Η θεία από το Σικάγο: Κολωνάκι, Κυψέλη ή Πλάκα, ποια είναι τελικά η γειτονιά της "Θείας από το Σικάγο"
Ταινία ορόσημο για τα ήθη και την κοινωνία της μεταπολεμικής Ελλάδας, η “Θεία από το Σικάγο” έρχεται ως από μηχανής θεός για να λύσει τον γόρδιο δεσμό της στρατιωτικής πειθαρχίας που έχει επιβάλει ο αδερφός της, Ορέστης Μακρής, απόστρατος στρατηγός, στην οικογένειά του. Οι τέσσερις κόρες του, που κινδύνευαν να μείνουν στο ράφι, θα βρουν τελικά τον γαμπρό με τα κανάτια που πέφτουν από το νεοκλασικό της οδού Ξανθίππου στο Κολωνάκι, κι έχει φροντίσει για αυτό το πολυμήχανο μυαλό της Γεωργίας Βασιλειάδου.
Μέχρι να γίνει όμως αυτό ο Ορέστης Μακρής πίνει τον καφέ του ή το ούζο σε ένα καφενείο παρέα με τον Παντελή Ζερβό και τους άλλους φίλους του δίνοντας την εντύπωση πως το μαγαζί αυτό βρίσκεται κάπου στη Δεξαμενή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το καφενείο “Σβίγκος” που πήρε το όνομά του από την περίφημα γλυκά, κάτι σαν λουκουμάδες, που σέρβιρε στην πελατεία του και δεν βρίσκεται στο Κολωνάκι αλλά στην Κυψέλη – στη συμβολή των οδών Καλλιφρονά και Αγίας Ζώνης δίπλα από το Άσυλο Ανιάτων.
Ο πλάτανος των… 2,5 αιώνων!
Ο πλάτανος κάτω από τον οποίο ραχατεύει η παρέα του στρατηγού υπάρχει εδώ και δυόμισι αιώνες, έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο είδος και ανήκει στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου. Η κινηματογραφική λογική τα βάζει όλα στην ίδια γειτονιά, έχοντας αρχικά δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως η Κυψέλη και όχι το Κολωνάκι είναι η γειτονιά της “Θείας από το Σικάγο”.
Στο απόσπασμα που ακολουθεί ο Μακρής αναφέρεται με μεγάλο μένος στα “ανακατεμένα μπάνια” που είχαν μπει πια στην ζωή των Ελλήνων αλλά και στο σατανικό “ροκ εντ ρολ”, που στα συντηρητικά του μάτια φαντάζει περισσότερο χορός πάλης και λιγότερο μια ευκαιρία για να φλερτάρουν οι νέοι. Σόδομα και Γόμορρα! Φορτωμένος με πράγματα για το σπίτι δίνει την εντύπωση πως μένει δυο στενά παρακάτω. Τόσο απέχει σύμφωνα με τα πλάνα της ταινίας η Αγία Ζώνη στην Κυψέλη από την Δεξαμενή στο Κολωνάκι!
https://www.youtube.com/watch?v=u4N2Pdn0xNg&feature=emb_title