Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Δραματική έκκληση για επίσπευση των εμβολιασμών
Κρίσιμη περίοδο αναμένει η Ελλάδα, όπως δείχνουν τα συνεχή αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα και προειδοποιούν οι ειδικοί, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι ανεμβολίαστοι, όσο και για την αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ. «Όσο πιο πολλά είναι τα κρούσματα τόσο πιο δύσκολη θα είναι η νοσηλεία τους, καθώς κανένα σύστημα διεθνώς δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες», τόνισε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, μετά και το νέο «μαύρο» ρεκόρ των 6.808 κρουσμάτων, που ανακοινώθηκε χθες.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναφερόμενη στο νέο αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά τα κρούσματα και παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι σε κάποιες περιοχές τής χώρας η αύξηση των νέων μολύνσεων φτάνει το 500%!
Δραματική έκκληση για επίσπευση των εμβολιασμών
Αναφερόμενη στους θανάτους, είπε ότι «αυτοί αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα υγείας οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι», αλλά εξήγησε ότι και οι νέοι άνθρωποι δεν είναι άτρωτοι. Μάλιστα αναφέρθηκε στον θάνατο 39χρόνου χθες και ενός 27 χρόνου προχθές. Ειδική μνεία έκανε στις εγκύους -κάποιες από τις οποίες έχουν διασωληνωθεί ή έχασαν τη ζωή τους- κάνοντας έκκληση να πραγματοποιείται ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πάνω από 80-90% οι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ
Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα, πάνω από 80% με 90% όσων νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι στην Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της χώρας, και τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο», διευκρινίζοντας ότι κάποιοι νοσηλεύονται σε χώρους χειρουργείων που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτούς. Επίσης, ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι. Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι. Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.
Έρχονται στην Ελλάδα το χάπι της Merck και τα μονοκλωνικά αντισώματα
Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα ευχάριστα νέα είναι ότι δύο νέα όπλα στα χέρια των επιστημόνων κάνουν την εμφάνισή τους για την καταπολέμηση της πανδημίας. Και αυτό διότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται στη χώρα μας τα φάρμακα και τα μονοκλωνικά αντισώματα. Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, αποκάλυψε ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε κάποια από αυτά αλλά δεν θα έχουμε 100.000 φάρμακα αλλά 10.000 φάρμακα, την ώρα που έχουμε 6.800 νέα κρούσματα την ημέρα».
«Δυστυχώς», όπως τόνισε, «δεν υπάρχει παραγωγή φαρμάκων διεθνώς τέτοια για να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα. Έτσι, πρέπει να φοράμε τις μάσκες να μη συγχρονιζόμαστε και να κάνουμε συχνά τεστ για να αναχαιτίσουμε την πανδημία».
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ωστόσο εξήγησε γιατί το εμβόλιο παραμένει το σημαντικότερο όπλο για την καταπολέμηση της πανδημίας: «Αν υποθέσουμε ότι θα τα πάρουν όλοι, που δεν θα το κάνουν, η ποσότητα είναι τεράστια. Είναι πιο ασφαλές να έχουμε εμβολιαστεί και να προλάβουμε αυτά τα κρούσματα, παρά να θεραπεύσουμε. Είμαστε σε διαδικασία να φέρουμε τα φάρμακα, αλλά δεν υπάρχει τέτοια παραγωγή, ώστε να αντιμετωπίσει τα κρούσματα». Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, που υπογράμμισε με νόημα: «Είναι ευχάριστο πως θα έχουμε φάρμακο, αλλά όλη η ουσία είναι το εμβόλιο».
Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση του αντιιικού χαπιού της Merck στην Ευρώπη
Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε έτοιμος να συστήσει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιιικού χαπιού κατά του Covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, το οποίο έλαβε νωρίτερα σήμερα έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο EMA προσπαθεί επίσης, να επιταχύνει την αξιολόγηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για το χάπι πριν από την πιθανή διάθεσή του στην αγορά στην ΕΕ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων.
https://www.youtube.com/watch?v=V-IGAiUD7jM