Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των πρωθυπουργών των 4 χωρών του Νότου, μεταξύ των οποίων και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την σύσκεψη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη και σε αυτή συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και μέσω τηλεδιάσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ζήτημα κορυφαίας σημασίας τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». «Κοινή πεποίθηση πως είναι η αντιμετώπιση μίας τέτοιας πρόκλησης ότι απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», είπε και τόνισε ότι χρειάζονται δράσεις μέχρι τον τερματισμό του πολέμου και της ομαλοποίησης της λειτουργίας των αγορών. Οι 4 χώρες συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν γίνεται να είναι μόνο εθνικές. Χθες εμείς ανακοινώσαμε μία πρόσθετη δέσμη ρυθμίσεων. Προτείνουμε εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις απέναντι στις κερδοσκοπικές τάσεις ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις. Δεν γίνεται να μην συγκροτούμε ενιαίο μέτωπο και στο επίπεδο της οικονομίας. Αυτή η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην ήπειρό μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Θα ανακατασκευάσουμε το μαιευτήριο της Μαριούπολης
Συμφωνήσαμε ότι το κείμενο που πιστεύουμε ότι θα εγκρίνουμε στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι φιλόδοξο, τόνισε και καταλήγοντας ενημέρωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης που βομβαρδίστηκε. Ο πρωθυπουργός θέλησε να εκφράσει δημόσια τον αποτροπιασμό του για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, «ειδικά στην Μαριούπολη». «Γνωρίζετε το έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την πόλη αυτή η οποία έχει μετατραπεί σε σύμβολο αντίστασης του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα καθώς εκεί κατοικούν παραπάνω από 100.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανοί», τόνισε.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «επειδή πρέπει να σκεφτόμαστε και την επόμενη ημέρα, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες και ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασης να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης το οποίο και βομβαρδίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες ως μία μικρή έμπρακτη στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης που θα πρέπει η Ουκρανία να κάνει όταν με το καλό, σύντομα ελπίζουμε, τελειώσουν οι εχθροπραξίες».