Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Δήμος Μαρκοπούλου: Μουσικό αφιέρωμα στην Κρήτη
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Μαρκοπούλου: Μουσικό αφιέρωμα στην Κρήτη

Δήμος Μαρκοπούλου: Το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει και να απολαύσει τραγούδια του πρωτομάστορα της κρητικής μουσικής.

O Δήμος Μαρκοπούλου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.) και ο Σύλλογος Κρητών Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη, διοργανώνουν και σας προσκαλούν στη μουσική εκδήλωση «30 χρόνια χωρίς τον Κώστα Μουντάκη», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 9.00 μ.μ., στο ανοιχτό θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου. Στην εκδήλωση, που αποτελεί ένα μουσικό αφιέρωμα στον Κώστα Μουντάκη, το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει και να απολαύσει τραγούδια του πρωτομάστορα της κρητικής μουσικής, από το παραδοσιακό συγκρότημα των αδελφών Βλάσση: Γιώργος Βλάσσης (λύρα, τραγούδι), Γιάννης Βλάσσης (λαούτο, τραγούδι), Μαρία Βλάσση (λαούτο, τραγούδι).

Ο Κώστας Μουντάκης γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Αλφά του Ρεθύμνου. Ήταν το μικρότερο από τα επτά παιδιά του μουσικού και χορευτή Νίκου Μουντάκη και της Καλλιόπης. Λίγο καιρό μετά τη γέννησή του, έμεινε ορφανός από πατέρα. Λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η οικογένειά του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να εργαστεί ως πλανόδιος μικροπωλητής. Μεγαλώνοντας σε μουσικό περιβάλλον, ήρθε από νωρίς σε επαφή με την κρητική μουσική παράδοση και αναδείχτηκε από την εφηβική του ηλικία σε ικανό λυράρη.

Η δράση του

Προώθησε την κρητική μουσική μέσω του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και μαζί με τον Βυζιργιάννη στο λαούτο, αρχίζουν εκπομπές στο πρόγραμμα του Σίμωνα Καρά, προβάλλοντας την κρητική μουσική. Το 1955 πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση δίσκου 78 στροφών και τα επόμενα χρόνια πραγματοποιεί πλήθος δισκογραφικών εκδόσεων, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ως ο περισσότερο ηχογραφημένος λυράρης Κρητικής μουσικής. Η φήμη του Μουντάκη εξαπλώθηκε σε όλη την Κρήτη και στους Έλληνες της διασποράς. Από το 1975 αναγκάζεται λόγω προβλημάτων υγείας να διακόψει την επαγγελματική του δραστηριότητα και παίζει μόνο σε επιλεγμένα γλέντια και εκδηλώσεις. Μέσα σε αυτό το διάστημα, θεωρεί ως επιτακτική ανάγκη τη μάθηση και τη διδασκαλία της κρητικής λύρας, με την ίδρυση σχολών στις μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης. Γίνεται πολύτιμος συνεργάτης στα ερευνητικά προγράμματα εθνομουσικολογίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών.

Η πρώτη σχολή λύρας ιδρύεται στο Ηράκλειο στο «Ωδείο Απόλλων» (1979), μετά στο Ρέθυμνο (1980), Χανιά (1981), Άγιο Νικόλαο Λασιθίου (1983) και τέλος ιδρύει το «Ελληνικό Ωδείο» στην Αθήνα το 1985. Ο Κώστας Μουντάκης παλιότερα είχε αρχίσει μαθήματα και στην «Παγκρήτιο Ένωση». Απεβίωσε στις 31 Ιανουαρίου 1991 στην Αθήνα. Το έργο και η συμβολή του Μουντάκη στην κρητική παραδοσιακή μουσική τυγχάνουν της καθολικής αναγνώρισης μουσικών και κριτικών, όπως ο μουσικός και τραγουδιστής Χρόνης Αηδονίδης, ο λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο καθηγητής μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Αμαργιανάκης κ.α., ενώ θεωρείται ως ένας από τους πιο εμπορικούς λυράρηδες.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας για τις περιορισμένες προκαθορισμένες θέσεις, λόγω των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Για το λόγο αυτό, η προσέλευση στο χώρο της εκδήλωσης θα πρέπει να γίνει 30 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης. Η χρήση μάσκας από τους θεατές είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Απευθύνουμε κάλεσμα προσφοράς συσκευασμένων τροφίμων μακράς διαρκείας, στο χώρο της εκδήλωσης, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Μαρκοπούλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις