Nord Stream 2: Αντίθετες οι ΗΠΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream 2: Αντίθετες οι ΗΠΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Nord Stream 2: Η Προεδρία του Joe Biden θα υιοθετήσει την ίδια πολιτική γραμμή έναντι του Nord Stream 2 με αυτή που ακολουθούσε ο Donald Trump.

11.03.2021 | 17:18

Η Προεδρία του Joe Biden θα υιοθετήσει την ίδια πολιτική γραμμή έναντι του Nord Stream 2 με αυτή που ακολουθούσε ο Donald Trump. Συγκεκριμένα, δηλώνεται πως ο αγωγός Nord Stream 2 δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία και οι κυρώσεις θα χρησιμοποιηθούν ως μέσο για τον σκοπό αυτό. Οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τους συμμάχους και τους συνεργάτες τους προκειμένου να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και να τους παρέχουν ταυτόχρονη έμμεση προστασία από οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά.Ο Thomas Bareiß του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας αναγνωρίζει τον τρόπο σκέψης των Αμερικανών αλλά είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να μην χάσει τη Ρωσία και ταυτόχρονα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ.

από τη Γεωργία Πολυτάνου

Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ξεκαθαρίσει τις αμερικανικές αμφιβολίες στο Nord Stream 2. Προτείνεται μια «λύση πακέτου», που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή όταν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός. Οι Αμερικανοί έχουν δείξει την ετοιμότητά τους για διάλογο, μόνο που αυτός βασίζεται στην έννοια ενός μηχανισμού διακοπής της λειτουργίας του Nord Stream 2. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εξετάζει την πολιτική δήλωση υποχρέωσης της  Γερμανίας να σταματήσει τις εισαγωγές από τον αγωγό Nord Stream 2 εάν το Κρεμλίνο κάνει χρήση της ενέργειας ως πολιτικό όπλο. Ωστόσο, αυτό εγείρει συγκεχυμένα ζητήματα πιθανών αξιώσεων αποζημίωσης από το Nord Stream 2.

Exit mobile version