Μπάρμπεκιου - υγραέριο: Γρήγορες τεχνικές για τη βελτιστοποίηση του ψητού αποτελέσματος
Το μπάρμπεκιου, με όποιον τρόπο κι αν γίνεται, είναι περισσότερο τέχνη παρά τεχνική. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν υπάρχουν βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται από τον αρχάριο, καθώς μόνο ο πεπειραμένος ψήστης μπορεί να τους παραβεί με πετυχημένο τρόπο.
Πώς μαγειρεύουμε σωστά σε ψησταριά υγραερίου
Κατά πρώτο, επειδή το μπάρμπεκιου πηγαίνει ως το δυνατό, αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα τρόφιμα πρέπει να ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία. Λεπτές κοπές αρνιού, χοιρινού ή μοσχαριού, μεταξύ αυτών και τα μπιφτέκια, επωφελούνται από τη δυνατή φωτιά και το γρήγορο ψήσιμο του υγραερίου. Πιο ντελικάτα όμως τρόφιμα, όπως το ψάρι, τα λαχανικά και τα πουλερικά, γίνονται πιο νόστιμα όταν ψήνονται σε μεσαία φωτιά.
Ολόκληρα κοτόπουλα και μεγάλες, χοντρές κοπές κόκκινου κρέατος οφείλουν να ψήνονται αργά και βασανιστικά, σε χαμηλές θερμοκρασίες και όχι σε απευθείας επαφή με τη θερμότητα. Αυτοί είναι οι απαράβατοι κανόνες του σωστού ψησίματος στο υγραέριο. Υπομονή χρειάζεται και ευλαβική τήρηση των διαφορετικών τεχνικών για κάθε τύπο ψητού.
Αν μάλιστα τα κρέατα είναι μαριναρισμένα, η χαμηλή φωτιά είναι επιβεβλημένη. Είναι η ζάχαρη που έχουν συνήθως οι μαρινάδες αυτή που καίγεται εύκολα, κι έτσι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να «αρπάξουν» κρέατα με σος ή μείγματα μυρωδικών. Η σωστή μέθοδος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το ψήσιμο σε λιγότερο από 130 βαθμούς Κελσίου, ώστε να ψηθούν αργά και σε χαμηλή φωτιά, αποτρέποντας τα ατυχήματα…
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.