Διατροφή - Αλτσχάιμερ: Ένα ακόμα συστατικό της διατροφής μας αποτελεί σύμμαχο στη μάχη κατά της γνωστικής εξασθένισης.
Ένα ακόμα συστατικό της διατροφής μας που δεν λείπει ποτέ από τη χωριάτικη σαλάτα ή από ένα φαγητό κατσαρόλας, αποτελεί σύμμαχο στη μάχη κατά της γνωστικής εξασθένισης. Ανακαλύψτε σε ποιο δημοφιλές συστατικό της μεσογειακής κουζίνας αναφερόμαστε. Ένα από τα μυστικά της μακροζωίας στη διατροφή των λαών της Μεσογείου φαίνεται πως, εκτός από την καρδιά, ευνοεί και την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου. Νέα ερευνητικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι η συστηματική κατανάλωση ελαιολάδου, προφυλάσσει τη μνήμη και τη διαδικασία της μάθησης, ενώ μειώνει και τον σχηματισμό πλακών β-αμυλοειδούς από τους πιο χαρακτηριστικούς δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Lewis Katz στο Πανεπιστήμιο Temple στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, δημοσιευμένη στο Annals of Clinical and Translational Neurology, όχι μόνο απέδειξε τις θετικές επιδράσεις του ελαιολάδου ενάντια στη γνωστική εξασθένιση, αλλά και τους μηχανισμούς που συμβάλλουν σε αυτή τη δράση, μέσα από πειράματα σε ποντίκια. «Διαπιστώσαμε ότι το ελαιόλαδο μειώνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου αλλά η πιο σημαντική διεργασία είναι ότι ενεργοποιεί μια διαδικασία γνωστή ως αυτοφαγία» εξηγεί ο ανώτερος ερευνητής Domenico Praticò, Καθηγητής στα Τμήματα Φαρμακολογίας και Μικροβιολογίας και στο Κέντρο Μεταφραστικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Temple. Η αυτοφαγία περιγράφεται ως μια διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα ανακυκλώνουν τα κατεστραμμένα συστατικά τους, «τρώγοντας» ένα κομμάτι του εαυτού τους, απομακρύνοντας τοξίνες, όπως οι αμυλοειδείς πλάκες. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν λοιπόν πως όταν στην διατροφή των ποντικιών προστέθηκε το ελαιόλαδο, τα ποντίκια εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα αυτοφαγίας και μειωμένα επίπεδα των αμυλοειδών πλακών.
Το ερευνητικό μοντέλο
Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάδειξη της συσχέτισης άνοιας και ελαιολάδου είναι ένα ήδη γνωστό και εφαρμοσμένο μοντέλο γνωστό και ως τριπλό διαγονιδιακό μοντέλο, κατά το οποίο τα ζώα εμφανίζουν τρία βασικά χαρακτηριστικά της νόσου: την εξασθένηση της μνήμης, την παραγωγή αμυλοειδούς και τα νευροϊνιδιακά πλέγματα ταυ πρωτεϊνης. Στη μια ομάδα των ποντικιών έγινε η προσθήκη του ελαιολάδου στη διατροφή τους όταν τα ποντίκια ήταν στην ηλικία των 6 μηνών πριν την εμφάνιση της νόσου Αλτχάιμερ. Αν και αρχικά δεν υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες, όταν τα ποντίκια έφτασαν την ηλικία των 9 μηνών και έκλεισαν ένα χρόνο ζωής, οι επιδόσεις τους σε τεστ μάθησης και μνήμης ήταν σαφώς καλύτερες σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν τράφηκαν με ελαιόλαδο.
Επιπλέον, οι μετέπειτα μελέτες του φλοιού του εγκεφάλου ανέδειξαν ότι οι συνάψεις, δηλαδή η συνδεσιμότητα μεταξύ των νευρώνων, παρέμειναν ακέραιες στα συγκεκριμένα ποντίκια, σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη ενεργοποίηση της αυτοφαγίας των νευρικών κυττάρων.