Δεν χρειάζεστε τη ζάχαρη για να νοστιμίσετε ένα γλυκό και η παρακάτω συνταγή είναι η απόδειξη. Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα φέτος είναι πιο αναγκαίο από ποτέ και ήρθε η ώρα να μπεις στην κουζίνα και να φτιάξεις τα πιο νόστιμα μελομακάρονα, χωρίς ζάχαρη. Την συνταγή βρήκαμε από το Ιnstagram της Αλεξάνδρας Τσαχτάνη, η οποία είναι διατροφολόγος και personal trainer από την Θεσσαλονίκη.
Ας δούμε την συνταγή της:
Υλικά για μια δόση (περίπου 40 μικρά τεμάχια)
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Για τη ζύμη:
▪️200γρ. χυμός πορτοκαλιού
▪️280γρ. ελαιόλαδο
▪️600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
▪️1/2 κ.γ. σόδα
▪️1/4 κ.γ. κανέλα
▪️1 πρέζα γαρύφαλο
▪️ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Για το μέλωμα
▪️Καρύδια χροντροκομμένα (προαιρετικά)
▪️Μέλι
Εκτέλεση συνταγής
Ξεκινάμε με το σιρόπι για να το αφήσουμε να κρυώσει, ώστε να βυθίσουμε μέσα του τα ζεστά μελομακάρονα.
▪️Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 2 φλυτζάνια μέλι και 2 φλυτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.▪️Σουρώνουμε τον αφρό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη.
Για τα μελομακάρονα:
▪️Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε τον χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα. Το αφήνουμε να αφρίσουν και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
▪️Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι.
▪️Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να κορδώσει η ζύμη μας.
▪️Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη προς τα κάτω.
▪️Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.
▪️Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
▪️Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.
▪️Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.