Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων 2021: Ρυθμίσεις “ανάσα” προανήγγειλε ο Σταϊκούρας
ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων 2021: Ρυθμίσεις “ανάσα” προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων 2021: «Η κυβέρνηση έχει στηρίξει ουσιαστικά την επιχειρηματική κοινότητα ώστε οι επιπτώσεις της κρίσης να είναι όσο το δυνατό μικρότερες και αναστρέψιμες»

Κατανόηση στα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι – με κρατική εντολή – κλειστές επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας, έδειξε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και δεσμεύτηκε νέο πακέτο μέτρων στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι θα προχωρήσει το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών. Το πρόγραμμα που πατάει σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προβλέπει την επιδότηση σε ποσοστό έως και 70% ή και 90% των επιχειρήσεων για την κάλυψη των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2020 από κλειστές ή υπολειτουργούσες επιχειρήσεις. Βεβαίως, από το ποσό της επιδότησης θα αφαιρείται το ποσό που που θα έχει εισπράξει η κάθε επιχείρηση από άλλα μέτρα στήριξης όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών. Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της “επιδότησης παγίων δαπανών”, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν. Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εκτός από το νέο πρόγραμμα επιδότησης των δαπανών (ή κάλυψης των ζημιών) προωθείται και η επικαιροποίηση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι, πάλι, σε εξέλιξη. Διαπραγματεύσεις για υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα, καλύτερα, δεδομένα για τις επιχειρήσεις.

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων 2021: Μέτρο κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων

Σύμφωνα πάντα με τα όσα ανέφερε, «το υπουργείο Οικονομικών αξιοποιεί και επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και καθεστώτα που του παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, και ταιριάζουν με την εγχώρια οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ  «η κυβέρνηση προχωράει στην αξιοποίηση του άρθρου 3.12 του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και, με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, διαμορφώνεται προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών».

«Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, στο πλαίσιο της στήριξης για τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου, κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και είχαν και ζημία, κατά την προηγούμενη περίοδο, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν». Παράλληλα, η κυβέρνηση συμμετέχει με προτάσεις στις διαπραγματεύσεις, για την επικαιροποίηση, τη βελτίωση και την επέκταση του προσωρινού πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι σε εξέλιξη. Οι διαπραγματεύσεις έχουν αντικείμενο υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα καλύτερα δεδομένα για τις επιχειρήσεις.

Καταστήματα Ερμού

Η αντίδραση της κυβέρνησης υπήρξε άμεση

Απαντώντας στις επικρίσεις του Κινήματος Αλλαγής ότι η κυβέρνηση έδειξε αδυναμία να αντιδράσει γρήγορα, για την ανάσχεση της ύφεσης και των κοινωνικών προβλημάτων, ο κύριος Σταϊκούρας είπε ότι η αμεσότητα της αντίδρασης της κυβέρνησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πρώτη δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε ήδη από τις 9 Μαρτίου 2020. «Στη συνέχεια διευρύναμε, επεκτείναμε και εμπλουτίσαμε τις παρεμβάσεις μας, καλύπτοντας, σε κάθε φάση της υγειονομικής κρίσης, έγκαιρα και αποφασιστικά, τις ανάγκες που προέκυπταν από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέραμε να απλώσουμε «δίχτυ» προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το συνολικό ύψος κεφαλαίων προς επιχειρήσεις, με τη στήριξη χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ 2014-2020 (δάνεια και επιχειρηματικά κεφάλαια), διαμορφώθηκε στα 5,3 δισ. ευρώ μόνο για το 2020, από σύνολο 6,9 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, σωρευτικά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αξιοποίηση 5,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο, πρώτο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τα ποσά που προβλέπονται θα κατευθυνθούν σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι οποίες αφενός ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζοντας διαρθρωτικές αδυναμίες και ενισχύοντας αναπτυξιακές δυνατότητές της και αφετέρου αντανακλούν κομβικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Όπως εξάλλου ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προβλέπεται άμεση αξιοποίηση, μέσα στο 2021, κονδυλίων ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντική προχρηματοδότηση. Μάλιστα ορισμένα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Lockdown βόλτα στην Ερμού με μάσκα

Προτεραιότητα η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έθεσε, ως πρώτη προτεραιότητα, τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης και την προστασία – «όσο είναι εφικτό» – των εισοδημάτων των εργαζομένων, «και τα κατάφερε ικανοποιητικά, καλύτερα από πολλές άλλες χώρες».

«Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης, όλες οι εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις και στοιχεία αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Ενώ, σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα των εργαζομένων, πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα αποδεικνύει ότι, μετά τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης αυτών, η απώλεια περιορίζεται σημαντικά, ιδιαίτερα για τα χαμηλά εισοδήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αλλά και στο σκέλος της στήριξης των επιχειρήσεων, ο υπουργός ανέφερε ότι «η επιτυχία του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αποτυπώνεται στον μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που ωφελήθηκαν και ωφελούνται από τους διαδοχικούς κύκλους αυτής της κρατικής ενίσχυσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, από τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου, θα διοχετευτεί στην αγορά ρευστότητα συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ ενώ θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος, τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις