Μητσοτάκης - Βούτσιτς: Το άριστο κλίμα στις διμερείς σχέσεις επαναβεβαίωσαν το βράδυ της Τετάρτης ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Σερβίας.
Το άριστο κλίμα στις διμερείς σχέσεις επαναβεβαίωσαν το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων που πραγματοποίησαν στο Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα στέκεται αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και σημείωσε πως στηρίζει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ. Έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας, κάτι στο οποίο, όπως είπε, αποτελεί προτεραιότητα και για την ίδια τη Ευρώπη των 27.
«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στο Βελιγράδι. Προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας στα πλαίσια του 4ου Aνώτατου συμβουλίου Sυνεργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Προσβλέπω και στην πολύ σημαντική επίσκεψη της προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Θα επαναβεβαιώσει ότι Ελλάδα και Σερβία είμαστε δύο χώρες που δεν μας συνδέει μόνο η ιστορία, ο πολιτισμός και η θρησκεία αλλά και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Η Αθήνα επιθυμεί να δει στην ενωμένη Ευρώπη όλες τις πρωτεύουσες των δυτικών Βαλκανίων με πρώτο το Βελιγράδι», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Βούτσιτς: Η Ελλάδα καταλαβαίνει τις θέσεις μας για το Κόσοβο
Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό «για την άριστη συνεργασία». «Οι εμπορικές συναλλαγές άρχισαν να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο. Πιστεύουμε ότι κατά την επόμενη περίοδο μπορεί να φτάσουν στο 1 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς. «Συζητήσαμε και για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας. Ευχαριστώ για την υποστήριξη. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης άκουσε τις θέσεις της Σερβίας. Του ζήτησα η Ελλάδα να συνεχίσει την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας κάτι που θα κάνει και η Σερβία για την Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο».
»Συζητήσαμε για όλα τα περιφερειακά θέματα. Για τις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα. Θεωρώ ότι η Ελλάδα καταλαβαίνει τη θέση της Σερβίας. Είπα ότι δεν θέλουμε κλιμάκωση και συγκρούσεις αλλά θα θέλαμε μια συμβιβαστική λύση. Υπάρχει χώρος για ανταλλαγές στον τομέα του εμπορίου. Υπάρχουν πολλοί τουρίστες που έρχονται κυρίως το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Μπορούμε να επιταχύνουμε τη συνεργασία μας και να περιμένουμε Έλληνες τουρίστες στο όμορφα βουνά μας . Αναμένουμε μεγαλύτερη προσέλευση ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.