Τα κίτρινα γάντια: Όλη η πλοκή της ταινίας στηρίζεται γύρω από τις παρεξηγήσεις ενός συζύγου που πάσχει από παθολογική ζήλια.
Τα κίτρινα γάντια είναι μια ασπρόμαυρη ελληνική κινηματογραφική ταινία, του 1960, της Φίνος Φιλμς, με θέμα την παθολογική συζυγική ζήλια. Η αξέχαστη ταινία, που άφησε ιστορία για τις ατάκες της, αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του έργου των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Η Ρένα εξώκειλε», που γράφτηκε για το θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη, χωρίς όμως ο ίδιος να πρωταγωνιστήσει στην κινηματογραφική ταινία, γιατί δυστυχώς απεβίωσε στις 20/2/1960.
Τη θέση του πήρε ο μεγάλος κωμικός Νίκος Σταυρίδης. Την παράσταση κλέβει ο Γιάννης Γκιωνάκης με τον σύντομο ρόλο του αφελή Γιάννη Μπρίλη. Στην πραγματικότητα, ο Γκιωνάκης μιμήθηκε έναν χαζούλη τύπο που κυκλοφορούσε τότε στα καμαρίνια των ηθοποιών. Κλασική ατάκα που αναπαράγεται μέχρι σήμερα είναι ο διάλογος μεταξύ Γκιωνάκη-Σταυρίδη: «Πορτοκαλάδα από πορτοκάλια θέτε;».
https://www.youtube.com/watch?v=4vG6fSo4qCU
Τα κίτρινα γάντια: Η υπόθεση
Ο Ορέστης (Νίκος Σταυρίδης) είναι ένας πλούσιος έμπορος, που είναι παντρεμένος με μια νεότερή του γυναίκα, τη Ρένα (Μάρω Κοντού). Ζει μαζί της και με την υπηρέτριά τους σε μία βίλα στην Κηφισιά. Είναι καχύποπτος και ζηλεύει τη γυναίκα του σε παρανοϊκό βαθμό.
Υποψιάζεται συνέχεια ότι τον απατά και προσπαθεί να της περιορίζει την ελεύθερη κίνηση και κυκλοφορία έξω από το σπίτι. Η υπηρέτριά τους έχει ένα αίσθημα με τον οδηγό Λέανδρο, σχέση που όμως προσπαθεί να κρατήσει κρυφή από τα αφεντικά της. Ο στρατηγός γείτονας του ζεύγους Καλλιγαρίδη ωστόσο έχει αντιληφθεί τη σχέση της υπηρέτριας και πασχίζει να ενημερώσει σχετικά τον Ορέστη, χωρίς επιτυχία.
Η Ρένα, εν αγνοία του Ορέστη, δανείζει στη φίλη της Αννούλα ένα φόρεμα σε μωβ και κίτρινες αποχρώσεις προκειμένου να πάει μια εκδρομή με τον αρραβωνιαστικό της στο Κιάτο. Το σύνολο συνοδεύει μια τσάντα ασορτί και ένα ζευγάρι κίτρινα γάντια. Για την ίδια μέρα η υπηρέτρια του ζεύγους βρίσκει μια δικαιολογία και κανονίζει και η ίδια μία εκδρομή με το Λέανδρο στο Λουτράκι. Ο Ορέστης εκείνη τη μέρα έχει κανονίσει επαγγελματικό ταξίδι στη Χαλκίδα αλλά μια αλλαγή πλάνων της τελευταίας στιγμής προκαλεί αλλαγή προορισμού προς Πελοπόννησο.
Μία αναγκαστική στάση του Ορέστη (λόγω βλάβης στο αυτοκίνητό του), σ’ ένα εξοχικό καφενείο των Αγίων Θεοδώρων, η ανεύρεση του ζευγαριού των κίτρινων γαντιών, η απρόσμενη συνάντησή του με τον Λέανδρο και μια σειρά απίστευτων παρεξηγήσεων τον κάνουν να υποψιάζεται πως η γυναίκα του τον απατά.
Επιστρέφοντας στο σπίτι προσπαθεί να αντιστρέψει όλα τα άλλοθι της Ρένας. Τελικά διαπιστώνει ότι τίποτα ύποπτο δεν συμβαίνει και όλα ήταν συμπτωματικές παρεξηγήσεις. Πριν προλάβει όμως να ηρεμήσει νέο πονοκέφαλο θα του δημιουργήσει ο Μουστάκιας (Μίμης Φωτόπουλος) μέχρι να αντιληφθεί ότι πρόκειται τελικά για τον φίλο της υπηρέτριάς τους Τούλας (Μάρθα Βούρτση).
Εικόνα: Κίτρινα Γάντια: Ο Παντελής Ζερβός μπαίνει στην ταβέρνα -Δεξιά η Αγ. Μαρίνα
Η κορυφαία σκηνή υποτίθεται ότι γυρίζεται στους Αγίους Θεοδώρους. Ωστόσο, στην πραγματικότητα έχει γυριστεί στο 34ο χιλιόμετρο Αθηνών – Σουνίου, στην Αγία Μαρίνα Αττικής. Η Μάρω Κοντού, μιλώντας στο iefimerida.gr μας επιβεβαίωσε ότι η σκηνή στην ταινία «Κίτρινα Γάντια» με τον Γκιωνάκη ως τρελο-Μπρίλη και τον Νίκο Σταυρίδη, γυρίστηκε στην Αγία Μαρίνα Αττικής.
Εικόνα: Ο Νίκος Σταυρίδης ετοιμάζεται να μπει στο καφενεδάκι. Στο βάθος η Αγία Μαρίνα
Η ίδια δεν συμμετείχε φυσικά στη σκηνή, όπως νόμιζε ο ζηλότυπος «σύζυγός» της στην ταινία, Νίκος Σταυρίδης, σύμφωνα με το σενάριο.
Εικόνα: Ο Νίκος Σταυρίδης μπαίνει στο καφενεδάκι -Δεξιά η ταβέρνα Λαζάρου σήμερα
Η εκκλησία φαίνεται καθαρά στα εξωτερικά γυρίσματα. Δίπλα της υπήρχε και ένα πρατήριο βενζίνης, το οποίο δεν υπάρχει σήμερα.
Εικόνα: Στην ταβέρνα Λαζάρου στο 34ο χλμ Αθηνών-Σουνίου, που λειτουργεί από το 1955 υπάρχουν οι αφίσες της ταινίας
Η σκηνή γυρίστηκε σε στούντιο, όμως τα εξωτερικά πλάνα δείχνουν ότι απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας υπήρχε ένα καφενεδάκι.
Επρόκειτο για ένα αναψυκτήριο καθώς εκείνη την εποχή φτιάχνονταν ο παραλιακός δρόμος Αθηνών-Σουνίου και ξεδιψούσε με τις πορτοκαλάδες του (από πορτοκάλια) τους εργάτες.
Αριστερά: Γκιωνάκης -Σταυρίδης -Δεξιά: Η κυρία στην ταβέρνα Λαζάρου στην Αγ. Μαρίνα ήταν μικρό παιδάκι όταν γυρίζονταν τα «Κίτρινα Γάντια» και θυμάται σκηνές
Αυτό το «αναψυκτήριο» υπάρχει και σήμερα και είναι η ταβέρνα «Λαζάρου».
Ο ιδιοκτήτης του αναψυκτήριου λεγόταν Λαζάρου και σήμερα, ο εγγονός του εξακολουθεί να έχει στην ίδια θέση μια ψαροταβέρνα πλάι στη θάλασσα με την επωνυμία «Λαζάρου».
Η ταβέρνα «Λαζάρου» στο 34ο χλμ Αθηνών-Σουνίου. Εδώ γυρίστηκαν οι εξωτερικές σκηνές από τα «Κίτρινα Γάντια»
Οπως είπε ο ίδιος μάλιστα κρατήθηκε η επωνυμία την οποία διεκδικούσε γνωστός σεφ, καθώς το μαγαζί λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια.