Χρήστος Σαρτζετάκης - γαλάζια ψηφοδέλτια: Όταν ο Κώστας Τασούλας έφερε στη Βουλή το γαλάζιο ψηφοδέλτιο
Η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, στο ύπατο αξίωμα, ήταν επεισοδιακή και έχει μείνει γνωστή για τα περιβόητα γαλάζια ψηφοδέλτια. Το 1985 ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου υπαναχώρησε από την υπόσχεση που είχε δώσει στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του στο ύπατο αξίωμα της πολιτείας και προχώρησε στην πρόταση για τον Χρήστο Σαρτζετάκη προκαλώντας την έντονη αποδοκιμασία της Νέας Δημοκρατίας.
Τα γαλάζια ψηφοδέλτια με το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη
Μάλιστα για την ψηφοφορία στη Βουλή είχε χρησιμοποιηθεί τα περιβόητα «γαλάζια» ψηφοδέλτια επί των οποίων ανεγράφη το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη. Τότε η ΝΔ κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή, όπως υποστήριξε, το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο.
Το δεύτερο θέμα που είχε ανακύψει τότε ήταν για το αν ο Γιάννης Αλευράς είχε -ως ασκών χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας- δικαίωμα ψήφου. Υπενθυμίζεται πως τον Χρήστο Σαρτζετάκη στήριζαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ (συνολικά 185 βουλευτές) και στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία έλαβε 180 ψήφους και εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όταν ο Κώστας Τασούλας έφερε στη Βουλή το γαλάζιο ψηφοδέλτιο
Τον Δεκέμβριο του 2013 στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο βουλευτής της ΝΔ και νυν πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας πήγε στο Κοινοβούλιο το περίφημο γαλάζιο ψηφοδέλτιο μαζί με τον φάκελο που έδινε τότε η βουλή και το έδειξε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Μάλιστα όπως είπε τότε στους δημοσιογράφους ο κ.Τασούλας το ψηφοδέλτιο αυτό ανήκε στον τότε πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Αβερωφ που το κράτησε για ιστορικούς λόγους στο αρχείο του και βρίσκεται σήμερα στο Ιδρυμα Αβέρωφ. Όπως είπε τότε ο κ.Τασούλας ήταν η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση χρησιμοποιούσε τέτοια πρωτοφανή μεθόδευση για να ελέγξει την ψήφο των βουλευτών της και όμως τότε κανείς από τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο της χώρας, πλην της ΝΔ, δεν διαμαρτυρήθηκε ενώ είχαν υπάρξει και γνωστοί συνταγματολόγοι όπως ο Γεώργιος Κασιμάτης που είχε γνωμοδοτήσει ότι το λευκό και το γαλάζιο ήταν ομοιόμορφα ψηφοδέλτια.