Αύξηση κρουσμάτων Ιούλιος: Τετραψήφιος αριθμός μετά από σχεδόν ένα μήνα

ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση κρουσμάτων Ιούλιος: Τετραψήφιος αριθμός μετά από σχεδόν ένα μήνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αύξηση κρουσμάτων Ιούλιος: Δεν εμπνέει ανησυχία για την ώρα η αύξηση των κρουσμάτων

04.07.2021 | 10:08

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα καθώς μετά από έναν σχεδόν μήνα τριψήφιων περιστατικών ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.001 μολύνσεις στη χώρα. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που καταγράφηκαν τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων ήταν στις 8 Ιουνίου. Έκτοτε, ο αριθμός ήταν τριψήφιος, το Σάββατο ωστόσο ανακοινώθηκαν 1.001 κρούσματα, 177 διασωληνωμένοι και 9 θάνατοι. Από τις 1.001 νέες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν, οι 596 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική. Στο Ρέθυμνο που το τελευταίο διάστημα δίνει όλο και περισσότερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν 45, στα Ιωάννινα 46, στη Μαγνησία 30, στη Λάρισα 27, στην Ηλεία και στο Ηράκλειο από 26, και στη Θεσσαλονίκη 22.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, το Σάββατο 19 Ιουνίου τα κρούσματα ανήλθαν σε 301 και το ποσοστό θετικότητας σε 0,97%. Το επόμενο Σάββατο στις 26 Ιουνίου ανακοινώθηκαν 375 κρούσματα, μία αύξηση, 24,6% ενώ η θετικότητα ανήλθε σε 1,01%. Σήμερα με τα 1,001 κρούσματα η αύξηση υπολογίζεται στο 167% με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 2,03%.

Μικρό άλμα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία

Αύξηση παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες 7 ημέρες οι νέες εισαγωγές κινούνταν από 33 έως 39, την Παρασκευή οι νέες εισαγωγές ανήλθαν σε 45.

Αναλυτικά οι νέες εισαγωγές κινήθηκαν ως εξής:

38 στις 26/6
39 στις 27/6
33 στις 28/6
37 στις 29/6
38 στις 30/6
33 την 1/7
και 2 Ιουλίου έφτασαν τις 45.

Ο Χαράλαμπος Γώγος για την αύξηση των κρουσμάτων

Για την αύξηση των κρουσμάτων μίλησε στον ΣΚΑΪ το μέλος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας και καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Δεν εμπνέει ανησυχία για την ώρα η αύξηση των κρουσμάτων, που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, εντούτοις συνολική εικόνα θα μπορούμε να έχουμε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου», είπε ο κ. Γώγος. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση χρήζει επιτήρησης, παραδέχτηκε ο καθηγητής επισημαίνοντας το γεγονός πως τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται σε «σχετικά δύσκολες», όπως τις χαρακτήρισε, περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

«Ευτυχώς εξακολουθούμε να έχουμε λίγους θανάτους» σημείωσε αναφέροντας ωστόσο πως τις τελευταίες 2 ημέρες, παρά την άνεση στο σύστημα υγείας, παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές η οποία εντούτοις δεν είναι τόσο σημαντική. «Επομένως η ολική εικόνα είναι καλή αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη επιτήρηση», συνόψισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως μια αυξητική πορεία στα κρούσματα μπορεί να φέρει μέτρα. Απαντώντας στο σε τι οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα ο κος Γώγος ξεκαθάρισε πως αυτή σχετίζεται με διάφορες παραμέτρους όπως η αυξημένη κινητικότητα, ο περιορισμός της χρήσης μάσκας αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα η οποία όμως δεν είναι ακόμη σε τόσο μεγάλη έκταση ώστε να μας ανησυχεί.

«Εν δυνάμει θα αυξηθεί», είπε πάντως ο καθηγητής για την διασπορά του μεταλλαγμένο στελέχους Δέλτα το οποίο υπογράμμισε πως μεταδίδεται πιο εύκολα. Τέλος, σε ό, τι αφορά την επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμού, ο κος Γώγος τόνισε πως η ύφεση είναι πρόβλημα. Όπως ανέφερε, οι μειωμένοι ρυθμοί στους εμβολιασμούς σχετίζονται τόσο με την χρονική περίοδο που διανύουμε όσο και με το γεγονός πως οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη είναι οι, όπως τους χαρακτήρισε «λίγο πιο δύσκολοι» που έχουν ανασφάλεια και δεν έχουν πεισθεί.

Exit mobile version