Με μια ιδιαίτερα οξυδερκή ανάλυση, ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος με συνέντευξή του στο περιοδικό Εποχή, εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαλτώσει στις δημοσκοπήσεις και δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης από την εκλογική ήττα του 2019. Με δύο λόγια, ο Ηλίας Νικολακόπουλος υποστηρίζει ότι αν και η Νέα Δημοκρατία υφίσταται μια φυσιολογική φθορά, τις απώλειες δεν καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν πείθει ότι αυτός θα ήταν μια πιο αποτελεσματική κυβέρνηση. Δεν έχει καταφέρει να αναδείξει νέα στελέχη και η πορεία προς το Συνέδριο μάλλον δεν θα συμβάλει στην ανάκαμψη του κόμματος αλλά μπορεί να είναι και αρνητική εξέλιξη. Αφού θα παρουσιαστούν οι κόντρες των τάσεων και των στελεχών.
Η ανάλυση του Ηλία Νικολακόπουλου
Όπως λέει ο πρώην εκλογικός αναλυτής του Mega, αν και η ΝΔ δεν έχει να παρουσιάσει όραμα και για αυτό βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της, το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, αλλά μια φυσιολογική φθορά. Την ίδια στιγμή, αν και οι αποτυχίες στη διαχείριση της πανδημίας είναι ορατές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικός.
Στην ερώτηση αν το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη του κόμματος, ο κ. Νικολακόπουλος είναι απαισιόδοξος:
“Δεν νομίζω ότι αρκούν. Για να δείξει ότι είναι αποτελεσματικός ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκεί ένα καλοφτιαγμένο πρόγραμμα. Χρειάζεται να αναδειχθούν νέοι άνθρωποι, που να φαίνεται ότι μπορούν να κάνουν καλά τα πράγματα. Νέο στελεχικό δυναμικό δεν έχει αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, στα δυόμιση χρόνια αντιπολίτευσης”
Ηλίας Νικολακόπουλος: Το συνέδριο μπορεί να προκαλέσει και βλάβη
Στην ερώτηση αν το Συνέδριο μπορεί να βοηθήσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι εξίσου απαισιόδοξος: Νομίζω ότι το συνέδριο, όπως οργανώνεται, αφορά μόνο το στενό κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε συχνά επαναπαυμένοι στο 32% των βουλευτικών εκλογών. Αυτό, όμως, δεν ήταν καθόλου συμπαγές. Ένα μήνα πριν, στις ευρωεκλογές, ήταν μόλις 24% και στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν σαφώς κάτω από 20%, στην καλύτερη περίπτωση 18%. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ετερογενές εκλογικό σώμα, και σε αυτόν τον κόσμο που είναι με το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο εκτός, δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή να ενσωματωθεί.
Μάλιστα σημειώνει ότι η διενέργεια του Συνεδρίου εφόσον γίνει, μπορεί και να δημιουργήσει νέα προβλήματα εσωστρέφειας: Ο κόσμος δεν θα κερδηθεί με το συνέδριο, το οποίο φοβάμαι πρώτον ότι ίσως δεν μπορέσει να πραγματοποιηθεί λόγω πανδημίας και δεύτερον μη δώσει τη λανθασμένη εικόνα μίας αντιπαράθεσης μηχανισμών. Και στα δύο δεν έχω, προς το παρόν, μια θετική απάντηση.
Ηλίας Νικολακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ότι θα τα έκανε καλύτερα
Η βασική παρατήρηση του Ηλία Νικολακόπουλου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δείξει ότι αυτός θα κυβερνούσε καλύτερα… Πρέπει να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έκανε καλύτερα. Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή τη στιγμή έχει ρίξει το βάρος του στο να αποδείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι σε μια κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά στη θετική ατζέντα ότι θα τα έκανε καλύτερα, δεν το έχει αποδείξει.
Είναι η Νέα Δημοκρατία ακροδεξιό κόμμα;
Ο Ηλίας Νικολακόπουλος διαφωνεί μάλιστα με την κυρίαρχη ανάλυση του Αλέξη Τσίπρα, ότι η Νέα Δημοκρατία πάει όλο και πιο δεξιά. Έχω την αίσθηση ότι φοβάται τα δεξιά της και την αντιεμβολιαστική τάση, αλλά δεν θα έλεγα ότι μετατοπίζεται πιο δεξιά, αυτή τη στιγμή. Τη βλέπω αρκετά συνεπή σε αυτή τη διπλή γραμμή, στο μέτρο που έχουν την αίσθηση ότι αποδίδει, γιατί δημοσκοπικά δεν βλέπουν κατάρρευση, η οποία λογικά θα έπρεπε να υπάρχει. Ενώ για την εξωτερική πολιτική, που στο παρελθόν θεωρούσε ότι θα είναι το αδύναμο σημείο της κυβέρνησης, ομολογεί ότι τελικά η ανάλυσή του αποδείχθηκε λάθος. Ειδικά στο μεταναστευτικό.
Στο προσφυγικό, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής στέκεται τυχερή. Τα pushbacks είναι μια καθημερινότητα, η οποία δεν προκαλεί αντιδράσεις, επειδή όπως είπαμε έχει επικρατήσει ο ατομισμός. Η αλληλεγγύη που ζήσαμε το 2015 με τις γιαγιάδες στην Λέσβο δεν υπάρχει πια ως συλλογική αντιμετώπιση, δυστυχώς. Είμαστε σε άσχημη κοινωνική περίοδο.
Προσθέτει μάλιστα ότι δεν υφίσταται η κυβέρνηση βλάβη, ούτε καν από τις κατηγορίες ότι κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων: Δεν έχει βλάβη. Η ελληνική κοινωνία, δυστυχώς, είναι έτοιμη να αποδεχτεί αυτές τις συμπεριφορές. Άλλωστε, και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περίπου, τα ίδια κάνουν.