καφέ σε μία μέρα αϋπνίας, τότε τα πράγματα πολύ πιθανόν είναι να χειροτερεύσουν.

Αίτια της ταχυκαρδίας: Καφές

Όλοι γνωρίζουμε τις διεγερτικές ικανότητες του καφέ. Οι περισσότεροι τον “χρειαζόμαστε” για να ξυπνήσουμε το πρωί. Όμως, αν πιούμε καφέ με άδειο στομάχι, τότε οδηγεί σε έκτακτη συστολή του μυοκαρδίου και προκαλεί ταχυκαρδία ή αρρυθμία. Αν και είναι ο πιο ανώδυνος λόγος που προκαλεί ταχυκαρδία, υπάρχει η πιθανότητα εκείνη την στιγμή να τρομοκρατηθούμε και να πάθουμε κάποια κρίση άγχους ή κρίση πανικού. Βέβαια αν γνωρίζουμε ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ο καφές μπορεί να προκαλέσει κάποια “ανωμαλία” στον οργανισμό μας, τότε θα είμαστε και πολύ πιο ψύχραιμοι. Επίσης, ως γνώστες θα μπορούμε να τον αποφεύγουμε με άδειο στομάχι ή εντελώς.

Καφές

Δείτε ακόμη:

“Απαγορευτικός” ο πρωινός καφές
Ο καφές και η μεσογειακή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να πέφτεις για ύπνο μεθυσμένος

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις