Τηγανητά και δίαιτα: Τα τηγανητά φαγητά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας συμφωνία με τους ειδικούς.
Ο μεγάλος κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται κατά 3%, 2% και 12% αντίστοιχα για κάθε έξτρα 114 γραμμάρια τηγανητού φαγητού την εβδομάδα Οι άνθρωποι που καταναλώνουν στην διατροφή τους, πολλά τηγανητά φαγητά (πατάτες, ψάρια, σνακ κ.α.), αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο αυξάνει και ο κίνδυνος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Φουλάν Χου του Κέντρου Επιστημών Υγείας του κινεζικού Πανεπιστημίου της Σεντσέν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό “Heart”, ανέλυσαν στοιχεία από 17 έρευνες έως το 2020, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 563.500 ανθρώπους, στους οποίους είχαν παρουσιασθεί 36.726 εμφράγματα ή εγκεφαλικά, καθώς και από μια δεύτερη ομάδα έξι μελετών που αφορούσαν συνολικά 755.000 άτομα και σχεδόν 86.000 θανάτους σε βάθος δεκαετίας, εστιάζοντας στη σχέση ανάμεσα στα τηγανητά και στους καρδιαγγειακούς θανάτους.
Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους τρώνε τα λιγότερα τηγανητά μέσα στην εβδομάδα, όσοι τρώνε τα περισσότερα, έχουν κατά μέσο όρο 28% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού περιστατικού (εμφράγματος ή εγκεφαλικού), 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και 37% για καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κίνδυνος για έμφραγμα/εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνεται κατά 3%, 2% και 12% αντίστοιχα για κάθε έξτρα 114 γραμμάρια τηγανητού φαγητού την εβδομάδα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα τηγανητά περιέχουν λιπαρά και γεννούν επιβλαβή ‘τρανς’ λιπαρά οξέα από το τηγάνισμα με υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Επίσης το τηγάνισμα αυξάνει την παραγωγή χημικών υποπροϊόντων που εμπλέκονται στις διαδικασίες φλεγμονής στο σώμα. Ακόμη ορισμένα φαγητά, όπως το τηγανητό κοτόπουλο και οι τηγανητές πατάτες, συνήθως επιβαρύνουν επιπρόσθετα την υγεία λόγω του αλατιού τους.
Τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά από μεγάλη κατανάλωση τηγανητών φαγητών
Φέτος η άνοιξη μας βρίσκει σε κατάσταση lockdown και με περιορισμούς. Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, συνεχίζει να πλήττει την χώρα μας με αποτέλεσμα να προστατευόμαστε καθημερινά όσο το δυνατόν περισσότερο. Η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες της συνολικής μας υγείας και συμβάλλει στη διατήρηση ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος.
Η χθεσινή ημέρα ήταν αρκετά πλούσια σε φαγητό αφού κάθε νοικοκυριό απόλαυσε τον καθιερωμένο τηγανητό μπακαλιάρο με μπόλικη σκορδαλιά. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας (λίγο ή πολύ) καταναλώνουμε διάφορα αγαπημένα τηγανητά φαγητά όπως κοτόπουλο, τηγανητό ρύζι, noodles κ.ά. Ακόμη και αν δεν ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής είναι καλό να τα αποφεύγεις όσο γίνεται αφού είναι αρκετά επιβλαβή για τον οργανισμό.
Όταν τα τρόφιμα τηγανίζονται, γίνονται αυτομάτως πιο πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά. Το εξωτερικό μέρος του φαγητού χάνει νερό και απορροφά το λάδι, το οποίο συχνά περιέχει μεγάλη ποσότητα τρανς λιπαρών. Τα τρανς λιπαρά έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια ότι αυξάνουν την LDL χοληστερίνη (κακή χοληστερίνη). Η συχνή κατανάλωση τηγανητών πιάτων μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και άμεση αύξηση βάρους. Μια λύση που θα κάνει τη διαφορά είναι η αγορά μιας φριτέζας αέρος. Εκεί θα μαγειρεύεις όλα τα αγαπημένα σου τρόφιμα χωρίς λάδι και θα τα απολαμβάνεις άφοβα στην πιο υγιεινή εκδοχή τους.