Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Ο «εγκέφαλος» χρησιμοποιούσε πατίνι για να «ξεγλιστράει»
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Ο «εγκέφαλος» χρησιμοποιούσε πατίνι για να «ξεγλιστράει»

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών: Τους οδηγούσαν έναντι 5.000 ευρώ στο αεροδρόμιο στα Σπάτα και τους βοηθούσαν να ταξιδέψουν.

Εγκέφαλος κυκλώματος διακινητών παράτυπων μεταναστών, κυκλοφορούσε στο κέντρο της Αθήνας, πάνω σε ηλεκτρικό… πατίνι, για να ξεπερνάει τα κυκλοφοριακά προβλήματα και να οργανώνει ταξίδια στο εξωτερικό ενδιαφερόμενων αλλοδαπών. Μαζί με έναν ακόμη συνεργό του, ο οποίος το 2002 είχε κατηγορηθεί για δολοφονία και τεμαχισμό της σορού 52χρονου άνδρα αλβανικής καταγωγής για ερωτική αντιζηλία, ακολουθούσαν τη «μέθοδο του σωσία»!

Πέτρος Καρσιώτης
γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Με κλεμμένα η δηλωθέντα ως απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα πολιτών Ευρωπαϊκών χωρών, κοιτούσαν στις φωτογραφίες να δουν ποιος από τους αλλοδαπούς προσομοίαζε σε χαρακτηριστικά. Αφού ακολουθούσε σχετικό… μακιγιάζ και παρέμβαση στην κόμμωση, φωτογράφιζαν τον υπό διακίνηση παράτυπο μετανάστη, τον εφοδίαζαν με το κλεμμένο ταξιδιωτικό έγγραφο και τον οδηγούσαν στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος’ για να αναχωρήσει για ευρωπαϊκή χώρα με αμοιβή «κατά κεφαλή» 5.000 ευρώ!

Ειδική ομάδα αστυνομικών

Αυτό το κύκλωμα εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Ασφαλείας της Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών. Για την εξάρθρωσή του και τη διερεύνηση των πληροφοριών, συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών με σκοπό την αποδόμησή του. Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και σε διάφορες οικίες στην Αθήνα, συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί (Παλαιστίνιοι, Σύροι, Ιρακινός και Αιγύπτιος), μέλη του κυκλώματος, ηλικίας 57, 27, 26, 26, 24 και 26 ετών.

«Όπως προέκυψε από την έρευνα», αναφέρει η Αστυνομία  «το κύκλωμα αναλάμβανε τη διευκόλυνση εξόδου του εκάστοτε αλλοδαπού, υποστηρίζοντας όλα τα στάδια της διαδικασίας, από την κατάρτιση πλαστών εγγράφων για τον ίδιο ή την ανεύρεση γνησίου εγγράφου ατόμου που προσομοιάζει με το υπό διακίνηση άτομο (μέθοδος look alike ), τη μεταφορά του στον χώρου του Αερολιμένα και την υποστήριξη αυτού σε όλα τα επίπεδα ελέγχων εντός του Αερολιμένα με τη χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων, μέχρι την επιβίβαση του στο αεροσκάφος.

5.000 ευρώ «το κεφάλι»

Οι αλλοδαποί, για τις ανωτέρω «υπηρεσίες», κατέβαλαν το χρηματικό ποσό των -5.000- ευρώ, με μεταφορά χρημάτων με τη μέθοδο « Hawala », αποφεύγοντας δηλαδή τη μεσολάβηση τραπεζικών ιδρυμάτων». Όπως ανάλογα κυκλώματα τα οποία έχουν εξαρθρώσει οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Αστυνόμευσης Αερολιμένα, τα μέλη του είχαν διακριτούς ρόλους. «Ο 24χρονος αλλοδαπός», αναφέρει η Αστυνομία «ήταν ο αρχηγός του κυκλώματος και μέσω γνωστής πλατφόρμας μηνυμάτων καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη.

Ο 57χρονος, ο 27χρονος και ένας εκ των 26χρονων, εξασφάλιζαν τη μεταφορά των υπό διακίνηση αλλοδαπών στον Αερολιμένα, την παράδοση των απαραίτητων εγγράφων και τη καθοδήγηση των αλλοδαπών για τη διέλευση τους στα διάφορα σημεία ελέγχων. Καθοριστικός ήταν και ο ρόλος του έτερου 26χρονου στην αποθήκευση των ταξιδιωτικών εγγράφων, στις οικίες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα.

Με ηλεκτρικό πατίνι

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι κινείτο με ηλεκτρικό πατίνι, εκμεταλλευόμενος την ευελιξία που παρέχει το συγκεκριμένο μέσο». Από τις έρευνες στις συσχετιζόμενες οικίες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

Οκτώ  διαβατήρια διαφόρων χωρών, 26 δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών, 3 άδειες διαμονής, 24 άδειες ικανότητας οδήγησης διαφόρων χωρών, 94 ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών, Visa, δελτίο αιτήσαντος ασύλου, 10 κάρτες επιβίβασης, 54 φωτογραφίες για δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, αυτοκίνητο, ηλεκτρικό πατίνι, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και το χρηματικό ποσό των 4.200 ευρώ.

Δήλωση προέδρου αστυνομικών Ν. Αττικής

«Αξίζουν θερμά  συγχαρητήρια στους αστυνομικούς του Αερολιμένα, που κάνουν μια πολύ καλή δουλειά και καθημερινά καταφέρνουν αλλεπάλληλα χτυπήματα στα παράνομα κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών», δήλωσε στο Alphafreepress ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλιακμάνης.

«Θα πρέπει, όμως» τόνισε «η πολιτική και φυσική ηγεσία να φροντίσουν για την ενίσχυση του Αερολιμένα με προσωπικό προκειμένου να επιτευχθεί καθολική αποτροπή της διακίνησης μεταναστών μέσω του Ελευθέριος Βενιζέλος κάτι που θα συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στη χώρα μας και στη μείωση των μεταναστευτικών ροών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις