Χειροποίητα σαπούνια - συνταγή: Φτιάξτε τα με τρία μόνο υλικά
Τι ξέρατε, ότι είναι πολύ εύκολο και οικονομικό να φτιάξετε χειροποίητα σαπούνια για το σπίτι ή τους φίλους σας, με την μυρωδιά ή τα αιθέρια έλαια της επιλογής σας; Δεν είναι καθόλου δύσκολο, πιστέψτε μας. Αντιθέτως είναι μια διαδικασία αρκετά δημιουργική και ευχάριστη. Αρκεί να έχετε υπομονή, καθώς μετά την παρασκευή τους χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να «ωριμάσουν», και να επιδείξετε προσοχή στα βασικά βήματα της συνταγής.
Τα βασικά υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε ένα χειροποίητο σαπούνι είναι: ελαιόλαδο, νερό και καυστική σόδα. Αυτά τα τρία υλικά αποτελούν τη βάση οποιασδήποτε συνταγής για σαπούνι. Από εκεί και ύστερα, σε διαφορετικά στάδια της κάθε συνταγής, μπορείτε να προσθέτετε τα αντίστοιχα αιθέρια έλαια ή βότανα.Μπορείτε να φτιάξετε σαπούνια ακολουθώντας δύο διαφορετικές μεθόδους παρασκευής
Διαλέξτε μια από τις δύο προτεινόμενες μεθόδους
Υπάρχουν δύο τρόποι: Η «ψυχρή» και η «θερμή» μέθοδος. Στην πρώτη, σε ανοιχτό χώρο διαλύετε την καυστική σόδα στο νερό και ρίχνετε το μείγμα σε λεκάνη με το λάδι, προσθέτοντας στη συνέχεια το αιθέριο έλαιο, μέχρι να χυλώσει και να δέσει. Τοποθετείτε το μίγμα σε καλούπια (προαιρετικά) και το αφήνετε για μία ημέρα για την αρχική του σταθεροποίηση. Αφού κάνετε από αυτό μπορείτε να προσθέσετε υλικά για διακόσμηση ή θρεπτικό εμπλουτισμό. Μετά αφήνετε για άλλες τέσσερις ημέρες, αφαιρείτε ή κόβετε το σαπούνι στα σχήματα που θέλετε και τα αφήνετε να ωριμάσουν τουλάχιστον 4 εβδομάδες προτού τα χρησιμοποιήσετε. Η «ψυχρή» μέθοδος προτιμάται συνήθως διότι διατηρεί τη γλυκερίνη του σαπουνιού, ιδιαίτερα σημαντική για την ενυδάτωση του δέρματος.
Στην θερμή μέθοδο, το σαπούνι παρασκευάζεται σε κατσαρόλα με νερό που έχει ζεσταθεί σε χλιαρή θερμοκρασία. Σε αυτό προστίθεται σταδιακά η καυστική σόδα με συνεχές ανακάτεμα. Όταν διαλυθεί, προστίθεται το ελαιόλαδο και το μείγμα ανακατεύεται σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει και να δέσει, σαν κρέμα. Μόλις δέσει, το αφαιρούμε από τη φωτιά, το αφήνουμε λίγη ώρα και στη συνέχεια το τοποθετούμε σε καλούπια (προαιρετικά) ή ατόφιο σε σκεύος και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία (ξεκούραση μιας ημέρας, εμπλουτισμός, άλλες τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια αφαίρεση από τα καλούπια και ωρίμανση 4-6 εβδομάδων).
Οι προφυλάξεις που πρέπει να πάρετε
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα γάντια είναι πάντα απαραίτητα, ιδιαίτερα όσο έχουμε να κάνουμε με την καυστική σόδα. Όταν ανακατεύουμε πρέπει να φοράμε μάσκα και να μην εισπνέουμε τους ατμούς κατά την ανάμιξη της σόδας με το νερό, η οποία πρέπει πάντα να γίνεται σιγά-σιγά. Δεν χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία και πάντα πραγματοποιούμε την αρχική ανάμιξη σε ανοιχτό χώρο. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και με ανοιχτό τον απορροφητήρα. Φροντίστε το μίγμα να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα σας και να μην εκθέσετε τα μάτια σας στους ατμούς. Για καλούπια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά μπολάκια μιας χρήσης.
Η αναμονή για την ωρίμανση είναι απαραίτητη, ώστε να μπορέσει το νάτριο να αντιδράσει με την ατμόσφαιρα και να απομακρυνθεί από το σαπούνι (έτσι παράγεται η σκόνη που θα σχηματιστεί σταδιακά πάνω στο σαπούνι μας). Όσο δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία, το σαπούνι παραμένει υπερβολικά όξινο για το ανθρώπινο δέρμα. Το σαπούνι είναι αρκετά ώριμο όταν από το κίτρινο χρώμα που έχει μετά την παρασκευή του γίνει λευκό. Σημειώστε ότι η βασική δοσολογία των υλικών είναι η εξής: 500 γρ. ελαιόλαδο, 64,25 γρ καυστική σόδα (NaOH) και 157,80 γρ νερό αποσταγμένο. Η ακρίβεια στις ποσότητες είναι σημαντική γι’ αυτό καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ζυγαριά ακριβείας.