Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πιστοποιητικό εμβολιασμού ταξίδια: Αντιδράσεις στη Σύνοδο Κορυφής, ανησυχία για τις μεταλλάξεις
ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΜΕΡΚΕΛ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ταξίδια: Αντιδράσεις στη Σύνοδο Κορυφής, ανησυχία για τις μεταλλάξεις

Πιστοποιητικό εμβολιασμού ταξίδια: Ωστόσο, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε σε δηλώσεις της ότι δεν αναμένει οριστικές αποφάσεις από την αποψινή τηλεδιάσκεψη.

Στη Σύνοδο Κορυφής τέθηκε η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η πρόταση Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις χωρίς την ανάγκη πραγματοποίησης τεστ για κορονοϊό σε όλους τους ταξιδιώτες, είναι ένα από τα βασικά θέματα της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε σε δηλώσεις της ότι δεν αναμένει οριστικές αποφάσεις από την αποψινή τηλεδιάσκεψη. Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί και για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, η καγκελάριος απάντησε ότι το θέμα δεν τίθεται για όσο διάστημα παραμένει άγνωστο αν όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον κορονοϊό ή όχι. Επίσης δεν είναι γνωστό αν τα εμβόλια που κυκλοφορούν θα εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά και στην περίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού που θα εμφανιστούν στην πορεία.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αξιόπιστη και ασφαλής λύση λέει ο Μητσοτάκης

Στην τηλεδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα συμβάλει στην διευκόλυνση των μετακινήσεων, αλλά και επί της ήδη διατυπωμένης ανάγκης για περαιτέρω πίεση της ΕΕ προς τις φαρμακευτικές εταιρίες για ταχύτερη παραγωγή εμβολίων και επίσης ταχύτερης έγκρισης σκευασμάτων από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Κάνοντας λόγο για «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια» (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει σε άρθρο του ότι πρόκειται «για μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας», ενώ διευκρινίζει ότι «στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Θετική η ΙΑΤΑ και η Κομισιόν

Η ελληνική πρόταση πάντως φαίνεται πως γνωρίζει αποδοχής, μιας και υπέρ τάχθηκε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Οι αεροπορικές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως σαφέστατα αποτυπώνεται στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της, Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη.

Οι εμβολιασμοί είναι το βασικό κλειδί, για να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και να ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη. Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν οι κυβερνήσεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη, ώστε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορά τους, αλλά και οι επιβάτες για να πετάξουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας», επισημαίνεται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις