Μητσοτάκης - Αναστασιάδης: Τι είπαν για το Κυπριακό
Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ήταν προγραμματισμένη νωρίτερα σήμερα η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών τους ενόψει της άτυπης Πενταμερούς που θα λάβει χώρα στα τέλη του μήνα, στη Γενεύη. Κατέστη σαφές και από τους δύο, ότι πλαίσιο μιας υγιούς λύσης αποτελεί μόνο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία όπως αυτή καθορίζεται από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Όπως τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, στο σύντομο διάλογο των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου, «το πλαίσιο είναι σαφές και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο ως διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και τον τερματισμό του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων».
Συζητώντας κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσαν ότι ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχονται στην Πενταμερή για το Κυπριακό με θετική βούληση έτσι ώστε να βρεθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση για το Κυπριακό. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδης, τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η νέα προσπάθεια, προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν συνθήκες από τον γ.γ. του ΟΗΕ για να ξαναρχίσει ο διάλογος.
Κυριάκος Μητσοτάκης:
Συντονίζουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Πενταμερούς στη Γενεύη. Λαμβάνει χώρα υπό την ηγεσία του ΓΓ του ΟΗΕ κάτι που προσδιορίζει και το πλαίσιο των συζητήσεων μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν. Το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές. Στηρίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή εκπροσώπηση. Και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής αλλά και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων. Ειναι απολύτως σαφές το σημείο αφετηρίας. Γι αυτό και σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Προσερχόμαστε στις συζητήσεις με καλή διάθεση έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη προς όφελος όλων των Κύπριων. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Νίκος Αναστασιάδης
Σημαντική μετά από 3μιση χρόνια η προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες ο ΓΓ του ΟΗΕ να διερευνήσει αν υπάρχει έδαφος για διάλογο ενός προβλήματος που οφείλεται στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή του κυπριακού εδάφους. Συμφωνώ με τη διαπίστωση ότι το πλαίσιο καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Καθορίστηκαν στις 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Ακιντζί.
Προσπάθεια δεν είναι να σφετεριστούμε δικαιώματα οποιουδήποτε. Προσπαθούμε και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα. Μακριά από εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα κι ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις των όποιων τρίτων. Οι θέσεις μας συμπίπτουν. Ο ρόλος στις διαπραγματεύσεις είναι διαφορετικός. Το θέμα όμως ασφάλεια και εγγυήσεις θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο.