Τις περιοχές οι οποίες παραμένουν στο «κόκκινο», αλλά και αυτές που μπαίνουν από το Σάββατο (27/3) ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σε «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν από αύριο στις 6 π.μ. οι εξής περιοχές:
-Π.Ε Κοζάνης (αύξηση 81,8%)
-Π.Ε. Πέλλας (αύξηση 101,9%)
-Δήμος Γρεβενών
-Δήμος Κιλκίς (αύξηση 129,4%)
-Δήμος Βέροιας (αύξηση 116,2%)
«Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, παραμένουν Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, εκτός του Δήμου Σκύρου, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστίδος».
Και συνέχισε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που, αν συνεχιστεί, θα επιτρέψει να βγουν από το ”βαθύ κόκκινο” την άλλη εβδομάδα».
Παπαευαγγέλου: Σημάδια σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, κάνοντας λόγο για σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων μετά από 7 εβδομάδες. Τόνισε δε, πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός περίπου στο 6%.
Πιο αναλυτικά:
«Στο επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα μία σταθεροποίηση. Ο μέσος όρος είναι 2.500 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε 23.500 ενεργά κρούσματα. Βλέπουμε μία σταθεροποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι. Ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% την προηγούμενη εβδομάδα. Μας ενδιαφέρει ο δείκτης θετικότητας στα νοσοκομεία και σε τυχαία δειγματοληψίας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000.
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει επιβαρυνθεί το φορτίο στη Μακεδονία. Έχουμε κάλυψη ΜΕΘ στο 77%. Θέλω να αναφερθώ και στις ανθρώπινες απώλειες. Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας είναι σταθερά κάτω από 5%. Μειωμένη είναι και η πιθανότητα της βαριάς νόσησης, πιθανόν λόγω της καλύτερης παροχής υπηρεσιών.
Ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επιβαρύνουν. Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν. Στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας. Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων και των νέων ασθενών. Η βασική στρατηγική είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά και η αποφυγή ενός ακόμα κλεισίματος.
Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η χρήση σε ανοιχτούς χώρους. Συζητείται η χρήση διπλής ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα ατομικά τεστ. Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους πολίτες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους ασυμπτωματικούς και την ιχνηλάτιση των επαφών τους έγκαιρα. Το αρνητικό τεστ θα πρέπει να διαπιστώνεται και με ένα μοριακό τεστ. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες».