Ελπιδοφόρος Τουρκία – Βενιζέλος: Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη δυσαρέσκεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελπιδοφόρος Τουρκία – Βενιζέλος: Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη δυσαρέσκεια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ελπιδοφόρος Τουρκία - Βενιζέλος: Η ανακοίνωση του πρώην αντιπροέδρου

24.09.2021 | 09:32

Τη στήριξή του στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, απέναντι στα πυρά που δέχθηκε από Αθήνα και Λευκωσία εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η αντίδραση Βενιζέλου ήρθε μάλιστα πριν γίνει γνωστό ότι ακυρώθηκε η αυριανή ξενάγηση του πρωθυπουργού από τον κ. Ελπιδοφόρο στο Ground Zero. Με αφορμή τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος εξέφρασε ευθέως την ενόχληση της κυβέρνησης για την παρουσία Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον Ερντογάν αλλά και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάνει λόγο για «βαθιά ανιστόρητη» προσέγγιση, η οποία «δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεών του με την Ελληνική Δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα εξέφρασε, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, την ενόχλησή της σχετικά με την παρουσία του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του Σπιτιού της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ, ηγέτη του ψευδοκράτους. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, μετά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Γιάννης Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά πως «μας ενόχλησε η κίνησή του» και συμπλήρωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, με την οποία διατυπώνει την ενόχληση της Κυβέρνησης και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Ν. Υόρκη, είναι βαθιά ανιστόρητη και δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεών του με την Ελληνική Δημοκρατία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι θεσμός του διεθνούς δημοσίου δικαίου και ως τέτοιον το αναγνωρίζει το ελληνικό Σύνταγμα στα άρθρα 3 και 105. Ως τέτοιο θεσμό το αντιμετωπίζουν διεθνείς οργανισμοί και κράτη που απονέμουν τις αντίστοιχες τιμές στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εδρεύει όμως στην Τουρκία, είναι εμπερίστατο και έχει κρίσιμη πρακτική σημασία για τη λειτουργία του ο τρόπος με τον οποίο το αντιλαμβάνεται και το μεταχειρίζεται η τουρκική έννομη τάξη.

Η Αγία Σοφία, η Μονή της Χώρας, η Χάλκη δεν έχει καταστεί εφικτό να προστατευθούν πρακτικά στο επίπεδο της διεθνούς έννομης τάξης.

Η δημόσια πολιτική επίκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτό έχει, για λόγους προστασίας της εκκλησιολογικής του θέσης και της θρησκευτικής του ελευθερίας, την εκ των πραγμάτων υποχρέωση να επιδιώκει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές, είναι μυωπική. Όσο μυωπική είναι και η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να απαντήσει στις συστηματικές και σφοδρές πολιτικές επιθέσεις που εξαπολύει η ρωσική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο κατά του Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη προσωπικά για τη χορήγηση του ουκρανικού Αυτοκεφάλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου και τον εκπροσωπεί στις ΗΠΑ ως έξαρχος. Ενεργεί προφανώς σε συνεννόηση με τον Πατριάρχη στο πλαίσιο της επώδυνης και θυσιαστικής σοφίας του Φαναρίου. Αντί για εύκολες και ”δημοφιλείς” αντιτουρκικές βολές με ”μπάλα” το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα ήταν προτιμότερο η ελληνική αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση να αναδείξουν τα εκκρεμή προβλήματα που ανέδειξε και η δήλωση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου στην τελετή της Ν. Υόρκης, παρόντος του ΓΓ του ΟΗΕ».

Exit mobile version