Αν δεν έχεις φάει ποτέ σπιτικό ψωμί, χάνεις. Όσο νόστιμο κι αν είναι το ψωμί ενός φούρνου (που είναι αρκετά), το δικό σου σπιτικό ψωμί έχει μια πιο πλούσια υφή, μια πιο ιδιαίτερη γεύση και, κυρίως, όλη την υπερηφάνειαπου υπάρχει στη γνώση ότι αυτό το έφτιαξες εσύ μόνη σου. Απλά υλικά και λίγος κόπος σε μια εύκολη συνταγή θα καταλήξουν σε κάτι το οποίο σίγουρα θα απολαύσεις εσύ κι όποιος ακόμα δοκιμάσει.
Υλικά:
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό, για όλες τις χρήσεις ή καλαμποκιού
1 φακελάκι 7-8 γρ. ξηρή μαγιά
2 κουτάλια της σούπας ζάχαρη
1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
3 κουτάλια της σούπας λάδι
1 κούπα νερό ή γάλα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε λίγο με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά. Θερμαίνουμε το νερό ή το γάλα σε ένα κατσαρολάκι ή στο μικροκυμάτων μέχρι να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό (περίπου στη θερμοκρασία του σώματός μας). Όσο το γάλα θερμαίνεται προσθέτουμε το λάδι στο μείγμα του αλευριού, χωρίς να ανακατέψουμε.
Προσθέτουμε το ζεστό υγρό στο μείγμα μας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μια μάζα. Ύστερα συνεχίζουμε με 1 ή 2 χέρια (αν δε σου αρέσει η ακαταστασία μπορείς να φορέσεις γάντια από latex) και ζυμώνουμεγια μερικά λεπτά με όποιο τρόπο μας βολεύει μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη που δε κολλάει. Μπορούμε να το ζυμώσουμε μέσα στο μπολ, σε μια επιφάνεια εργασίας με λίγο αλεύρι ή λάδι, ή ακόμα και ανάμεσα στα χέρια μας. Αν η ζύμη μας είναι πολύ νερουλή βάζουμε λίγο ακόμα αλεύρι, ενώ αν είναι πολύ ξηρή προσθέτουμε λίγο περισσότερο νερό. Προσέχουμε να ζυμώσουμε καλά το μείγμα πριν αποφασίσουμε να προσθέσουμε κάποιο από αυτά.
Αφήνουμε την ελαστική ζύμη στο ίδιο μπολ και τη σκεπάζουμε με λίγη μεμβράνη και μια πετσέτα (ή μόνο τη μεμβράνη ή την πετσέτα). Αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα, κατά προτίμηση 2-4 ώρες, να φουσκώσει και ύστερα πιάνουμε απαλά τη ζύμη και την τοποθετούμε σε ένα ταψί της επιλογής μας. Το ταψί μπορεί να είναι λαδωμένο, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή τελείως γυμνό είτε είναι μεταλλικό ή σιλικόνης. Σκεπάζουμε πάλι με τη μεμβράνη ή/και την πετσέτα και αφήνουμε άλλη 1 τουλάχιστον ώρα (ξανά κατά προτίμηση 2-4 ώρες) να φουσκώσει καλά.
Ψήνουμε στους 200°C για 25-30‘. Αν φοβόμαστε ότι θα καεί από πάνω σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο προσέχοντας να μην αγγίξει την επιφάνεια της ζύμης. Αν, πάλι, το ψωμί φαίνεται ψημένο αλλά πολύ λευκό, μπορούμε να το βάλουμε στο grill για μερικά λεπτά.
Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει και μόνο τότε το κόβουμε. Απολαμβάνουμε!