Το «πράσινο» φως για την έναρξη των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του ιστορικού-διατηρητέου κτιρίου της Βουλής, χαρακτηρισμένου ως μνημείου το οποίο βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων 23, τα οποία θα γίνουν με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 ύψους 4.141.883,81€, δόθηκε μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Η σύμβαση εκτέλεσης του έργου υπεγράφη στη Βουλή από τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.
Ειδικότερα προβλέπεται στατική ενίσχυση του κτηρίου, ανα-διαρρύθμιση, καθώς και η ανακατασκευή ή επισκευή των επί μέρους στοιχείων, ώστε να εξυπηρετεί τις νέες χρήσεις και να ανταποκρίνεται σε σύγχρονες προδιαγραφές, διατηρώντας όμως παράλληλα τον μορφολογικό χαρακτήρα του. Το κτήριο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Βουλής από την Εθνική Τράπεζα, το 1996, έχοντας ήδη διέλθει μια ιστορική πορεία, αφού ιδιοκτήτες του υπήρξαν οι οικογένειες Κριεζή, Σούτσου, Μαυροκορδάτου, Θεοφίλη. Η ανακαίνισή του, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, περιλαμβάνει, εκτός των στατικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων του, την αποκατάσταση του ζωγραφικού και άλλου διακόσμου του. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε παρουσία των βουλευτών κ.κ. Σάββα Χιονίδη και Χαράλαμπου Μαμουλάκη, του Προισταμένου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση, πολιτικών μηχανικών και μελών του Τεχνικού Συμβουλίου της Βουλής, του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Βουλής κ. Παναγιώτη Πολυχρονόπουλου, νομικών συμβούλων και εκπροσώπου της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Βουλής.
Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση
Κατά την υπογραφή της σύμβασης ο Πρόεδρος της Βουλής K.Τασούλας ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη για την έμπρακτη συνδρομή στην ανάδειξη του ιστορικού κτηρίου και αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνεργασία με την Περιφέρεια και την ανάδοχη τεχνική εταιρεία, τονίζοντας ότι «η αξιοποίηση των χρημάτων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής και η διάθεσή τους σε ιστορικά κτήρια που λαμπρύνουν το κτηριακό αποτύπωμα της Αθήνας αναβαθμίζουν τη ζωή μας αισθητικά και λειτουργικά».
«Χάρις στη συμπαράσταση και τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής και του κ. Περιφερειάρχη, που νοιάζεται για το κτηριακό αποτύπωμα της πρωτεύουσας, το ποιοτικό κτηριακό αποτύπωμα όπως είναι αυτά τα κτήρια-μνημεία, η Βουλή εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και προχωρήσαμε με όλες τις νόμιμες διαδικασίες στη δημοπράτηση, εις τρόπον ώστε το κτήριο αυτό να ανατεθεί για την αποπεράτωσή του στην εταιρεία «Έπακρον», τεχνική ανώνυμος εταιρεία, με την οποία έχουμε ήδη ξεκινήσει μια συνεργασία για την αποκατάσταση ενός άλλου σημαντικού κτηρίου, της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, στην οδό Κολοκοτρώνη και Ανθίμου Γαζή. Ο κ. Τασούλας πρόσθεσε πως «η Βουλή θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτούς τους στόχους, γιατί υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αποκατάστασης και άλλων σημαντικών κτηρίων που έχει στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, όπως είναι το περίφημο Καπνεργοστάσιο στην οδό Λένορμαν αλλά κι ένα μικρότερο κτήριο επί της οδού Βουλής».
Στις προτεραιότητες της Περιφέρειας
Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα για τη συνεργασία, υπογραμμίζοντας πως είναι στις προτεραιότητες της Περιφέρειας η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάδειξη ιστορικών κτιρίων που κοσμούν την Αττική μας και αποτελούν μέρος της κληρονομιάς μας. «Γνωρίζω καλά πως ο κύριος Τασούλας, εκτός από τα σημαντικά του καθήκοντα ως Πρόεδρος της Βουλής, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δείχνει ιδιαίτερη επιμέλεια στην προσπάθεια αποκατάστασης και ανάδειξης των κτιριακών δομών που ανήκουν στη Βουλή» ανέφερε και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μεγάλη η χαρά μας καθώς έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου ύψους 4.1 εκ. ευρώ, ποσό που κατοχυρώθηκε μέσω και της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας περί δημοσίων έργων. Χαίρομαι επίσης που βλέπω σήμερα εδώ άξιους συνεργάτες της Βουλής και του Τεχνικού Συμβουλίου της Βουλής, καθώς και παλιούς γνώριμούς μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε έτοιμοι, με την καθοδήγηση και του Προέδρου της Βουλής, να συμβάλλουμε με χρηματοδότηση, στην ανάδειξη και άλλων κτιρίων τα οποία μπορεί να κηρυχθούν διατηρητέα, προς όφελος της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως η αποκατάσταση και η ανάδειξη κτιρίων όπως το συγκεκριμένο, βοηθούν όλους μας να κατανοήσουμε την αξία της ιστορίας μας. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε σήμερα στις υπογραφές της σχετικής σύμβασης.
Απαιτητική εργασία
Την ιδιαίτερη τιμή και ευθύνη για την ανάληψη του συγκεκριμένου έργου εξέφρασε ο εκπρόσωπος της αναδόχου τεχνικής εταιρείας κ. Χούσος. Αναφερόμενος στην ιδιαίτερα απαιτητική και λεπτή εργασία αποκατάστασης, ο βουλευτής και μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου της Βουλής κ. Μαμουλάκης σημείωσε ότι το στοίχημα βρίσκεται στη μετατροπή της ετοιμορροπίας σε δομική καλαισθησία.