Έντονη είναι η συζήτηση στην Αθήνα για συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες, η πρώτη κατά την ενημέρωση της Βουλής για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η δεύτερη χθες στη συνέντευξη στον Alpha, υποστήριξε ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα ώστε να συζητήσουν με τον Τούρκο πρόεδρο και να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών. Το ραντεβού των δύο πλευρών μπορεί να έχει ως έναυσμα την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον συντονισμό των δύο χωρών στο πλαίσιο της Συμμαχίας, με βάση τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Παρά το τεταμένο κλίμα των τελευταίων μηνών και την εντεινόμενη προκλητική ρητορική της Άγκυρας οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο πλευρών παραμένουν ανοιχτοί. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι μια συνάντηση των κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν θα βοηθούσε να πέσουν οι τόνοι. «Είμαστε γείτονες, έχουμε μεγάλες διαφωνίες αλλά πρέπει να συζητάμε» είπε στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι μία ρητορική η οποία σήμερα είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Και πιστεύω πως είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να την αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε. “Δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας, αλλά πιστεύω ότι οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, νομίζω ότι μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, έχει αποδεχτεί την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για να παρευρίσκεται στο Φανάρι στις 13 Μαρτίου, για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Ταυτοχρόνως η Κωνσταντινούπολη αποτελεί παραδοσιακά για τον Τούρκο Πρόεδρο, τον προορισμό για την ανάπαυλα των Σαββατοκύριακων. Συνεπώς συντρέχουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί το τετ-α-τετ.