«Αν δεν ποδηλατούμε, πέφτουμε». Με αυτή τη φράση-εικόνα, ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, μιλώντας από το βήμα του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σε μία συνέντευξη-συζήτηση με τη Σία Κοσιώνη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έθεσε ως προτεραιότητα τη σύνδεση της λογικής με το συναίσθημα στον πολιτικό λόγο, αλλά και την επίμονη προσήλωση στην πράξη, γιατί – όπως είπε – μόνο έτσι κερδίζεται η εμπιστοσύνη.
Παράδειγμα-ορόσημο στο νέο κύκλο αλλαγών, ο ΟΣΕ. «Μια απαράδεκτη κατάσταση, την οποία η τραγωδία των Τεμπών απλώς φωτογράφισε», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας νομοσχέδιο που θα έρθει στο υπουργικό συμβούλιο στις 28 Απριλίου και θα θεμελιώνει ένα νέο πρότυπο λειτουργίας, κατά τα πρότυπα της μεταρρύθμισης στη ΔΕΗ. Ένας οργανισμός που, όπως είπε, μετατράπηκε από βαρίδι σε κερδοφόρο πυλώνα ανάπτυξης.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη για στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, φέρνοντας ως παραδείγματα τις κτηματικές υπηρεσίες που εξακολουθούν να επικαλούνται οθωμανικά φιρμάνια για ιδιοκτησίες και τις πολεοδομίες που, κατά τον ίδιο, εξοργίζουν δικαίως τους πολίτες. «Θα παίρνουμε πρωτοβουλίες που αγγίζουν το άμεσο και το χειροπιαστό, για να αποδείξουμε ότι είμαστε δίπλα στους πολίτες και όχι απέναντί τους», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στη συνολική κυβερνητική στρατηγική, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως η δημοσκοπική κόπωση είναι φυσική σε μια δεύτερη τετραετία, όμως δεν ακυρώνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί. «Μη κρατικά πανεπιστήμια, δέκα χρόνια το λέγαμε, και τώρα είναι νόμος. Στη φοροδιαφυγή, έντεκα παρεμβάσεις που απέδωσαν καρπούς, επιτάχυνση των δικών στη Δικαιοσύνη. Και έπεται συνέχεια», σημείωσε. Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι – εφόσον δεν ανατραπεί το διεθνές περιβάλλον – το 2025 και το 2026 θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα, με στόχο να στηριχθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Το μέρισμα αυτό, όπως είπε, είναι καρπός ανάπτυξης αλλά και του δραστικού περιορισμού της φοροδιαφυγής, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να υποκύψει σε «λογικές παροχολογίας» του παρελθόντος. «Λεφτόδεντρα δεν έχουμε, μαγικές συνταγές δεν υπόσχομαι. Μόνο σταθερά και ρεαλιστικά βήματα μπροστά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στον πυρήνα της πολιτικής του τοποθέτησης τοποθέτησε την ανάγκη ο πολιτικός λόγος της ΝΔ να εκπέμπει αισιοδοξία και όραμα για το αύριο. «Οι πολίτες δεν ψηφίζουν με ευγνωμοσύνη, αλλά με βάση την προσδοκία. Η δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε το αύριο ορατό, να δείχνουμε ότι “κάτι αλλάζει” και ότι μπορεί κανείς να μας εμπιστευθεί για το μέλλον», υπογράμμισε.
Δεν παρέλειψε, πάντως, να επισημάνει πως παρά τα παράπονα που υπάρχουν – και που χαρακτήρισε εν μέρει δικαιολογημένα – η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προκρίνεται ως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. «Όμως δεν εφησυχάζουμε. Συλλογικά, με αξιοποίηση των βουλευτών και θεσμικές πρωτοβουλίες, πρέπει να χτίσουμε την επόμενη ημέρα», είπε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικό περιεχόμενο και στο επόμενο συνέδριο του κόμματος. Τέλος, σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για το αν η τοποθέτησή του στη θέση του αντιπροέδρου υποκρύπτει και ένα είδος πολιτικής «διαδοχής», απάντησε με χιούμορ: «Δεν βρήκα κανένα δαχτυλίδι στο Μαξίμου. Είμαι 57 χρονών, αναλαμβάνω έναν δύσκολο και απαιτητικό ρόλο, στον συντονισμό των υπουργείων και σε ειδικές αποστολές όπως ο ΟΣΕ. Αυτό είναι το καθήκον μου, απέναντι στην παράταξη και την πατρίδα».