Πιστοποιητικό εμβολιασμού Μητσοτάκης: Το επόμενο βήμα η διεύρυνση της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους
“Το πρώτο βήμα υλοποίησης της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, έγινε σήμερα”, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού. “Τα κράτη- μέλη, με την υποστήριξη της Κομισιόν, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών για ιατρικούς λόγους. Πρόκειται για μια σημαντική αρχή. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί.
Σε πείσμα κάποιων στην Ελλάδα, η υλοποίηση της πρότασης του Πρωθυπουργού προχωράει βήμα-βήμα κι όσο νωρίτερα γίνει πράξη τόσο το καλύτερο για όλους”.
Συμβούλιο της Ευρώπης: “Ναι” στην άρση της πατέντας στα εμβόλια κορονοϊού
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε “Ναι” στην άρση της πατέντας στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ενώ δεν δέχτηκε την πρόταση για χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για μη ιατρικούς λόγους. Όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης, “η Συνέλευση καλεί την ΕΕ και τα κράτη – μέλη να ξεπεράσουν τα εμπόδια που απορρέουν από την κατοχύρωση της πατέντας και τα δικαιώματα χρήσης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρεία παραγωγή και η διανομή των εμβολίων στους πολίτες όλων των χωρών”.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε ανάρτησή του για το θέμα έγραψε τα εξής:
“Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία του Γ. Διευθυντή του WHO Dr Ghebreyesus, υπερψήφισε τροπολογία της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (72 υπέρ-16 κατά) που υιοθετεί την πρόταση Αλ. Τσίπρα να αντιμετωπισθούν τα εμβόλια COVID ως δημόσιο αγαθό”. Για το συγκεκριμένο θέμα, στο κείμενο των υιοθετημένων προτάσεων το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “στηρίζει πλήρως το όραμα του ΓΓ του ΟΗΕ, που θέλει το εμβόλιο για τον κορονοϊό να είναι δημόσιο αγαθό ώστε η προστασία από τον κορονοϊό να είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες του κόσμου.
Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία του Γ. Διευθυντή του WHO Dr Ghebreyesus, υπερψήφισε τροπολογία της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (72 υπέρ-16 κατά) που υιοθετεί την πρόταση Αλ. Τσίπρα να αντιμετωπισθούν τα εμβόλια COVID ως δημόσιο αγαθό. 1/2
— George Katrougalos/Γιώργος Κατρούγκαλος (@gkatr) January 27, 2021
Όχι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού για μη ιατρικούς λόγους
Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν δέχτηκε την πρόταση για χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για μη ιατρικούς λόγου. Η Κομισιόν, ωστόσο ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές για χρήση του για ιατρικούς σκοπούς.
Tα κράτη μέλη της ΕΕ, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέκριναν κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την απόδειξη εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Αυτές οι οδηγίες στοχεύουν στην υποστήριξη της διαλειτουργικότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι το περιεχόμενο των πιστοποιητικών εμβολιασμού είναι ομοιόμορφο και καθορίζει ένα ελάχιστο σύνολο δεδομένων για κάθε πιστοποιητικό.
Κατέθεσαν επίσης τη βάση για ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης για τη διασφάλιση της γνησιότητας και της ακεραιότητας των πιστοποιητικών, για το οποίο θα συνεχιστούν οι εργασίες στο δίκτυο eHealth, συμπεριλαμβανομένου του περαιτέρω προσδιορισμού των απαραίτητων μέτρων προστασίας δεδομένων και ασφάλειας.
Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, σημείωσε: “Χαιρετίζω την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών για την απόδειξη του εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς” και συμπλήρωσε ότι “τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και αφού το ξεπεράσουμε”.
Οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν σε ένα σχέδιο που μπορεί να φιλοξενήσει τόσο έντυπα όσο και ψηφιακά μέσα, εξασφαλίζοντας ευελιξία και συμβατότητα με τις υπάρχουσες εθνικές λύσεις και αυστηρή προστασία των προσωπικών δεδομένων.