Με τα περιοριστικά μέτρα να έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους αρθεί και τα λιγοστά που παραμένουν σε ισχύ σχεδόν να μην εφαρμόζονται, το Ισραήλ απέχει μια ανάσα από την οριστική απαλλαγή από το lockdown και ίσως και την πανδημία. Εδώ και δέκα ημέρες το Ισραήλ έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην -μετά την πανδημία- κανονικότητα με πάρτι στους δρόμους, τους μαθητές να τρέχουν ξέγνοιαστοι στις αυλές των σχολείων τους, τις παραλίες κατάμεστες από οικογένειες και τους εμβολιασμένους θεατές να επιστρέφουν σε γήπεδα και συναυλιακούς χώρους.
Με την ευρεία πλειονότητα των ηλικιωμένων να έχουν ήδη εμβολιαστεί και εκατομμύρια ακόμη πολιτών να έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, το Ισραήλ ανασαίνει με ανακούφιση, αφού πόνταρε στο εμβόλιο. Το ποσοστό των νέων κρουσμάτων της Covid-19 έχει πέσει κάτω από το 3% του συνόλου των τεστ κορωνοϊού, τα νοσοκομεία αδειάζουν και οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Κι αν οι υγειονομικές Αρχές καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις νέες, πιο λοιμογόνες παραλλαγές του κορωνοϊού, τότε το Ισραήλ ίσως γίνει η πρώτη χώρα που θα νικήσει την πανδημία και θα ανοίξει για τα καλά την οικονομία της.
Τα εστιατόρια είναι κατάμεστα στο Ισραήλ εδώ και ημέρες, πλήθη νεαρών ως επί το πλείστον πολιτών κατακλύζουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ κι οι μάσκες εξαφανίζονται -αν και παραμένει υποχρεωτική η χρήση τους σε κλειστούς χώρους. «Είναι σαν την καταιγίδα μετά από παρατεταμένη ξηρασία», λέει ο 27χρονος Ντάνιελ Λίπσιτς απολαμβάνοντας την μπύρα του σε ένα κατάμεστο μπαρ στη Γιάφα. «Όχι, είναι σαν το σεξ για τον εγκλωβισμένο σε ερημονήσι ναυαγό», σχολιάζει γελώντας η φίλη του. «Ακόμη και η γιαγιά μου κάνει πάρτι», προσθέτει.
Ισραήλ κορονοϊός: Ο δείκτης R λίγο κάτω του 1
Με την επιτυχημένη εκστρατεία του εμβολιασμού το Ισραήλ αποτελεί, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, παράδειγμα του πώς μπορεί να είναι η ζωή μετά την πανδημία. Η αλήθεια είναι ότι παραμένουν σε ισχύ κάποια περιοριστικά μέτρα. Στους κλειστούς χώρους εξακολουθούν να απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 20 ατόμων -αν και σε μεγάλο βαθμό το μέτρο δεν τηρείται. Αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι το Ισραήλ δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από τον υγειονομικό εφιάλτη, καθώς ο δείκτης R συνεχίζει να κινείται λίγο κάτω του 1.
Η Covid-19 εξακολουθεί να στοιχειώνει κοινότητες που δίστασαν να εμβολιαστούν, όπως εκείνες των Αράβων ισραηλινών υπηκόων και των υπερορθόδοξων Εβραίων -που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία- αλλά και των αρνητών του εμβολίου. «Βάλτε το εκεί που ξέρετε», φώναξε ένας εξ αυτών σε διαδήλωση στη Γιάφα.
Ισραήλ κορονοϊός: Τα «καρότα» της κυβέρνησης του Ισραήλ σε όσους διστάζουν για το εμβόλιο
Άλλοι, ωστόσο, εξ αυτών δείχνουν να δελεάζονται από το «καρότο» της κυβέρνησης, όπως το «πράσινο διαβατήριο» με τον γραμμικό κώδικα στο κινητό, που μπορεί να επιδείξει ο εμβολιασμένος ή αυτός που ανέρρωσε από την Covid-19 κι έχει αντισώματα κατά την είσοδό του σε κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, γυμναστήρια κ.λπ. Μόλις προχωρήσει το μέτρο, όσοι δεν θα διαθέτουν τέτοιο πιστοποιητικό μπορεί να διαπιστώσουν ότι γι’ αυτούς η ζωή μετά την πανδημία παραμένει με τους ίδιους περιορισμούς, όπως και κατά τη διάρκειά της. «Ίσως αν δεν μπορώ να κάνω τον DJ σε νυχτερινό κέντρο χωρίς πράσινο διαβατήριο, να κάνω το εμβόλιο», λέει ένας διστακτικός νεαρός Ισραηλινός.
Ανησυχούν για τους νοσηλευόμενους, όχι για τα νέα κρουσματα
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει περισσότερο στραμμένη την προσοχή της στον αριθμό των νοσηλευόμενων και όχι σε εκείνον των νέων κρουσμάτων. Αν οι νέοι μολυνθούν από τον κορωνοϊό, επειδή δεν έλαβαν το εμβόλιο, αλλά δεν καταλήξουν στο νοσοκομείο, είναι κάτι που μπορεί να το ανεχθεί. Αλλά το μεγαλύτερο δέλεαρ της κυβέρνησης είναι η υπόσχεση των ταξιδιών χωρίς καραντίνα. Ακόμη και Ισραηλινοί πολίτες δυσκολεύτηκαν αφάνταστα να επιστρέψουν στα πάτρια τους τελευταίους μήνες και εφόσον το υπουργείο Υγείας της χώρας ανάψει το «πράσινο φως», θα μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους έως και 3.000 άτομα ημερησίως -από 200 την περασμένη εβδομάδα.
Μεταξύ των σχεδίων που συζητούνται είναι η αντιγραφή του μοντέλου της Αυστραλίας και ορισμένων κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας που επιβάλλουν καραντίνα σε ξενοδοχείο ή στο σπίτι με ηλεκτρονικό βραχιολάκι σε όσους φθάνουν στη χώρα, για να διατηρήσουν υπό έλεγχο τα εισαγόμενα κρούσματα. Η κυβέρνηση του Ισραήλ σχεδιάζει πάντως να επιτρέψει τα ελεύθερα ταξίδια σε όσους εμβολιάστηκαν, ίσως και χωρίς να υποχρεωθούν να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους -ένα ρίσκο, σύμφωνα με τον επικεφαλής επιδημιολόγο της χώρας, Νάχμαν Ας, που θεωρεί ότι με χαλάρωση της επαγρύπνησης μπορεί σύντομα το Ισραήλ να πέσει θύμα των νέων παραλλαγών. Αλλά προς το παρόν, όλη η χώρα παραμένει σε «party mood».