Εξαιρετικά επιβαρυμένη παραμένει η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, η οποία εδώ και καιρό καταγράφει τις περισσότερες μολύνσεις κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τα 1.607 κρούσματα που εντοπίστηκαν συνολικά σήμερα, τα 675 προέρχονται από το Λεκανοπέδιο.
Σήμερα πραγματοποιήθηκαν
Ο χάρτης διασποράς στην Αττική
Ανατολική Αττική 67
Βόρειος Τομέας Αθηνών 80
Δυτική Αττική 47
Δυτικός Τομέας Αθηνών 99
Κεντρικός Τομέας Αθηνών 203
Νήσων 2
Νότιος Τομέας Αθηνών 83
Πειραιάς 94
Στην υπόλοιπη χώρα, η Λάρισα έχει τις περισσότερες μολύνσεις που έφτασαν τις 58, ενώ ακολουθεί η Αχαΐα με 56 κρούσματα.
Ο χάρτης διασποράς στην επικράτεια
Αιτωλοακαρνανία 12
Αργολίδα 7
Αρκαδία 5
Άρτα 2
Αχαΐα 56
Βοιωτία 17
Γρεβενά 3
Δράμα 3
Έβρος 15
Εύβοια 31
Ευρυτανία 2
Ζάκυνθος 2
Ηλεία 19
Ημαθία 11
Ηράκλειο 43
Θάσος 6
Θεσπρωτία 3
Θεσσαλονίκη 216
Ιωάννινα 9
Καβάλα 23
Κάλυμνος 23
Καρδίτσα 9
Καστοριά 8
Κέρκυρα 10
Κιλκίς 20
Κοζάνη 35
Κορινθία 21
Κως 4
Λακωνία 5
Λάρισα 58
Λασίθι 4
Λέσβος 2
Λευκάδα 2
Μαγνησία 25
Μεσσηνία 5
Μύκονος 1
Νάξος 2
Ξάνθη 13
Πέλλα 19
Πιερία 6
Πρέβεζα 7
Ρέθυμνο 27
Ροδόπη 8
Ρόδος 1
Σάμος 1
Σέρρες 18
Τήνος 1
Τρίκαλα 9
Φθιώτιδα 4
Φλώρινα 5
Φωκίδα 1
Χαλκιδική 12
Χανιά 17
Χίος 2
Υπό διερεύνηση 51.
Δημόπουλος: Πότε μπορεί να γίνει άρση των μέτρων – Γιατί είναι δύσκολο το “Πάσχα στο χωριό”
Τον γρίφο “Πάσχα στο χωριό” αλλά και τα περί των εμβολιασμών σχολίασε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. “Όπως ακούσαμε και από τους ειδικούς που μετέχουν στην επιτροπή, οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα”, είπε αρχικά. “Για να γίνει άρση των μέτρων” υπογράμμισε, “πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό εμβολιαστικό αποτέλεσμα που να είναι επαρκές. Στο Ισραήλ εκεί που επιτεύχθηκε σημαντική εμβολιαστική κάλυψη προχωρούν σε άρση των μέτρων”, σχολίασε στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”.
Έτσι, στο ερώτημα, γιατί να μη φύγουν οι εμβολιασμένοι για τα χωριά τους το Πάσχα, σημείωσε ότι δεν είναι δόκιμη πρακτική αν δεν υπάρχει συλλογική ανοσία στην κοινότητα. “Δεν είναι δόκιμο να γίνεται διαχωρισμός όσον αφορά την κινητικότητα μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί”. Όπως δήλωσε, άλλωστε, “υπάρχει ισχυρή πίεση στους νοσηλευόμενους και στις ΜΕΘ. Παρότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εξακολουθεί να υπάρχει αύξηση των περιστατικών. Το πρόβλημα υπάρχει. Να κάνουμε ότι μπορούμε για να επιδεινωθεί η κατάσταση”.
Αναφορικά με τα εμβόλια, τόνισε την ανάγκη συνέχισης των εμβολιασμών, ιδιαίτερα των ανθρώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. “Πρέπει να εμβολιαστούν με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν. Το σύνδρομο που παρουσιάστηκε μετά από χορήγηση εμβολίου με αδενοϊό, είναι εξαιρετικά σπάνιο, 1 στις 200.000 ή 1 στις 500.000. Διαπιστώθηκε σε γυναίκες νεαρής ηλικίας. Έχουμε να βάλουμε στη ζυγαριά τον κίνδυνο επέκτασης του κορονοϊού που δημιουργεί χιλιάδες κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς σε σχέση με τη πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκής” πρόσθεσε σχετικά με τις επιπλοκές που παρουσιάζουν κάποια εμβόλια.
Τέλος, σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού και τα κορονοπάρτι, υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από 14 μήνες lockdown. “Ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε”.