Εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, το Κυπριακό και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, ιδίως στη Λιβύη.
Επιπλέον, κ. Δένδιας ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις υποψηφιότητες της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το 2025 και το 2026 και την Προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ το 2035, ενώ επίσης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της χώρας μας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-2030, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια
«Είχα τη χαρά να συναντήσω τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον κ. António Guterres. Είχαμε μία μακρά συνομιλία. Καταρχήν, συζητήσαμε, όπως είναι φυσικό, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τεράστιες δυσκολίες, τους απίστευτους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική ομογένεια στην περιοχή αυτή. Τον παρακάλεσα δε, για τις καλές του υπηρεσίες, για τη διασφάλιση κατά το δυνατόν της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων αυτών. Από κει και πέρα, όπως καταλαβαίνετε, συζητήσαμε για το Κυπριακό, για τις σχέσεις με την Τουρκία, για τη Λιβύη, και είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις τρεις ελληνικές υποψηφιότητες, επαναλαμβάνω τρεις.
Καταρχήν, όπως ήδη ξέρετε, την υποψηφιότητά μας για το Συμβούλιο Ασφαλείας, την υποψηφιότητά μας για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το 2035, αλλά και την υποψηφιότητα που θα ανακοινώσουμε αμέσως μετά από αυτή την επίσκεψη για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-30. Η Ελλάδα πιστεύει στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και θέλει να μετέχει με τον πιο ενεργό τρόπο στην εφαρμογή αυτών των αρχών, που ο Καταστατικός Χάρτης περιλαμβάνει, δηλαδή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Και κάτι τελευταίο: αμέσως μετά την έξοδό μου από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα είχα την ευκαιρία να μιλήσω και να καλωσορίσω τον Γενικό μας Πρόξενο στη Μαριούπολη, τον κ. Μανώλη Ανδρουλάκη. Να τον ευχαριστήσω θερμά για τις υπηρεσίες του, για τις θυσίες στις οποίες υπέβαλε τον εαυτό του στην προσπάθεια να προστατεύσει την ελληνική ομογένεια. Θα χαρώ πολύ να τον δω μόλις γυρίσω στην Αθήνα, αλλά του είπα αυτό που είπα και στη Βουλή των Ελλήνων. Ότι είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτόν».