Η ταραμοσαλάτα είναι κάτι το οποίο δεν θα μπορεί να λείπει από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας! Οι παραδοσιακές γεύσεις έχουν την τιμητική τους και κάθε σαρακοστιανό έδεσμα έχει το δικό του ρόλο στο τραπέζι μας. Παραδοσιακή ταραμοσαλάτα, είτε “λευκή”, είτε “κόκκινη”! Μπορείτε να τη φτιάξετε μόνοι σας, ακολουθώντας συμβουλές για σίγουρη επιτυχία. Ο Άκης Πετρετζίκης δίνει τη δική του εκδοχή και εγγυάται… απόλυτη νοστιμιά.
Δείτε τη συνταγή του Ακη Πετρετζίκη για ταραμοσαλάτα
Συστατικά
300 γρ. ψωμί, χωρίς κόρα
1,2 λίτρα νερό
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
200 γρ. ταραμά, λευκός
χυμό λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
ξύσμα λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
100 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. σπορέλαιο
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ελιές, λίγες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
Μέθοδος Εκτέλεσης
-Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει πολύ καλά.
-Σε ένα άλλο μπολ στρώνουμε μία πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το ψωμί με το νερό. Κλείνουμε το ψωμί στην πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. -Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
-Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο σε 4 κομμάτια, το σκόρδο, 200 γρ. νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.
-Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, που έχουμε στρώσει μία πετσέτα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
-Παίρνουμε το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον ταραμά, το ψωμί, τον χυμό και το ξύσμα από 2 ή 3 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητά τους) και πιπέρι.
-Χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο.
-Αν δεν έχουμε καπάκι με άνοιγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε δόσεις ανά 50 γρ. η κάθε μία.
-Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε με τις ελιές, το ελαιόλαδο, πιπέρι και το θυμάρι.