Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Καρκίνος του δέρματος: Ποια τα ύποπτα σημάδια
PLUS

Καρκίνος του δέρματος: Ποια τα ύποπτα σημάδια

Καρκίνος του δέρματος: Ποια τα ύποπτα σημάδια

Καρκίνος: Η τακτική αυτοεξέταση της επιδερμίδας είναι απαραίτητη ώστε να εντοπιστεί – και επομένως να αντιμετωπιστεί – έγκαιρα ο καρκίνος του δέρματος. Αλλοιώσεις και αλλαγές στην όψη της επιδερμίδας αποτελούν προειδοποιητικές ενδείξεις και επιβάλλουν την επίσκεψη στον ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση. Οι δερματικές αλλοιώσεις είναι συνηθέστερες στο πρόσωπο, τα αυτιά, τα χέρια και τους ώμους. Δείτε ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε για τους τρεις βασικούς τύπους καρκίνου του δέρματος.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Αυτή η μορφή καρκίνου πλήττει την επιδερμίδα, δηλαδή τα κύτταρα που αποτελούν τις εξωτερικές στρώσεις του δέρματος. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι μια αλλοίωση με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

-λεία και γυαλιστερή επιφάνεια

-υφή κεριού

-συμπαγές και κόκκινο

-πιθανή αιμορραγία

-κρούστα ή καύκαλο στην επιφάνεια

-αδυναμία πλήρους επούλωσης

-φαγούρα

-απουσία πόνου

Περίπου το 75% των καρκίνων του δέρματος ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αναπτύσσεται αργά και σχεδόν ποτέ δεν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
Η αλλοίωση αφορά στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό, το κρανίο (σε σημεία που δεν υπάρχουν μαλλιά), στα χέρια, τις παλάμες και τα κάτω άκρα.

Τυπικά χαρακτηριστικά της αλλοίωσης είναι τα εξής:

-φολίδες στην επιφάνεια του δέρματος

-σκληρή επιφάνεια

-εξόγκωμα στο δέρμα

-ευαισθησία του δέρματος κατά την ψηλάφηση

-πιθανότητα αιμορραγίας

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι πιο σπάνιο από το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα.

Μελάνωμα
Το μελάνωμα είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος. Τυπικό σύμπτωμα μελανώματος αποτελεί η εμφάνιση νέας ελιάς ή η αλλοίωση υπάρχουσας ελιάς.

Τυπικά χαρακτηριστικά της αλλοίωσης είναι τα εξής:

-ελιά που μεγάλωσε

-ελιά που άλλαξε σχήμα

-ελιά που άλλαξε χρώμα

-ελιά που αιμορραγεί ή έχει κρούστα στην επιφάνειά της

-ελιά που πονά ή προκαλεί φαγούρα

Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, είναι όμως συνηθέστερο στην πλάτη, τα πόδια, τα χέρια και το πρόσωπο. Αν και πιο σπάνιο από το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το μελάνωμα είναι πολύ πιο επικίνδυνο, καθώς είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις