Τσερνόμπιλ - διαρροή: Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξέδωσε σχετική ανακοίνωσε σε καθησυχαστική κατεύθυνση.
Τεράστια είναι η ανησυχία για ενδεχόμενη διαρροή από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα περί αυστηρού χρονικού πλαισίου 48 ωρών από την διακοπή της ηλεκτροδότησης μέχρι την ώρα που θα αρχίσει να διαχέεται ο πυρηνικός όλεθρος. Απαντήσεις στο ερώτημα πόσο μεγάλη είναι η πυρηνική απειλή αυτή τη στιγμή από το Τσερνόμπιλ δίνει ρεπορτάζ του BBC που συνηγορεί με την ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που εξέδωσε και σχετική ανακοίνωσε σε καθησυχαστική κατεύθυνση. “Υπάρχει μικρός κίνδυνος να γίνει διαρροή ραδιενεργού υλικού σε περιοχές της Ουκρανίας ή της Λευκορωσίας”, σύμφωνα με την καθηγήτρια Κλερ Κόρκχιλ του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ειδικού συντάκτη για θέματα τεχνολογίας Παλάμπ Γκος.
“Αν και θα ήταν επικίνδυνο για εργαζόμενους να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, πολύ λίγη – ή και καθόλου – ακτινοβολία είναι πιθανό να διαρρεύσει, λέει η Βρετανή καθηγήτρια. “Δεν νομίζω ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης θα οδηγούσε σε απελευθέρωση ραδιενέργειας γιατί θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να εξατμιστεί τελικά το υγρό που ψύχει τον αντιδραστήρα. Το αναλωμένο καύσιμο διατηρείται σε ένα σύγχρονο κτίριο που θα πρέπει να σφραγιστεί και να έχει δομική ακεραιότητα, ” σημειώνει η ειδικός.
Η μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν είναι ότι το σύστημα κλιματισμού της κατασκευής που καλύπτει τον αντιδραστήρα νούμερο 4 του Τσερνόμπιλ δεν θα λειτουργήσει. “Κάτι τέτοιο δεν ενέχει περαιτέρω κίνδυνο, αλλά θα σήμαινε ότι οι προσπάθειες για τον καθαρισμό του ανενεργού αντιδραστήρα και του παροπλισμού της εγκατάστασης θα “παγώσουν” για παρατεταμένο χρονικό διάστημα – αν όχι επ ‘αόριστον”.
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Τσερνόμπιλ “δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια”
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ “δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια”, ανακοίνωσε νωρίτερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής ενέργειας (IAEA), αφού προηγουμένως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές για το πρόβλημα της διακοπής της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας. Δεδομένου του χρόνου που έχει περάσει από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ του 1986, “το θερμικό φορτίο της πισίνας εναπόθεσης του χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου και ο όγκος του ύδατος ψύξης είναι ικανά για να διασφαλίσουν την απελευθέρωση της θερμότητας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα”, εξηγεί στο Twitter η IAEA.
Αμεση αντίδραση της Μόσχας
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως “αυτή τη στιγμή, ο έλεγχος της κατάστασης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ ασκείται από κοινού από Ρώσους στρατιωτικούς, Ουκρανούς ειδικούς, το πολιτικό προσωπικό του εργοστασίου και την Εθνική Φρουρά αυτής της χώρας”, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.