Ελληνοτουρκικά διερευνητικές: Η Τουρκία λέει «ναι» στον διάλογο, αλλά αρνείται να αλλάξει οποιαδήποτε θέση της, αναιρώντας την όλη προσπάθεια.
Συνεχίζοντας την πάγια στάση της Τουρκίας, που λέει «ναι» στην προοπτική του διαλόγου, αλλά όχι σε οποιαδήποτε αλλαγή θέσης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και πρώην αρχηγός του στρατού της γείτονος αναφέρει για τον νέο κύκλο διευρενητικών επαφών πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα». Πρόκειται για μια παρελκυστική πολιτική που μόνος στόχος της δεν είναι ασφαλώς η εξεύρεση λύσεων με την Ελλάδα, αλλά η παρουσίαση της Τουρκίας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ως συγκαταβατικού και ήπιου συνομιλητή.
Συγκεκριμένα ο κ. Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με απόφαση του κυρίου προέδρου μας και του κυρίου Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, υπήρξαν κάποιες συναντήσεις με την ελληνική πλευρά. Οι Έλληνες γείτονες μας σε κάποιες από αυτές ήρθαν και σε άλλες όχι. Είπαν πως θα έρθουν, εκτιμούμε πως οι συναντήσεις αυτές μπορούν να αρχίσουν πάλι τον Φεβρουάριο. Επίσης στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έγιναν τρεις συναντήσεις, δύο στην Αθήνα και μια στην Άγκυρα. Περιμένουμε η 4η να γίνει πάλι στην Άγκυρα. Αυτό το εκφράσαμε με διάφορους τρόπους. Εμείς φυσικά όπως δηλώνουμε πάντα, επιδιώκουμε στο πλαίσιο του διαλόγου, των σχέσεων καλής γειτονίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την πολιτική επίλυση των προβλημάτων, τον τερματισμό και την αποτροπή τους, ώστε όλοι να ζούνε μέσα σε ασφάλεια».
Ελληνοτουρκικά διερευνητικές: «Τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και Κύπρο»
Ο ίδιος επανέλαβε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνοντας επίλυση των διαφορών προφανώς σύμφωνα με την τουρκική ατζέντα. «Εμείς με την ίδια σοβαρότητα, ειλικρίνεια, προσοχή και ευαισθησία συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας τόσο σε Αιγαίο και Μεσόγειο, όσο και αυτά των αδερφών μας στην Κύπρο. Εν προκειμένω δεν υπάρχει καμιά απολύτως αλλαγή στην πολιτική μας. Αλλά απ’ την άλλη πιστεύουμε πως αυτά τα περιστατικά μπορούν να επιλυθούν πολιτικά και προτείνουμε να λυθούν. Για αυτό εργαζόμαστε», τόνισε.
Ελληνοτουρκικά διερευνητικές: Στόχος η λύση δύο κρατών στην Κύπρο
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τα κατεχόμενα όπου συναντήθηκε με τον κατοχικό «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ, ο οποίος δήλωσε πως ο ιστορικός δεσμός «μητέρας – θυγατέρας» δεν μπορεί να σπάσει. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έφτασε χθες Δευτέρα το απόγευμα στα κατεχόμενα και στην συνάντησή του με τον Ερσάν Σανέρ αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία λέγοντας ότι έχουν ήδη δώσει 40.000 δόσεις στο ψευδοκράτος και μόλις η Τουρκία παραλάβει κι άλλα εμβόλια, θα δώσουν κι άλλα «στην θυγατέρα πατρίδα».
Σημείωσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη μετά τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα. Για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ πραγματοποίησε επαφές στο νησί, πήγε και στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η άτυπη πενταμερής μπορεί να γίνει στην Νέα Υόρκη τον Μάρτιο εάν αυτό είναι δυνατό και ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ.
Ελληνοτουρκικά διερευνητικές: Δεν συζητείται η λύση της ομοσπονδίας στην Κύπρο
Ο Ερσάν Σανέρ δήλωσε επίσης ότι θα συνεχίσουν, είπε, από κοινού με την Τουρκία να ενεργούν, ιδιαίτερα στο θέμα της «γαλάζιας πατρίδας» στην περιοχή. «Δόξα τω Θεώ, η Τουρκική Δημοκρατία είναι πάντα δίπλα μας», ανέφερε ο κ. Σανέρ ευχαριστώντας τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο για την στήριξή τους. Για το Κυπριακό ο κ. Σανέρ υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος που μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε λύση στο Κυπριακό είναι ότι κατά την διάρκεια της ιστορίας οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλησαν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους και πως είναι το πιο παλιό άλυτο πρόβλημα ενώπιον του ΟΗΕ.
Η πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τους όρους των Ηνωμένων Εθνών, και οι έξι παράμετροι που αφορούν την διοίκηση, τον διαμοιρασμό της εξουσίας, το εδαφικό, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις, δεν έγιναν ποτέ αποδεκτοί, συνέχισε ο κ. Σανέρ και τώρα ήρθε η ώρα «να περάσουμε σε μια διαφορετική διαχείριση». Κατά τον κ. Σανέρ πλέον η ομοσπονδία δεν μπορεί να συζητηθεί ως λύση και το τι μπορεί να συζητηθεί που είναι η λύση δύο κρατών από κοινού με την Τουρκία θα δουν πώς μπορούν να την υπερασπιστούν.