Η διάσημη σεφ Paula Deen διηγείται την «ιστορία αγάπης» του ιταλικού χριστουγεννιάτικου κέικ Panettone. «Το ιταλικό κέικ Χριστουγέννων Panettone προέρχεται από το Μιλάνο και είναι η “πεμπτουσία του Μιλάνου”. Όπως συμβαίνει με όλες τις ιταλικές παραδόσεις υπάρχουν πολλές εκδοχές για την προέλευσή του. Κάποτε ένας άνδρας ερωτεύτηκε μια όμορφη κοπέλα. Έψαχνε, λοιπόν, έναν τρόπο να εντυπωσιάσει τον αυστηρό πατέρα της, Τoni. Έτσι, έφτιαξε ένα νόστιμο ψωμί και το ονόμασε “Pan di Toni” (το ψωμί του Τόνι). Ο πατέρας της εξεπλάγη από τη γεύση του και επέτρεψε τον γάμο τους. Και οι δύο σύντροφοι έφτιαξαν μαζί πολλά Panettone και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα…».
Το χριστουγεννιάτικο ιταλικό κέικ Panettone
Yλικά:
200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
3 κρόκοι αυγών
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά της σούπας αραβοσιτέλαιο
1 1/5 φλιτζάνι ζάχαρη
3 1/5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/5 κουταλάκι του γλυκού baking powder
Χυμός από ένα πορτοκάλι
Ξύσμα λεμονιού
200 γραμμάρια χρυσές σταφίδες
200 γραμμάρια cranberries και αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά του κέικ στον κάδο του μίξερ εκτός από τις σταφίδες, τα cranberries και τις σταφίδες.
Τα χτυπάμε όλα μαζί για 5΄ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σταφίδες ,τα cranberries και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε τα φορμάκια για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 45΄, μέχρι να ροδίσουν.
Τα πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη αν το επιθυμείτε.