Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παράνομοι μετανάστες: Χτύπημα σε hi teck κύκλωμα πλαστογραφίας εγγράφων
ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομοι μετανάστες: Χτύπημα σε hi teck κύκλωμα πλαστογραφίας εγγράφων

Παράνομοι μετανάστες: Σε ποσότητες χονδρικής 

Γερό χτύπημα σε οργανωμένο κύκλωμα πλαστογράφων, που λειτουργούσε δύο παράνομα εργαστήρια στον Κολωνό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ειδικό λογισμικό μαζικής παραγωγής εγγράφων νομιμοποίησης παράτυπων μεταναστών και διακίνησής τους σε χώρες της Ευρώπης, κατάφερε η Διεύθυνση Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας. Από τη μία, σταμάτησε τη λειτουργία των δύο, hi-teck εργαστηρίων, στον Κολωνό και από την άλλη προχώρησε στη σύλληψη τεσσάρων Πακιστανών υπηκόων, που τα λειτουργούσαν και πουλούσαν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Alphafreepress, αστυνομικοί του Αλλοδαπών, στην… χονδρική!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το κύκλωμα, είχε τη δυνατότητα να κατασκευάζει χάρη στο ειδικό λογισμικό και 60.000 πλαστικές κάρτες τον χρόνο (!), διαφόρων ειδών, που προορίζονταν για την εν συνεχεία υφαρπαγή γνήσιων εγγράφων από τις υπηρεσίες του Δημοσίου! Δηλαδή, οι τέσσερις Πακιστανοί, που ήδη προφυλακίστηκαν, εξέδιδαν και πλαστά έγγραφα (άδειες παραμονής, αιτήσεις ασύλου και πολλά άλλα), αλλά και πλαστογραφούσαν ταξιδιωτικά έγγραφα, δηλωμένα ως κλεμμένα η απωλεσθέντα, Ευρωπαίων πολιτών, με τα οποία ταξίδευαν παράτυποι μετανάστες στις χώρες αυτές. Η τιμή των εγγράφων, κυμαινόταν, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης αυτών των εγγράφων, από 30 έως 800 ευρώ!

Η Αστυνομία σημειώνει ότι μετά από πληροφορίες, αναφορικά με την δράση οργανωμένου κυκλώματος πλαστογραφίας ταξιδιωτικών και διοικητικών εγγράφων στην περιοχή του Κολωνού, ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν τα ανωτέρω μέλη του κυκλώματος.

Σε ποσότητες χονδρικής

«Τα μέλη της οργάνωσης», προσθέτει η Διεύθυνση Αλλοδαπών «προκειμένου να πετύχουν την παραγωγή διευρυμένης «γκάμας» πλαστών εγγράφων, σε ποσότητες χονδρικής, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους, λειτουργούσαν δύο εργαστήρια, τα οποία είχαν εγκαταστήσει σε διαφορετικές οικίες, που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Το κάθε εργαστήριο είχε διαφορετικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες και ειδικευόταν στην παραγωγή διαφορετικών τύπων εγγράφων.

Τα μέλη του κυκλώματος έχοντας το πλεονέκτημα της λειτουργίας δυο παράνομων εργαστηρίων, ήταν ιδιαίτερα δραστήριοι στην εμπορία κατά παραγγελία πλαστών ταξιδιωτικών αλλά και διοικητικών εγγράφων, αυξάνοντας έτσι την ποικιλία των εγγράφων που διακινούσαν αποκομίζοντας χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 30 έως και 800 ευρώ, ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου».

Ετσι, στο πρώτο εργαστήριο, πλαστογραφούσαν, κυρίως, ταξιδιωτικά έγγραφα, που χρησιμοποιούνταν για τη παράνομη διακίνηση μεταναστών με την αεροπορική μέθοδο, καθώς και κάποια διοικητικά. Επίσης, διέθεταν μεγάλη ποσότητα ζελατινών με απομιμήσεις ιριδιζόντων στοιχείων ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν με την επικόλληση τους επάνω στις εκτυπωμένες κάρτες». Στο δεύτερο, πλαστογραφούσαν κυρίως διοικητικά και νομιμοποιητικά έγγραφα, που χρησιμοποιούνταν για την παράνομη νομιμοποίηση αλλοδαπών και την υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων, διαθέτοντας ανάλογο λογισμικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες».

Η διακίνηση των εγγράφων γινόταν και με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών , χρησιμοποιώντας ανά περίπτωση και στοιχεία τρίτων προσώπων (αχυρανθρώπων). Επίσης, με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών πετύχαιναν την εισαγωγή από το εξωτερικό και σε ποσότητες χονδρικής, των κυριότερων πρώτων υλών. Από τα στοιχεία της έρευνας και τις ποσότητες των εγγράφων που διακινούνταν, καθώς και το χρόνο δράσης τους, εκτιμάται ότι το κύκλωμα είχε καθαρά κέρδη άνω των 150.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις