Σε 10 μέτωπα θα δοθεί η μεγάλη μάχη της οικονομίας, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι «αυτά που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν θα αλλάξουν, όπως ΕΝΦΙΑ φοροελαφρύνσεις και κατώτατος και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα είναι γενναία και ρεαλιστική». Να δούμε όμως τις εξελίξεις που έρχονται.Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε τις πρώτες προτάσεις από την ευρωπαϊκή επιτροπή σχετικά με τα θέματα που έχουν τεθεί:
Α) Την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείματα του μέλλοντος.
Β) Η δημιουργία ταμείου στην Ευρώπη που θα αξιοποιεί τους ρύπους και θα διοχετεύει πόρους στα κράτη μέλη με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο για να μπορέσουμε να έχουμε την αναγκαία ρευστότητα και τον δημοσιονομικό χώρο για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Γ) Θα νομοθετηθεί σε λίγες ημέρες ο νέος χαμηλότερος μόνιμος ΕΝΦΙΑ.
Δ) Παραμένει η δέσμευση για μείωση της ανεργίας και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα είναι γενναία και ρεαλιστική.
Ε) Θα συνεχιστεί η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Ωστόσο με βάση τις εκτιμήσεις ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί μεγαλύτερη ενίσχυση για να επιδοτηθεί ποσοστό της αύξησης του ενεργειακού κόστους Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Σταϊκούρα «Δεν μπορούμε να το καλύψουμε όλο. Καμία χώρα δε μπορεί μόνη της να καλύψει αυτή την τεράστια αύξηση του κόστους», επεσήμανε. Η βούληση της κυβέρνησης, είναι μέχρι τέλος Μαρτίου να αποφασίσει για μια ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων».
ΣΤ) Αναφορικά Για τις εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην κυβέρνηση τονίζουν μέσω Σταϊκούρα ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση και την έκταση του πολέμου στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες».
Ζ) Για το Φυσικό Αέριο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος η αίσθηση ήταν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα παραμείνουν στο επίπεδο αυτό για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Δύο εβδομάδες μετά η εκτίμηση είναι ότι περίπου οι σημερινές τιμές θα παραμείνουν για όλο το 2022
Η) Για τον πληθωρισμό, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5% από 3,4% για το 2022.«Η χώρα μας θα έχει και πάλι ισχυρή ανάπτυξη, αλλά αν υπάρχουν αυτές οι εκτιμήσεις θα επηρεαστεί και η Ελλάδα», λέει ο κ. Σταϊκούρας.
Θ) Τέλος για το το κόστος της αβεβαιότητας που αυξάνει το κόστος δανεισμού οι εξελιξεις θα φανούν σύντομα…
Ο πόλεμος τα άλλαξε όλα… Ό,τι γνωρίζαμε αλλάζει. Ό,τι ζήσαμε δεν υπάρχει πλέον. Οικονομίες ανατρέπονται. Οικονομικές αυτοκρατορίες πέφτουν. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η μη δυνατότητα παραγωγής Φυσικού Αερίου και καυσίμων προκαλεί όπως σε όλη την Ευρώπη κατακόρυφη άνοδο τιμών.
Αυξήσεις καυσίμων σε 1 έτος
- Αμόλυβδη από 1,482 σε 1,825 +23%
- Πετρέλαιο κίνησης από 1,230 σε 1,566 + 27,3%
- Πετρέλαιο θέρμανσης από 0,885 σε 1,228 +38,8%
- Υγραέριο από 0,796 σε 1,038 +30,4%
Στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, στις 24 Φεβρουαρίου, η τιμή του συμβολαίου φυσικού αερίου TTF της Ολλανδίας, η οποία είναι η τιμή αναφοράς για την Ευρώπη, διαμορφωνόταν περίπου στα 114,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Σημειώνεται ότι, από το 2007 μέχρι την πρόσφατη άνοδο, η τιμή δεν είχε υπερβεί τα 35,3 ευρώ η μεγαβατώρα (στις 3.10.2008), ενώ, στις 21 Δεκεμβρίου του 2021, η τιμή ξεπέρασε τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα.
Αυξήσεις που αναμένονται
- Σοκολάτες-ζαχαρώδη-μαρμελάδες: 7%
- Όσπρια-ρύζι: 6%
- Καφές-λάδι-κονσέρβες: 5%
- Αρτοσκευάσματα: 4,80%
- Καλλυντικά: 4,55
- Βρεφικό γάλα: 4%
Τι θα έκοβαν οι Έλληνες
- Θεάματα-εκδρομές: 8%
- Ηλεκτρικά-Ηλεκτρονικά: 8%
- Έπιπλα-δώρα: 7%
- Καφές-ντελίβερι: 6%
- Είδη ομορφιάς: 3%
- Τρόφιμα-φάρμακα: 2%
Αυξήσεις από Νοέμβριο 2021
- Φυσικό αέριο: 180,90%
- Πετρέλαιο θέρμανσης: 45.20%
- Ρεύμα: 37,80%
- Καύσιμα: 24,90%
- Ξενοδοχεία: 12,80%
- Αρνί: 21,30%
- Λάδι: 18,50%
- Πατάτες: 11,90%
- Ψάρια: 9,80%
- Πουλερικά: 5,60%
- Ψωμί: 4,30%
- Ζυμαρικά-καφές: 3,90%
- Σοκολάτες: 3,80%
Όλα ανεβαίνουν και δεν ξέρουμε πού θα φτάσουν
Είναι χαρακτηριστική η πρόβλεψη της Alpha Bank, «η ολόπλευρη ρωσική επιχείρηση εισβολής στην επικράτεια της Ουκρανίας δύναται να μετατρέψει την κρίση φυσικού αερίου σε μια μονιμότερη πληθωριστική πίεση στις πρώτες ύλες και τα βασικά αγαθά, επαναφέροντας τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού πάνω από την Ευρώπη. Οι παράγοντες που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το μέγεθος του σοκ στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι η διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, η ευστάθεια του νέου status quo που θα προκύψει και η κλιμάκωση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας».