Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

02

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πότε τελειώνει η Όμικρον: «Δεν έχουμε τελειώσει με τη μετάλλαξη», η πρόβλεψη Τζανάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε τελειώνει η Όμικρον: «Δεν έχουμε τελειώσει με τη μετάλλαξη», η πρόβλεψη Τζανάκη

Πότε τελειώνει η Όμικρον: «Ο ιός πιέζεται να φτιάξει μεταλλάξεις, όσο υπάρχει στην κοινότητα», αναφέρει ο κύριος Τζανάκης.

Για την πορεία της πανδημίας και την μετάλλαξη Όμικρον μίλησαν σε συνέντευξή τους ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. Όπως αναφέρει αρχικά ο κ. Τζανάκης στον ΑΝΤ1, ο ιός παρουσιάζει πανευρωπαϊκά έξαρση, την ώρα που στη χώρα μας τα κρούσματα βρίσκονται σε ύφεση και οι επιστήμονες σε εγρήγορση, υπό τον κίνδυνο δημιουργίας νέας και πιο επικίνδυνης μετάλλαξης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα εμβόλια προκαλούν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, εξήγησε πως η πίεση που υφίσταται ο ιός να εξελιχθεί, οφείλεται στην πορεία που έχει να κάνει, με το πόσους ανθρώπους και ποιους οργανισμούς προσβάλλει. Όσο περισσότερο προσβάλλει οργανισμούς, που έχουν μακρό χρόνο ιοφορίας, τόσο περισσότερο αυτή η γενετική παρτίδα, ρουλέτα, εξελίσσεται και δίνει αφορμή στον ιό να δοκιμάσει τα κλειδιά του, να φτιάξει ένα κλειδί που θα μπορεί να ανοίξει όλες τις πόρτες, δηλαδή τα κύτταρά μας. Πιέζεται να φτιάξει μεταλλάξεις, όσο υπάρχει στην κοινότητα. Αντιθέτως, τα εμβόλια καταπολεμούν αυτήν την τάση του ιού, μη δίνοντάς του τη δυνατότητα, να προσβάλλει πολύ κόσμο». «Δεν έχουμε τελειώσει με την Όμικρον, μην πανηγυρίζουμε, ο ιός κρύβει άσσο στο μανίκι κι είμαι σίγουρος ότι θα τον βγάλει το επόμενο διάστημα», κατέληξε ο Ν. Τζανάκης.

«Οι μεταλλάξεις ξεκινούν σε χώρες με χαμηλό εμβολιασμό»

Με τη σειρά του ο κ. Λουκίδης, παρατήρησε πως «όλες οι νέες μεταλλάξεις ξεκίνησαν από χώρες με χαμηλό εμβολιαστικό κοινό, όπως η Ινδία». Όσο για το αν η μετάλλαξη Όμικρον πλήττει περισσότερο τα παιδιά, είπε πως «δεν πρέπει να κάνουμε διακρίσεις, υπάρχει γενικότερη διασπορά στην κοινότητα». Ο καθηγητής τόνισε πως αυτήν τη στιγμή «νοσηλεύουμε 9 στους 10 ανεμβολιάστους, άνω των 65 με υποκείμενα. Αυτό είναι που οδηγεί τη μετάλλαξη Δέλτα, την Όμικρον».

Ενώ αναφερόμενος σε αυτήν την κατηγορία ασθενών που δεν εμβολιάζονται υπό το φόβο των υποκείμενων νοσημάτων, απάντησε πως «τα συνοδά νοσήματα κάνουν πιο μακρά τη νοσηλεία από τον κορονοϊό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις