Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα, τη σημασία των self test και το πότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία μίλησε ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Για αποτυχίες δεν μπορούμε να πούμε, γιατί χωρίς τα μέτρα τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Υπήρχαν προβλήματα και τα κύρια προβλήματα είχαν να κάνουν με την εφαρμογή των μέτρων. Έχει να κάνει και με την κούραση του κόσμου. Όσο πιο πολύ διαρκεί κάτι, τόσο περισσότερο χαλαρώνει στο τέλος» σχολίασε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» σχετικά με το lockdown.
Δείτε ακόμη: Ποια καταστήματα δεν θα ανοίξουν από τη Δευτέρα
«Το πρώτο που κοιτάμε είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και την παρατεταμένη ροή αυξημένων κρουσμάτων που ξεπέρασε αυτά που περιμέναμε, προσπαθούμε να βρούμε ισορροπία, δίνοντας κάποιες ανάσες, και να ανοίξουν κάποιες λειτουργίες. Δεν είναι άνοιγμα του λιανεμπορίου, είναι αλλαγή στρατηγικής. Το κάθε ένα από τα καινούργια ανοίγματα θα επέχει 7-10 μέρες για να βλέπουμε την επιδημιολογική επιβάρυνση υπάρχει. Ως επιτροπή ζητήσαμε καθολικό rapid test σε επιχειρήσεις και μαγαζιά» πρόσθεσε σχετικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.
Μάλιστα, ο κ. Γώγος εκτίμησε ότι η δυνατότητα μεγάλου αριθμού τεστ «πρώτα rapid και στη συνέχεια self test, θα βοηθήσουν σε περαιτέρω ανοίγματα. «Δεν κοιτάμε μόνο τον αριθμό των θετικό κρουσμάτων. Κοιτάμε τη θετικότητα, τους σκληρούς δείκτες στα νοσοκομεία, εισιτήρια – εξιτήρια, διασωληνωμένους. Έχουμε μια τάση εξισορρόπησης στα εισιτήρια και στα εξιτήρια. Σημαντικός δείκτης και ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί τροφοδοτούν τα νοσοκομεία» συμπλήρωσε. Σε ότι αφορά στα σχολεία, έκανε λόγο ότι για να ανοίξουν με ασφάλεια, «πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα πολλών τεστ. Βασικό εργαλείο τα self test για να λειτουργήσουν τα σχολεία».
Νέα μέτρα
Με μικρά και προσεκτικά βήματα επέλεξε να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αποσυμπίεση της κοινωνίας από το αυστηρό lockdown. Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, η πίεση στο σύστημα υγείας και ο φόβος για εικόνες συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους και πλατείες οδήγησαν σε ηπιότερες παρεμβάσεις από το αναμενόμενο, ύστερα και από την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Το θέμα που κυριάρχησε στην χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εισηγηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων με την χρήση της νέας υπηρεσίας SMS στο 13032 και τρίωρη χρονική διάρκεια, χωρίς άλλους περιορισμούς. Πολλά μέλη της επιτροπής εμφανίστηκαν διστακτικά στο άνοιγμα, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας. Τελικά, ύστερα από πολύωρη συζήτηση δόθηκε το πράσινο φως, για τις 5 Απριλίου, με προϋπόθεση τον ηλεκτρονικό έλεγχο της κυκλοφορίας των πολιτών (SMS).
Το Μέγαρο Μαξίμου πρόσθεσε επιπλέον δικλείδες ασφαλείας επιτρέποντας το click away και το click in shop ύστερα από ραντεβού του πελάτη με το κατάστημα. Βασικός λόγος που οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν η αποφυγή συνωστισμού σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιανουάριο. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα πολυκαταστήματα και θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα το πότε θα ανοίξουν τις πόρτες τους. Προκρίθηκε ένα πιο ελεγχόμενο άνοιγμα και σταδιακή απελευθέρωση δραστηριοτήτων παρά το επιτακτικό αίτημα του εμπορικού κόσμου για κανονική λειτουργία των καταστημάτων και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει στις αποφάσεις. Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι κατά την διάρκεια του τρίωρου SMS για αγορές θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που δεν έγινε σαφές κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις.